Begin pas met opruimen als je dit gelezen hebt
Deze post maakt deel uit van de series over opruimen en ontspullen.
Weet je wat de zekerste manier is om een opruimklus te laten mislukken?
Starten als een kip zonder kop. Bijvoorbeeld zo:
- Beginnen zonder te weten wat je eigenlijk wilt bereiken.
- Hetzelfde doen wat je altijd doet (zelfs als je al 20 jaar weet dat het niet lukt op die manier).
- Een veeeeel te grote klus starten en dan al snel verzuipen in de rommel omdat je het overzicht verliest.
- Er aan beginnen terwijl je er niet in gelooft.
Herkenbaar? Weet dan dat er een manier is om opruimen gemakkelijker te maken. Je hoeft jezelf niet de ene faalervaring na de andere te bezorgen. Ik help je graag om beter van start te gaan en deze keer wel succes te hebben.
Wat klinkt dat fout en gladjakkerig, hè? Het is helemaal niet mijn gewone manier van praten. Maar het is wel waar. Door beter van start te gaan heb je een grotere kans op een succesvolle afloop.
Het helpt ontzettend als je nadenkt voor je begint. En dan bedoel ik nadenken over alle aspecten van het opruimen niet alleen over de dingen die voor jou “logisch” zijn. Juist de dingen waar je niet over nadenkt saboteren jouw opruimpogingen.
Een tijdje geleden schreef ik “Help ik weet niet WAAR ik moet beginnen met opruimen”. In aansluiting daarop gaat deze post over HOE je begint. Het is een bewerking van één van de stappen uit de cursus over opruimen en ontspullen.
Nieuwste posts:
- Wie is de baas over de taakverdeling?
- Zit moeite met opruimen in de familie?
- Kan opruimen ontspannend zijn?
- Als je partner met opzet fouten maakt
- Het is niet jouw schuld als je te veel kritiek krijgt!
Neem even tijd om na te denken voor je begint met opruimen
Nadenken over wat je gaat doen is een andere manier om te zeggen: “Maak een plan”. In dit geval een opruimplan.
Maak jij een plan voor je begint met opruimen?
Als ik hier een kleine quiz van zou maken zou je waarschijnlijk één van deze opties aankruisen:
- “Ik hou helemaal niet van plannen.”
- “Zo’n soort persoon ben ik nu eenmaal niet.”
- “Mijn plannen komen toch nooit uit.”
Maar weet je, je hebt het mis. Als je wilt opruimen maak je altijd een plan.
Je plan kan zijn om gewoon te beginnen en wel te zien wat je precies gaat doen en hoe ver je komt. Of je plan kan ingewikkeld zijn en veelomvattend. Misschien zelfs wel de afspraak omvatten dat er op een bepaald tijdstip een container wordt geplaatst om alles af te voeren. Of alles er tussen in. Vaak weet je bijvoorbeeld wel in welke kamer je wilt starten maar heb je niet nagedacht over je motivatie of over hoe je gaat beslissen over houden en weggooien.
Hoe meer moeite je hebt met opruimen en ontspullen hoe minder je wegkomt met een vaag plan. Als je het een beetje lastig vindt om te beginnen, kom je vanzelf in een ritme als je bezig bent. Als je het super moeilijk vindt, werkt het juist andersom. Zonder een heel goed doordacht plan draai je steeds verder vast tot het opruimen een echte rot-ervaring wordt.
Wat, waarom en hoe?
Wat ga je doen, waarom en hoe? Logische vragen vind je ook niet? De basis van iedere actie is dat je weet wat je gaat doen, waarom je het gaat doen en hoe. Toch kan er op verschillende manieren een kink in de kabel komen.
Het kan zijn dat je een plan van iemand anders gebruikt waardoor het niet past bij jouw vaardigheden, waarden, valkuilen of levensomstandigheden. Je hebt dan de nare ervaring dat je niet vooruit komt hoe hard je het ook probeert. Precies de ervaring die ik je zo graag wil besparen.
Vaak wordt je plan minder goed omdat je niet nadenkt over de dingen die het opruimen voor jou extra moeilijk maken. Je slaat belangrijke vragen over of je raffelt het antwoord af. Je vraagt jezelf bijvoorbeeld niet: “Kan ik het opbrengen om die spullen weg te doen?” Of je antwoord: “Dat zien we straks wel.” In beide gevallen loop je onherroepelijk vast in de uitvoering.
Een plan is goed als je vooral hebt nagedacht over de dingen die voor jou extra moeilijk zijn.
Waar denk jij NIET over na?
Soms denken we over bepaalde vragen niet na. Ze “passen” niet bij ons of ze zijn te pijnlijk. We doen dat niet bewust. We vermijden allemaal het liefst na te denken over de dingen die we het minst goed kunnen. Nadenken over zulke dingen geeft ons het gevoel dat we incompetent zijn. Een rotgevoel dat we logischerwijs liever vermijden.
Onthoud goed dat je niet incompetent bent! Het is niet jouw schuld dat je het moeilijk vindt om het overzicht te bewaren of om afscheid te nemen. Je hebt er vooral zelf last van, immers. Juist door eerlijk na te denken over wat voor jou moeilijk is, kun je met warmte en begrip jezelf helpen om resultaat te bereiken.
