Boos? Eerst kalmeren dan pas praten
Als je heel boos bent, kun je niet meer denken. Alles wat je in woede zegt of doet, brengt je verder in de problemen.
Je moet eerst kalmeren.
Ben jij wel eens zo boos dat je niet meer in staat bent om een normaal gesprek met je partner te hebben? Lig je nachtenlang te malen over hoe hij altijd…. of hoe zij nooit eens ….?
Denk je na over manieren om je partner te straffen?
Welk effect heeft dat op je relatie, denk je?
Je hebt al lang gemerkt dat boosheid en woede niets oplossen. Het brengt je juist steeds verder van een oplossing vandaan. Jij kunt niet meer denken en je partner ook niet.
Pas als je gekalmeerd bent kun je:
- Uitzoeken welke emoties er achter de woede zitten
- Helder krijgen waar het echte probleem zit dat moet worden opgelost
- Nadenken over oplossingen
- Alternatieven afwegen.
Dus hoe doe je dat, jezelf kalmeren als je woedend bent?
Alle posts over Ruzie in het huishouden
Woede is een monster
Woede is een monster. Het wil ontploffen, kapot maken, pijn toebrengen. Als woede bezit van je heeft genomen, kun je niet meer nadenken over wat je echt belangrijk vindt. Daardoor kan het gebeuren dat je:
- Dingen zegt die je liever niet gezegd had.
- Iemand van je af duwt die je juist heel dicht bij je had willen hebben.
- Het nog moeilijker maakt om te krijgen wat je heel graag wilt: liefde, gezelschap, samenwerking.
Hij is zo’n xxx. Ik vind het fijn om tegen hem te schreeuwen. Hij doet zo gemeen tegen mij en zo kan ik hem terugpakken.
Als woede bezit van je heeft genomen, zul je kapot maken wat je heel had willen houden. Daarom is het belangrijk dat je nooit een gesprek aangaat als je woedend bent. Je moet eerst kalmeren.
Kalmeren in vijf stappen als je woedend bent
Kalmeren is: ondanks je boosheid zo rustig worden dat je je eigen gevoelens kunt bekijken en analyseren.
Het is NIET je gevoelens inslikken en niet laten merken wat je voelt! Zwijgen voor de lieve vrede leidt op den duur tot een mega-ontploffing. Nadat je gekalmeerd bent, ga je zeker iets met je gevoelens doen.
Je kalmeert jezelf door deze vijf acties te doorlopen in deze volgorde:
- Weggaan uit de situatie. De deur uit als dat nodig is.
- Bewegen. Ga lopen, fietsen, sporten. De stressreactie in je lijf is bedoeld om te kunnen vluchten of vechten als je plotseling tegenover een tijger staat. Geef jezelf de kans om door bewegen op een gezonde manier de stress uit je lijf te werken anders blijf je eindeloos in een staat van vechten of vluchten.
- Afleiding zoeken. Niet voor de tv zitten of op je telefoon rondsurfen. Ga iets doen wat je afleidt zoals tuinieren, een boek lezen, dansen of werken.
- Schrijven over wat je dwars zit.
- Praten met een derde over wat er achter je woede zit.
Kalmeren is dus een activiteit! Je moet er actief mee aan de gang. Het gebeurt niet vanzelf. Kleine ergernissen verdwijnen vaak wel als je er een nachtje over geslapen hebt maar als je echt heel boos bent, is de emotie de volgende ochtend nog net zo hevig aanwezig.
Denkfout: Het is niet zijn/haar schuld dat jij boos bent
Het is nooit de schuld van je partner dat jij boos of woedend bent. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gevoelens. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te kalmeren.
Echtgenoten kunnen uren doorpraten over welke verschrikkelijke dingen hun partner heeft gedaan. Hoe hij altijd… en zij nooit… . De conclusie is altijd dat het normaal is dat zij nu zo boos zijn, dat de partner dat verdiend heeft en dat de partner moet veranderen om het op te lossen.
Jammer genoeg werkt het niet zo.
