5 Strategieën om weggooien gemakkelijker te maken
Help het is hier te vol!
Een kast puilt uit.
Opruimen en schoonmaken is te moeilijk geworden omdat er te veel spullen zijn.
Het kantoortje/berghok is nodig als kinderkamer.
Je gaat verhuizen en wilt of kunt niet alles meenemen.
Je weet heel goed dat je moet gaan uitzoeken en wegdoen, maar je hikt er tegenaan.
Voor de honderdste keer vraag je je af: waarom is het toch zo moeilijk om spullen weg te gooien?
Het antwoord op die vraag is verbazingwekkend simpel: De natuur heeft je geprogrammeerd om te houden wat je hebt. Je hebt strategieën nodig die je helpen om je natuurlijke neiging te doorbreken.
Deze post maakt deel uit van de serie over opruimen.
Alle posts over opruimen en wegdoen
Iedereen, echt iedereen vindt het moeilijk om afscheid te nemen van goede spullen. Sommige mensen hebben een goede coping strategie gevonden. Minimalisme bijvoorbeeld of heel rationeel denken dat je alles altijd opnieuw kunt kopen. In de post “Waarom doe je dat niet gewoon weg?” vertel ik mijn oplossing voor de worsteling met houden of wegdoen van iets dat veel voor me betekent maar waar ik geen ruimte voor hebt.
Heb jij de goede coping strategie nog niet gevonden? Hieronder geef ik je vijf strategieën die echt helpen. Lukt het toch niet? Kijk dan eens op de pagina voor mensen die uitzoeken en wegdoen echt heel moeilijk vinden.
Dit zijn de vijf strategieën:
- Laat je niet gijzelen door je emoties.
- Versterk je rationele zelf.
- Focus op wat mag blijven niet op wat weg moet.
- Maak het leuk.
- Houd het klein.
Voor we het gaan hebben over wat je concreet kunt doen om het jezelf gemakkelijker te maken om afscheid te nemen van spullen die je liever nog had willen houden, kijken we eerst even naar waarom het zo moeilijk is om spullen weg te doen. Hoe beter beslagen je ten ijs komt, hoe gemakkelijker het loslaten van je spullen zal zijn.
Waarom afscheid nemen van spullen zo moeilijk is
We willen houden wat we hebben. We zijn sterker gemotiveerd om verlies te vermijden dan om winst te verwerven. Kahneman legt in zijn boek “Ons feilbare denken” uit dat dit een onbewust proces is dat diep in de mens zit ingebakken. Hij beschrijft dat we een kans om € 100 te verliezen pas willen accepteren als daar eenzelfde kans om € 200 te winnen tegenover staat. Het verlies van spullen kan dus al gauw zwaarder aanvoelen dan de mogelijke winst van een ruim huis en hoofd.
Dit is ook de reden waarom het zo moeilijk is om ongebruikte spullen op marktplaats te verkopen. Uit onderzoek is gebleken dat de verkoper altijd een hogere prijs toekent aan een tweedehands artikel want hij voelt het verlies van het artikel. De koper komt altijd op een lagere prijs uit want hij voelt het verlies van wat hij op dat moment bezit: geld. Een onafhankelijke derde komt op een prijs uit die ergens in het midden ligt. Hij verliest niks en komt dus tot een objectieve prijs.
Rationeel kunnen we bedenken dat het prettiger zou zijn heel veel van onze spullen weg te doen zodat we ruimte hebben in ons huis en in ons hoofd. Ons gevoel is het daar niet mee eens. Het spiegelt ons een beeld voor waarin het verlies van de spullen veel en veel zwaarder telt dan de winst van ruimte en rust. Zolang we ons gevoel volgen, kunnen we niet opruimen.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Rationalisaties: leugentjes die we onszelf vertellen om aan onze emoties tegemoet te komen
Sta je met die oude maar nog goede broek in de hand en lukt het je niet om hem in de zak te stoppen? Waarschijnlijk zeg je dan niet tegen jezelf: “Mijn aversie van verlies is sterk vandaag, wat heb ik nodig om met deze emotie om te gaan?” Nee, je verzint allerlei redenen waarom die broek niet weg mag. Rationalisaties noemen we dat. Redenen die je verzint om je gedachten in lijn met je emoties te krijgen.
In gewoon Nederlands leugentjes die we onszelf vertellen om te rechtvaardigen dat we niet doen wat we eigenlijk moeten.
Voorbeelden van rationalisaties
We zeggen:
- Misschien komt het nog van pas.
- Ik heb er veel geld voor betaald.