In het lijstje hieronder zijn de vragen vetgedrukt die veel mensen te pijnlijk vinden om eerlijk over na te denken. Waar vergeet of wat vermijdt jij over na te denken voor je begint?
De vragen die het verschil maken tussen succesvol opruimen en alweer mislukken
Je kans op succes wordt veel groter als je voor je begint met opruimen nadenkt over de volgende vragen. Vetgedrukt zijn de vragen die mensen vaak overslaan waardoor ze later vastlopen. Welke vragen sla jij liever over?
Vragen om jezelf te stellen voor je begint met een opruimklus:
- Wat ga ik precies doen?
- Wanneer ga ik dat doen?
- Wat wil ik bereiken en hoe belangrijk vind ik dat?
- Ben ik bereid om goede spullen weg te doen om ruimte te maken?
- Wat heb ik nodig om te kunnen beginnen en doorgaan?
- Wat is redelijk om van mezelf te verwachten?
- Hoe lang ga ik door?
- Wat zijn mijn valkuilen en hoe voorkom ik dat ik er in trap?
- Heb ik hulp nodig?
Durf jij alle vragen eerlijk te beantwoorden?
Als je alle vragen beantwoord hebt, heb je in principe een goed, stevig en uitvoerbaar opruimplan gemaakt. Alleen…… je hebt antwoorden en antwoorden.
Laten we samen eens kijken hoe degelijk je plan is om zeker te weten dat het goed, stevig en uitvoerbaar is. We willen immers dat het een steun voor je is om het opruimen gemakkelijker te maken.
Trouwens, onderaan deze pagina vind je een downloadbaar bestand met de vragen.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Vijf checks om af te vinken
Begin pas met opruimen als je helder hebt wat je plan is. Heb je goed nagedacht over alle vragen? Ook de vragen die je moeilijk vindt?
Hieronder vindt je vijf checks om je te helpen je plan te toetsen. Je kunt beginnen met opruimen als je alle vijf kunt aankruisen.
- Is je plan concreet genoeg? Je beschrijft concreet de spullen en concreet de handelingen die je gaat doen. “Ik wil het bureau opruimen” is niet concreet genoeg. Beter is: “Ik wil alle papieren op en in en onder het bureau doornemen. Alles dat ouder is dan 7 jaar gaat weg (met uitzondering van waardepapieren, testamenten, niet jaarlijks vernieuwde polissen etc). Alle papieren die bewaard moeten blijven, doe ik in deze doos.” In het boek Alles wat je moet weten over opruimen lees je tips voor het opruimen van administratie.
- Is je plan overzichtelijk en op korte termijn af te ronden? Wordt het bij jou wel een hele lange lijst van klussen die je wilt doen? Nee hoor. Elk plan is altijd overzichtelijk en op korte termijn af te ronden. Het heeft helemaal geen zin om een hele lange lijst te maken. Je wilt jezelf toch niet ontmoedigen? Je maakt dus geen plan voor je hele huis maar voor stukjes: deze kast, dit bureau, de eerste meter vloer voor de deur van de rommelkamer.
- Heb je goed uitgedacht hoeveel tijd je nodig en beschikbaar hebt? Elk plan bevat een inschatting van de hoeveelheid tijd. Heb je de ervaring dat dingen vaak veel langer duren dan je dacht? Verdubbel of verdriedubbel dan de tijd die je denkt nodig te hebben.
- Heb je duidelijk wanneer je gaat stoppen? Voorkom dat je maar doorgaat en doorgaat. Voor je het weet ben je dan zo uitgeput dat je een volgende keer niet meer wilt beginnen.
- Ben je eerlijk tegen jezelf? Kun je dit echt zelfstandig? Heb je hulp nodig om je focus te bewaren? Of misschien is het fijn als iemand de fysiek zware klussen voor je doet? Onderschat de emoties niet!
De antwoorden vormen samen je plan van aanpak, je opruimplan. Het kan trouwens onwijs lastig zijn om goede antwoorden te vinden op deze vragen. Sommige mensen lossen dat probleem op door mij in te huren. Ze kunnen het maken van een plan en de planning aan mij overlaten. We doen alles in overleg natuurlijk maar ik doe het denkwerk.
Maak nu zelf een opruimplan met de gratis download
Hik je nog steeds aan tegen het idee dat je een plan moet maken?
Voor mensen die opruimen een beetje lastig vinden, kan het best werken om gewoon te beginnen. Gaandeweg wordt het voor henzelf helder wat ze aan het doen zijn en werken ze vrij eenvoudig de hele klus af.
Mensen die opruimen behoorlijk moeilijk vinden of zelfs heel erg moeilijk komen hier niet mee weg. Gewoon beginnen eindigt in stress en geen resultaat. Bespaar jezelf die stress! Val niet in dezelfde valkuilen als altijd.
Om je te helpen na te denken voor je begint, kun je de belangrijkste punten uit deze post uitprinten zodat je ze bij de hand hebt als je met een opruimklus(je) wilt beginnen.
De website geeft je veel handvatten om anders te gaan denken over opruimen en de uitdagingen die jij daarin vindt.
- Maak opruimen gemakkelijk
- Alle posts over ontspullen (opruimen en weggooien als je dat heel erg moeilijk vindt)
- cursus Opruimen en weggooien als je dat heel erg moeilijk vindt
- boek Opruimen en weggooien als je dat heel erg moeilijk vindt