Boosheid kan een hele goede emotie zijn. Een wake up call dat er echt iets moet veranderen omdat de situatie slecht voor jou is. Jouw boosheid is een signaal voor jou geen straf voor je partner. Jij bent degene die de verandering moet maken, niet je partner. En daarom moet jij dus kalmeren. Om te onderzoeken wat jij nu kunt gaan doen om de noodzakelijke veranderingen voor elkaar te krijgen.
Dit doe je dus niet
- Je gelijk willen halen.
- Frustratie afreageren op je partner door te schreeuwen, iets kapot te maken of gemeen te doen.
- Je partner doodzwijgen.
- ‘s Nachts liggen malen over wat er gebeurd is.
- In je hoofd een lijst maken van alles wat hij of zij ooit verkeerd heeft gedaan.
- Op Facebook zetten dat je niet met je partner had willen trouwen of andere teksten bedoeld om te kwetsen.
Jij bent zelf verantwoordelijk voor het feit dat je zo ontzettend boos bent geworden. Je kan en mag dat niet op je partner afreageren. Waarschijnlijk speelt er al heel lang iets waar jij niet goed op hebt gereageerd. De druk bij jou is toegenomen doordat jij niet op tijd maatregelen hebt getroffen. Jouw verantwoordelijkheid dus en niet die van je partner.
Het is jouw verantwoordelijkheid om te kalmeren als je te boos bent geworden om nog een redelijk gesprek te voeren.
Welke emotie zit er achter je woede?
Woede is een emotie die vaak andere emoties afdekt. Je wordt woedend over een kleinigheidje maar eigenlijk ben je al heel lang teleurgesteld over hoe weinig waardering je krijgt, bijvoorbeeld.
Nadat je gekalmeerd bent, kun je gaan onderzoeken wat er achter jouw woede zit zoals:
- Teleurstelling.
- Het gevoel afhankelijk en machteloos te zijn.
- Een oud patroon waarin jij je in een nieuwe situatie verdedigt tegen wat vroeger in een andere relatie is gebeurd.
- Een aandoening zoals ADHD of autisme waardoor je snel hoog in de emotie zit.
We gaan nu even door over teleurstelling. Teleurstelling speelt bijna altijd een rol in boosheid. Als bij jou andere factoren de hoofdrol spelen, raad ik je aan daar professionele hulp bij te zoeken. Je hebt dan bijna altijd meer hulp nodig om je te veranderen dan informatie van internet.
Teleurstelling is vaak de boosdoener
Hoop en verwachtingen zijn belangrijke aanjagers van teleurstelling. Als je niet krijgt waar je op hoopte of wat je verwachte, raak je teleurgesteld en vervolgens boos.
Teleurstelling volgt bijvoorbeeld als je:
- Hoopt dat iets op een bepaalde manier zal gaan maar het gebeurt niet:
- nabijheid
- samenwerking in het huishouden
- steun
- gezelligheid
- sex
- Wacht op een spijtbetuiging die niet komt:
- zie je niet dat ik gekwetst ben
- ik heb beter verdiend
- Waardering wilt krijgen die niet wordt gegeven:
- ik doe altijd alles hier in huis
- ik sta altijd voor je klaar
Als je het moeilijk vindt om te achterhalen wat er achter jouw boosheid zit, kun je aan jezelf vragen:
- Waar ben ik teleurgesteld over? Of
- Waar hoop ik op en hoe voelt het dat ik dat niet krijg?
Je kunt het beste nadenken over wat je precies dwars zit door te schrijven of te praten met een derde. Een coach is hiervoor heel geschikt. Je hebt niks aan iemand die je vooral bijvalt: “Hij is ook zo’n eikel, groot gelijk dat je boos bent.” of “Ik begrijp niet hoe je het met haar uithoudt.”. Zo iemand helpt je niet om te kalmeren en uit te zoeken wat er echt speelt maar houdt je gevangen in je woede.
Hopelijk kom je niet in de verleiding om te proberen je partner te gebruiken om uit te zoeken waarom je zo boos werd. Als je dat doet, gaat de ruzie gewoon verder.