- Ik vind het mooi.
- Het is een aandenken aan …
- Het mag alleen weg als het goed terecht komt.
Je hebt vast wel eens gemerkt dat je met iemand die dit soort argumenten geeft niet kunt redenen. Of je met jezelf in discussie bent of met iemand anders, het lukt niet om met argumenten te bereiken dat die ongebruikte vaas of dertig jaar oude jas weg mag. Dat komt omdat die rationalisaties niets met de echte reden te maken hebben waarom je iets niet weg kunt doen. In de post “Waarom kun je zo moeilijk afscheid nemen van spullen” vind je een weerlegging voor elk van de rationalisaties. Als je wilt kun je daar eens gaan kijken. Al weet je nu dus al dat tegenargumenten aanvoeren tegen de rationalisaties niet helpt.
Waar je het over moet hebben is het gevoel van verlies. Daar zit het echte probleem. Als de emoties hun plek hebben gekregen, kun je afscheid nemen van je spullen. De eerste strategie om opruimen gemakkelijker te maken gaat daarom over emoties.
5 strategieën om opruimen gemakkelijker te maken
- Laat je niet gijzelen door je emoties
- Versterk je rationele zelf
- Focus op wat mag blijven niet op wat weg gaat
- Maak het leuk
- Houd het klein
1 Laat je niet gijzelen door je emoties
Je emoties zullen je allemaal redenen voorspiegelen waarom je iets niet weg kunt doen. Met emoties kun je niet redeneren. Je kunt niet zeggen “Die emotie klopt niet om deze reden.”
Emoties zijn er.
Maar dat betekent niet dat je er naar moet handelen. Vergelijk het met de situatie waarin je heel boos bent en iemand een klap zou willen geven. Dan handel je (meestal) niet naar je emoties maar voert je verstand de boventoon.
Zo gaat het met ontspullen ook. Jij hebt besloten dat je meer ruimte wilt, dat die spullen weg moeten en dus ga je het doen, wat je emoties ook willen. Erken je verdriet en handel er niet naar. Let op: ik zeg dus niet dat je niet mag voelen dat je dit verdrietig vindt. Je luistert er alleen niet naar. Niemand zegt dat je niet huilend mag opruimen.
2 Versterk de invloed van je rationale zelf
Je weet al voor je begint dat je emoties je opruimplannen zullen proberen te saboteren. Tegenover je emoties staat je rationele zelf. Hoe sterker je de rationele, besluitvaardige kant van jezelf kunt maken, hoe gemakkelijker het uitzoeken en wegdoen wordt. Hoe doe je dat?
- Zorg dat je goed geslapen hebt, gegeten hebt en nergens naar toe hoeft.
- Maak een plan: wat ga je precies doen, hoeveel tijd ga je er aan besteden.
- Zorg voor ondersteuning en motivatie. Praat met de mensen om je heen over je voornemen om spullen weg te doen. Met hulp is het gemakkelijker om te beginnen en door te gaan. Regel dus iemand die je kan helpen.
- Laat je inspireren. Lees een boek over ontspullen. Spit deze website helemaal door. Op Pinterest heb ik een heleboel ervaringsverhalen verzameld van mensen die al hun moed bij elkaar geraapt hebben en inderdaad zijn gaan ontspullen.
- Voer aansluitend alles af waarvan je hebt besloten dat het weg gaat. Je zult de eerste niet zijn die de verleiding niet kan weerstaan om van alles weer terug te halen omdat het bij nader inzien toch zonde is om het weg te doen.
3 Focus op wat mag blijven en waarom, niet op wat weggaat
Vaak gaat het zo: je pakt een voorwerp of een kledingstuk op, bekijkt het goed en vraagt je af:
- Kan ik dit nog gebruiken?
- Zou iemand anders er nog iets aan hebben?
- Kan ik het later nodig hebben?
- Is het mooi?
- Was het duur?
Zodra je één van deze vragen met “Ja” hebt beantwoord, wil je het voorwerp of kledingstuk niet meer wegdoen. Het gaat op de “blijven” stapel. Aan het eind van een hele lange dag heb je “drie papiertjes en een oude broek met gaten” in de vuilniszak gedaan. Je spullenberg is niet kleiner geworden.
Een ontmoedigend scenario dat je kunt voorkomen door van te voren te bedenken en op te schrijven wat jij geldige redenen vindt om iets te bewaren. Je snapt wel dat hoe meer redenen jij bedenkt om dingen te houden, hoe minder er weggaat. Geldige redenen om iets te houden zijn bijvoorbeeld:
- Dit ding wordt elke dag gebruikt (of elk jaar in geval van de kerstversiering).
