Zo groeit de was je niet boven het hoofd
Deze post maakt deel uit van een serie over efficiënt en ontspannen je huishouden doen.
De was is samen met de vaat dé plek in het huishouden waar je het ongenadig ziet als er iets mis gaat. Afstoffen kun je wekenlang uitstellen zonder dat het echt opvalt. Maar als het niet loopt met de was ontstaan er stapels, het gaat stinken en er zijn geen schone sokken meer.
Een lezeres vroeg: “Heb je tips om de was zo snel mogelijk weg te werken? Ik krijg de was van mijn grote gezin echt niet elke dag weggewerkt.”
Er komen regelmatig vragen over de was en daarom leek het me een goed onderwerp voor een blog.
Als je al meer gelezen hebt op Hesterhelpt.nl dan weet je dat ik een buitengewoon pragmatisch mens ben. Ik vind dat je je huishouden zo moet organiseren dat het recht doet aan de dingen die jij belangrijk vindt. In het geval van de vraagstelster: alle wasgoed van acht personen wegwassen in zo min mogelijk tijd.
Hoe veel tijd mag de was kosten?
Heb je wel eens gemeten hoe veel tijd je nodig hebt om de was te doen?
Opvouwen van een trommel was kost ongeveer 7 minuten.
Een was ophangen ongeveer 10 en afhalen ongeveer 5 minuten.
Afhankelijk van je keuzes heb je dus tussen de 10 (droger) en de 25 minuten (lijn) nodig om alle handelingen rond een was te doen vanaf het moment waarop je de was in de machine doet tot het moment waarop alles opgevouwen in de kast ligt.
Een handdoekenwas gaat waarschijnlijk wat sneller, een onderbroekenwas kost wat meer tijd.
De tijd die de machine nodig heeft om te draaien en de tijd die was eventueel aan de lijn hangt, telt niet mee. Jij kunt in die tijd namelijk iets anders doen.
Maken jouw keuzes de was extra moeilijk?
Cliënten worstelen vaak met de was omdat ze keuzes hebben gemaakt die veel tijd kosten of veel ruimte vragen.
- Ze doen bijvoorbeeld alle was eerst in de droger en halverwege hangen ze hem alsnog op “want dan hoef je niet te strijken”.
- De wasmachine mag bijna nooit aan omdat ze alleen op nachtstroom willen wassen terwijl de wasmachine bij de slaapkamers staat.
- Er is geen ruimte om de was uit te hangen en toch mag er geen droger komen want dat is “slecht voor het milieu”. Milieucentraal heeft een informatief artikel over wasdrogers geschreven.
- Ze sorteren de was niet in een paar eenvoudige categorieën (bijvoorbeeld lichte 40, donkere 490 en 60 graden) maar hanteren wel 10 categorieën. Het duurt maanden voor er genoeg is voor een trommel vol. Al die tijd liggen er bultjes was te wachten bij de wasmachine.
Begrijp met goed, ik keur al deze dingen niet af. Als jij de was op deze manier doet omdat je dat het het beste lijkt, dan is dat helemaal prima. Maar als je merkt dat de was te belastend voor je wordt of als je worstelt met stapels schone of vuile was, is het tijd om te onderzoeken waar je compromissen kunt sluiten. Maak het zo gemakkelijk mogelijk voor jezelf.
- Hoeveel tijd ben jij kwijt aan de was?
- Waar ben je bereid om compromissen te sluiten om er minder tijd in te hoeven steken?
- Heb je achterstanden?
- Hoe veel tijd ga je nodig hebben om die weg te werken?
Wat zijn jouw wasversnellers?
Als je de was niet gedaan krijgt, zijn er drie stappen die je kunt nemen:
1) Zorg voor minder was. Beperk de totale hoeveelheid kleding, handdoeken en beddengoed. Hieronder gaan we daar verder op in. Als iedereen een dagje langer doet met een broek, handdoek of trui worden niet alleen de stapels kleiner maar hoeft de machine ook minder te draaien.
2) Zorg voor meer tijd om de was te doen. Als optie 1 geen oplossing is dan vind je kennelijk de was en veel kleding belangrijk en wil je er meer tijd voor vrijmaken. Uiteraard kun je ook tijd van anderen inzetten. Je gezinsleden kunnen helpen of je regelt andere hulp zoals een werkster.
3) Kijk of je bepaalde onderdelen van het wasproces kunt versnellen of overslaan. Opvouwen bijvoorbeeld, is niet altijd nodig als kleding of handdoeken snel weer worden hergebruikt of aan de lijn kunnen blijven hangen. Sokken, onderbroeken, keukendoekjes, washandjes hoef je niet op te vouwen als je ze in een doos of mandje bewaart (mag natuurlijk wel). Was je elke dag? Gebruik dan de handdoeken die net gewassen zijn. Hoef je ze ook niet op te vouwen. Strijken is een keuze. Een droger is een echte versneller. Heb je een echt groot gezin? Met twee wasmachines kun je in dezelfde tijd twee keer zoveel wassen draaien.
Probeer creatief te zijn in je oplossingen.
Blijft de was bij jou liggen omdat je het vergeet? Kies dan een vast moment voor de was. Ik doe alle was in het weekend, bijvoorbeeld. In deze blog lees je hoe je een weekschema maakt dat werkt.
De allergrootste wasversneller: minder kleding, handdoeken en beddengoed
De meeste mensen hebben heel veel kleren, heel veel beddengoed en heel veel handdoeken. Veel kleding betekent veel was. De machine hoeft niet per se vaker te draaien als je veel kleding hebt. Het probleem zit hem er vooral in dat je met veel kleding gemakkelijk een grote stapel vuile was opbouwt en na het wassen ook een grote stapel schone was die nog opgeruimd moet worden.
Als er altijd nog wel kleding in de kast is, wordt je niet gedwongen om regelmatig te wassen en op te ruimen.
Laat me dit mechanisme uitleggen aan de hand van dekbedovertrekken. Als je twee dekbedovertrekken hebt, is het niet zo erg als je de gewassen overtrek een tijdje aan de lijn laat hangen. Hij hangt er maximaal een week (of twee). Als je het bed gaat verschonen, haal je de overtrek van de lijn en doet hem op je bed. Maar als je acht overtrekken hebt, krijg je uiteindelijk een stapel van zeven overtrekken die nog moeten worden gewassen of opgevouwen. En die stapel gaat niet meer weg! Bij elke verschoning haal je één overtrek uit de stapel maar je doet er ook weer één bij.
Je maakt de was een stuk beter te behappen als je de hoeveelheid kleding, handdoeken en beddengoed vermindert.
Alle posts op de website over minder kleding:
Als je durft kun je het natuurlijk ook op de Mari Kondo manier aanpakken al raad ik je dat niet aan.
Deel deze tips met vrienden
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!