Oplossingen voor het juiste probleem
Twee belangrijke stappen heb je nu al gezet:
- Je uiterste best gedaan om te kalmeren.
- In kaart gebracht waar je precies teleurgesteld over bent.
Nu kun je gaan kijken naar oplossingen. Dat kan echt nu pas. Als je eerder gaat zoeken naar oplossingen, is het monster nog aan het woord. Je komt dan of met oplossingen voor het kleinigheidje waar je over bent ontploft óf je neemt te drastische stappen.
Pas als je bent gekalmeerd en in kaart hebt gebracht wat de echte achterliggende problemen zijn, kun je op zoeken naar oplossingen die echt helpen.
Houd in de gaten dat je sommige van de zaken waar je last van hebt, kunt veranderen en sommige niet.
Jij kunt:
- Je eigen opstelling veranderen
- Je verwachtingen bijstellen
- Veranderingen voorstellen
- Uitzoeken welke alternatieven er zijn
- Weggaan als je niet genoeg verandering kunt bewerkstelligen
Je kunt niet:
- Veranderen hoe andere mensen zich gedragen
- De aard en het karakter of het uiterlijk van je partner veranderen.
Bij het nadenken over opties richt je je dus op wat jij kunt doen en veranderen.
Gewoonlijk heb je drie opties:
- Proberen verandering te bewerkstelligen bijvoorbeeld door een gesprek aan te gaan of grenzen te stellen.
- Weggaan.
- Strategieën bepalen om eventuele onveiligheid te managen als je echt niet weg wilt of kunt.
Binnen elke optie zijn er natuurlijk meerdere oplossingen te verzinnen. Welke oplossing het beste werkt in jouw situatie hangt af van het probleem dat je wilt oplossen. Op deze website vind je oplossingen voor een aantal problemen die met opruimen en samen het huishouden doen te maken hebben. Ook zijn er een aantal oorzaken voor problemen beschreven zoals onvermogen of verkeerde verwachtingen.
Het helpt om precies te weten wat je alternatieven zijn
Laat me je nog meegeven dat het vinden van oplossingen en het onderhandelen over oplossingen altijd beter gaat als je de alternatieven hebt uitgezocht.
Boosheid wordt vaak veroorzaakt door het gevoel dat je afhankelijk en machteloos bent. Vanuit een afhankelijke positie is het bijna onmogelijk om te onderhandelen. Zorg dus altijd dat je weet wat je alternatieven zijn.
Wil je bijvoorbeeld alleen nog verder met de relatie als jullie in therapie gaan? Zoek dan van te voren uit wat er geregeld moet worden als jullie uit elkaar gaan. Echtscheiding is dan een reëel alternatief en geen loos dreigement waardoor je eis van therapie veel krachtiger wordt.
Heb jij geen zin meer om in je eentje voor het huishouden op te draaien maar lukt het je partner ook niet om te helpen? Zorg dan dat je van te voren helder hebt, wat je aan een werkster kunt betalen, hoe het werkt met online boodschappen doen etc. In het boek Doe je huishouden in minder tijd (PDF) vind je heel veel tips om je huishouden minder belastend te maken.
Heb je meer hulp nodig?
Ben jij heel boos en lukt het niet om te kalmeren?
Weet je dat je boosheid een belangrijk signaal is maar zie je niet zo goed hoe je nu verder wilt?
Ik kan je helpen om je gevoelens en gedachten op een rijtje te krijgen zodat je de beslissingen kunt nemen die kennelijk genomen moeten worden.
Volgende post in de serie:
- Waar komt die ruzie vandaan?
- Hoe je communiceert maakt alle verschil van de wereld:
- Oplossingen
Een overzicht van alle blogposts over communicatie over het huishouden vind je hier.
Als je meer coaching nodig hebt, kun je met mij contact opnemen.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Meer lezen:
Gezellig en schoon door de coronacrisis
Houd je relatie goed in coronatijd. Wat doe je om het gezellig te houden. Wat doe je als je al […]
Jij kan niet opruimen daarom is ons huis te vol
Staat jullie relatie onder grote druk omdat het huis te vol is? Hoe het komt en vooral wat je er […]