- Dit ding maakt me verschrikkelijk blij elke keer als ik het zie (al kan dit een valkuil zijn!).
- Dit ding maakt deel uit van de beperkte hoeveelheid herinneringen die ik wil bewaren (je fotoboeken bijvoorbeeld).
De rest gaat weg! Ook als het pijnlijk of verdrietig is.
Nieuwste posts:
- Wie is de baas over de taakverdeling?
- Zit moeite met opruimen in de familie?
- Kan opruimen ontspannend zijn?
- Als je partner met opzet fouten maakt
- Het is niet jouw schuld als je te veel kritiek krijgt!
4 Stop met er tegenaan hikken door opruimen leuk te maken
Hik je aan tegen een opruimklus? Logisch. Je beschermt jezelf tegen alle negatieve emoties die zullen komen door niet te beginnen. Gelukkig kun je dit vrij gemakkelijk doorbreken.
Heb je er wel eens over nagedacht waarom je dingen doet? Er zijn eigenlijk maar drie redenen waarom je iets doet:
- Je vindt het leuk of fijn
- Iets of iemand dwingt je er toe
- Je vindt het heel belangrijk
Dit geldt overal voor: werk, sport, eten koken, gezelligheid, naar de dokter gaan.
Als je iets niet leuk vindt, niets en niemand je er toe dwingt en je vindt het ook niet belangrijk, dan doe je het niet.
Wil jij bijvoorbeeld de zolder opruimen en:
- Zie je er erg tegenop om in die stoffige stapel allerlei moeilijke beslissingen te nemen, en
- Is er niemand behalve jijzelf die vindt dat deze klus moet worden aangepakt en
- Zou je het wel fijn vinden als de zolder was opgeruimd maar is het niet bepaald nummer één op je prioriteitenlijstje?
Geen wonder dat je al een tijd tegen de klus aanhikt en dat ook nog wel een tijdje zult blijven doen.
Om überhaupt te beginnen aan de zolder zul je iets moeten veranderen aan de manier waarop je over de klus denkt. Je kunt de klus leuker maken, zorgen voor externe stimulans of je kunt het super belangrijk maken voor jezelf.
Stel dat je de zolder nodig hebt als logeerkamer voor je broer die net gescheiden is. Dat is een externe stimulans én je vindt het belangrijk. Of stel dat je voor jezelf een yoga-ruimte wilt maken op zolder. Je ziet al helemaal voor je hoe je het zult inrichten en hoe heerlijk je hier elke dag zult ontspannen. De zolder staat nu hoog op je prioriteitenlijst. Waarschijnlijk ga je aan de slag.
Maar stel nu dat je de zolder helemaal niet nodig hebt, je wilt alleen dat hij netter is en leger. Dan zal je moeten zorgen dat de klus leuk wordt.
- Vraag een gezellig iemand om je te helpen. Vrienden en familie zijn natuurlijk heel geschikt. Ken je niemand die je kan of wil helpen, weet dan dat beginnende organizers graag dit soort klussen doen.
- Beloof jezelf een fantastische beloning als het klaar is.
- Stel jezelf een uitdagend en stimulerend doel: 100 kg afvoeren bijvoorbeeld of zo veel mogelijk doen in een half uur.
Je kunt veel gemakkelijker opruimen, uitzoeken en wegdoen als je het leuk maakt voor jezelf.
5 Houd het klein!
Als laatste de allerbelangrijkste strategie. Houd het klein. Alles gaat beter met kleine stapjes.
- Ga niet te lang achter elkaar door. Tien minuten tot een uur is al heel wat.
- Denk over één klus tegelijk na niet over alles dat nog in je huis moet gebeuren.
- Wees blij met elke vooruitgang en bouw daar op voort.
- Wees realistisch in hoeveel werk je in één keer wilt verzetten
Werk kort, hou je ambities beperkt, knip grote klussen op in kleine stukjes. Op die manier voorkom je dat het uitzoeken en wegdoen van spullen zo vervelend of vermoeiend wordt dat je echt niet meer verder wilt gaan.
Marie Kondo heeft een systeem waarmee je heel snel 4/5 van al je spullen de deur uit kunt doen. Ze laat je alles wat je hebt op één grote stapel leggen en dan kiezen wat je wilt houden. Pas hier mee op als je gemakkelijk het overzicht verliest! Ik ben al een aantal keren bij cliënten geweest die met de KonMari methode waren begonnen en zo hopeloos waren vastgelopen dat ze er alleen met mijn hulp weer uit konden komen.
