Doelen stellen Mijn doelen
Deze post dateert oorspronkelijk uit 2015. Hoog tijd om hem eens op te poetsen. Ik schrijf deze update op de dag voor mijn 50e verjaardag in maart 2020. Een mooi moment om na te denken over het afgelopen jaar en het komende jaar.
Al heel veel jaren schrijf ik rond mijn verjaardag en/of rond oud en nieuw op wat mijn doelen zijn voor het komende jaar en ook waarom. Daarnaast schrijf ik op of de doelen die ik een jaar eerder had gesteld gehaald zijn of niet. Het is geweldig leuk om terug te lezen. Oude onzekerheden zijn soms verdwenen en soms nog verrassend actueel. Gelukkig heb ik ook veel bereikt!
Over het afgelopen jaar ben ik in elk geval tevreden. Met mijn gezin en relatie gaat het goed. Mijn coachingspraktijk ontwikkelt zich zoals ik wil. Ik heb onwijs veel plezier gehad van aikido en daar echt veel in bijgeleerd. De stichting waar we honden voor opvingen is vorig jaar gestopt. Ik miste de hondjes verschrikkelijk en nu vangen we gelukkig weer hondjes op voor een andere stichting. Er was een onverwachte gift in de vorm van een serie coachingssessies over geduld bewaren die me heel veel heeft gebracht. Het enige waar ik minder blij mee ben is mijn gezondheid. Jammer genoeg heb ik veel pijn gehad het afgelopen jaar en dat heeft veel energie gekost die ik liever aan iets anders had besteed.
De techniek van doelen stellen
Een hele massa zelfhulpboeken raadt je aan doelen te stellen. Van Covey tot “Doelen bereiken voor dummies”. Het gratis online spel Superbetter is speciaal ontworpen om je te helpen doelen te stellen en te realiseren.
En toch vinden de meeste mensen het best moeilijk om doelen te formuleren voor zichzelf. Ik zelf ook. Ik zeg wel gemakkelijk: “Oh, ik zou willen dat ik de loterij won.” of “Wat zou het gaaf zijn om een hond te hebben.” maar een doel wordt het niet zo snel. Als het gebeurt, is het leuk maar als het niet gebeurt, ach, dan niet.
Als je iets een doel maakt dan leg je je er op vast.
Je vindt het zo belangrijk dat je alles wilt doen wat je kunt om dat doel te bereiken.
De techniek is simpel.
- Je denkt eerst eens goed na over wat je blij zou maken als je het aan het eind van het jaar voor elkaar zou hebben.
- Daarna schrijf je het op.
- Hang het recht voor je neus op het prikbord. Je doel teruglezen stimuleert je om in actie te blijven komen tot je het bereikt hebt.
- Nog beter is het om je doelen met anderen te delen. Dat maakt de druk groter om er echt mee aan de slag te gaan.
- Doe alles wat nodig is om je doel voor elkaar te krijgen. Zoek desnoods hulp.
- Op een dag heb je het doel bereikt.
- Feest! Waardering voor jezelf. Je leven is er weer een stukje rijker op geworden.
De moeilijkste stappen? 6 en 7.
We hebben de neiging om alles wat goed gaat nauwelijks op te merken en vooral aandacht te besteden aan wat niet goed gaat. Je hebt je doel expliciet gemaakt en daardoor is het voor jou duidelijk dat je je hebt ontwikkelt. Daar wordt je gelukkiger van.
Doelen kunnen over van alles gaan: werk, relaties, vriendschappen, vrijwilligerswerk, sport en gezondheid, ontwikkeling. Ook het op orde brengen van je huis, het vrijmaken van tijd of het verbeteren van je relatie zijn veel voorkomende doelen. Het is verstandig om kopjes te maken en over elk onderwerp na te denken. Op die manier voorkom je dat je alleen doelen formuleert bij onderwerpen waar je niet zo tevreden mee bent of zaken die je super moeilijk vindt.
Je doel kan heel groot zijn of relatief klein. Let wel op dat het geen to-do lijstje wordt. Een doel is iets waar je naar streeft. Het geeft richting aan je acties. Het gaat dus niet om acties op zich.
Mijn doelen

Mijn doelen voor 2014 waren bijvoorbeeld:
- de MMS coach training doen.
- Mijn bruine band halen voor aikido.
Aan het eind van het jaar kon ik deze doelen allebei afstrepen. Gelukt! (Ik ben de dame in het midden op de achterste rij)
In 2015 waren mijn doelen wat minder duidelijk:
- De website hesterhelpt.nl flink laten groeien.
- Eindelijk het rollen bij aikido goed onder de knie te krijgen.
- Een hond
Het aantal bezoeken aan de website is verdubbeld in 2015. Dat doel is goed gelukt. Uiteraard wil ik nog meer mensen helpen om gelukkiger te worden dus dat blijft jaar in jaar uit een doel. In 2019 was het aantal bezoekers 500% hoger dan in 2015. Goed hè?
Rollen ging eind 2015 stukken beter maar lukte nog niet uit alle posities even goed. Dit doel bleef dus staan voor het volgende jaar.
De hond kwam er. Een Spaanse schone waar we elke dag van genieten. En na haar kwamen heel veel andere hondjes die kortere of langere tijd bij ons bleven tot ze een eigen huis vonden.

In 2018 wilde ik een paar grote stappen doen:
- Zwarte band halen voor aikido.
- Voldoende coachings-uren maken om bij de International Coach Federation de PCC-certificering te kunnen aanvragen.
In april haalde ik mijn zwarte band voor aikido! Toen dat klaar was, had ik echt het gevoel dat ik een hele prestatie geleverd had! Jarenlang trainde ik drie keer in de week. Ik kan het niet zo goed dus moest ik erg veel oefenen. De aanhouder wint!
In november kon ik de certificering aanvragen. Voor meer informatie daarover zie mijn coachingwebsite.
Voor 2020 heb ik weer grootste plannen:
- Ik wil graag de tweede dan halen bij aikido. (O, wat moet ik daar nog veel voor leren!)
- Ik wil graag de opleiding tot aikido leraar doen.
- Ik wil graag een opleiding tot ICF erkende mentorcoach doen.
- Ik wil mijn coachingspraktijk verder uitbouwen op mijn favoriete onderwerpen: burnout, relatieproblemen en het begeleiden van mensen die willen ontspullen omdat hun huis echt veel te vol is gelopen.
- Tot slot wil ik de website moderniseren en toegankelijker maken.
Wat zijn jouw doelen voor het komende jaar? En kom je volgend jaar terug om te lezen hoe ik gevaren ben met mijn doelen?