Taakverdeling: een realistische taakverdeling is niet 50/50
We hebben vaak de neiging om een 50/50 verdeling van de taken in huis als het grootste goed te zien. Hier zit de verwachting achter dat elke partner de helft van het werk doet, alle voorkomende werkzaamheden, en dat elke partner daar precies evenveel tijd aan besteedt. Bij de meeste stellen wordt het in de praktijk geen 50/50 taakverdeling.
Eén partner doet meer, met ruzie tot gevolg. Bij jou werkt de eerlijke verdeling van taken in het huishouden waarschijnlijk ook niet, anders zou je hier niet lezen.
Het is goed om je te realiseren dat je ook heel andere verdelingsmechanismen kunt kiezen samen.
Je kunt de taken ook verdelen op basis van:
- Ieder doet wat hij/zij het beste kan.
- Ieder doet wat hij/zij het leukste vindt of in elk geval het minst vervelend.
- Een partner is volledig verantwoordelijk voor het hele huishouden. De andere partner draagt op andere fronten bij.
- We besteden een zo groot mogelijk deel van het huishouden uit. Schoonmaken, wassen, boodschappen, koken, belastingaangifte, je kunt het allemaal door een ander laten doen.
- We maken heel duidelijke taakbeschrijvingen wie wat moet doen en bemoeien ons over en weer niet met elkaars taken.
Het is natuurlijk wel slim om je huishouden zo efficiënt mogelijk in te richten en te zorgen dat je gemakkelijk kunt opruimen. Op die manier is er in totaal minder tijd nodig voor het huishouden en zijn de taken een stuk gemakkelijker te verdelen.
Ik zal je het voorbeeld geven van ons eigen huishouden. Het was al snel duidelijk dat de 50/50 taakverdeling niet ging werken. Ik wilde het veel schoner en opgeruimder hebben dan mijn man. Het kwam er op neer dat ik al had opgeruimd en schoongemaakt vóór hij zich had gerealiseerd dat er iets opgeruimd of schoongemaakt moest worden. Na verloop van tijd hebben we besloten dat we zouden kiezen voor een taakverdeling op basis van wat ieder van ons leuk of belangrijk vond.
In de praktijk betekent dit dat mijn mijn altijd kookt, de boodschappen doet en de kattenbak uitschept. Ook doet hij het grootste deel van het werk in de tuin en zet de vuilnisbakken buiten. Ik zorg voor de rest: schoonmaken en de was zijn mijn verantwoordelijkheid evenals de administratie. De planning berust grotendeels bij mij. Het heen en weer rijden van de kinderen naar clubjes en zo, doen we samen.
Qua uren komt deze taakverdeling soms wel gelijk uit en soms niet. Daar staat tegenover dat het ons al 16 jaar rust geeft.
Het geeft ons tijd en energie om te werken aan het versterken van onze relatie in plaats van aan ruzie maken.
Dit is deel 6 in een serie blogs over ruzie over het huishouden en de taakverdeling. Begin bij het begin of ga verder met de volgende blog over bergruimte.
Verder lezen
Vijf strategieën om weggooien gemakkelijker te maken
We zijn genetisch geprogrammeerd om risico te mijden en spullen vast te houden. Wil je toch spullen wegdoen dan zul je met je verstand je gevoel in bedwang moeten houden. Deze post laat je zien hoe je dat doet.
Stapels zijn een signaal dat opruimen te moeilijk is. Is je bergruimte wel handig ingericht? Heb je te veel spullen? Past je opbergsysteem wel bij het karakter van jouzelf en je huisgenoten?
Zo ruimen je kinderen wel hun speelgoed op
Een serie blogs over het opruimen van speelgoed en hoe je kinderen laat helpen in het huishouden
Deel deze tips met vrienden
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!