Mijn advies is: houd het klein dat verhoogt de kans op succes. Wil je toch een hele grote klus in één keer aanpakken? Lees dan eerst even “Pas op met de KonMari methode“.
Tot slot
De 5 strategieën om uitzoeken en wegdoen gemakkelijker te maken zijn:
- Laat je niet gijzelen door je emoties
- Versterk je rationele zelf
- Focus op wat mag blijven niet op wat weg gaat
- Maak het leuk
- Houd het klein
Met deze stappen zou het moeten lukken om ruimte te maken in je kasten, je huis en in je hoofd. Lukt het toch niet? 3 tot 5% van alle mensen heeft extra veel moeite met opruimen en wegdoen doordat ze moeite hebben met:
- beginnen en doorgaan
- plannen
- afscheid nemen van spullen.
Of misschien wel van alle drie. Geldt dit ook voor jou? Geeft niks! Je kunt nog steeds spullen uitzoeken en wegdoen. Je hebt alleen andere tips en strategieën nodig. Meer op jouw situatie toegesneden oplossingen vind je via “Ontspullen, zo lukt het wel“
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Deze post hoort bij een serie blogs “Maak opruimen gemakkelijk“
Lees meer:
Ontspullen via de email
Meld je aan voor de gratis email serie over ontspullen. Samen lukt het wel om op te ruimen.
Hoe goed kun jij opruimen?
Heb je er wel eens over nagedacht wat je allemaal moet kunnen om succesvol te kunnen opruimen en ontspullen?
Help, ik weet niet waar ik moet beginnen met opruimen
Waar moet ik beginnen? Er is zo veel opruimwerk te doen. Ik weet niet waar ik moet beginnen en dus […]
Dat kan ik niet wegdoen want ik heb het al zo lang
Tastbare herinneringen, iedereen heeft ze maar wat doe je als het er veel te veel worden?
Waarom minimalisme onzin is
Minimalisme werkt voor de meeste mensen niet. Je kunt beter zoeken naar het juiste evenwicht voor jou.
Opruimen met kleine beetjes tegelijk
opruimen met kleine beetjes tegelijk is veel effectiever dan wachten tot je de tijd vindt om eens een grote klus […]
Te veel kleren
Weg met de kledingberg. Meer kleding dan goed voor je is en wat je er aan kunt doen.
Wil niet of kan niet?
Weet je wat je moet doen om je huis op te ruimen maar doe je het toch niet? Je mist […]
Jij kan niet opruimen daarom is ons huis te vol
Staat jullie relatie onder grote druk omdat het huis te vol is? Hoe het komt en vooral wat je er […]
Ik heb het je al 100 keer gevraagd!
Doet je partner niet wat je wilt? Heb je het al 100 keer gevraagd? De kans is groter dat hij/zij […]
Recycle jezelf niet de put in!
Opruimen wordt nog moeilijker, zeg maar onmogelijk als je ook nog perfect wilt recyclen en afval scheiden
Opruimen als je zin hebt om op te ruimen en weg te gooien
Zo zoek je uit wat je wilt houden en welke spullen je wegdoet als je de knop hebt omgezet en […]
Opruimen als je enorme weerstand voelt tegen weggooien en het toch moet
Kiezen wat je wilt houden als je drastisch minder spullen mee kunt nemen. Praktische tips en een hanidge methode hoe […]
Afval in je huis
...
Maak opruimen gemakkelijk
Met deze heldere stappen wordt opruimen gemakkelijk. Ook als je het echt heel moeilijk vindt en al jaren worstelt met […]
Zo zorg je dat je kinderen hun speelgoed opruimen
Speelgoed opruimen. Goede heldere tips om iets te doen met te veel speelgoed ende bergruimte in de kinderkamer. De techniek […]
Minder plastic
...
Hoe rommelig is normaal?
Rommel is normaal. Hoe rommelig is niet meer normaal? Vergelijk je eigen rommeligheid met de officiële schaal.
Alles geprobeerd? Niet opgeven!
Heb je al veel praktische oplossingen geprobeerd maar werkt het nooit blijvend? Dan is er iets wat je eerst moet […]
5 Strategieën om weggooien gemakkelijker te maken
Waarom is weggooien zo moeilijk zelfs als het ten koste gaat van je levensgeluk en welke strategieën helpen om toch […]
Checklist kinderkamer opruimen zonder ruzie
Kinderkamer opruimen zonder ruzie? Vul de checklist in om te kijken wat jij kunt verbeteren om je kinderen zelf hun […]