Fijner voelen op een leuke manier: Superbetter
Om je fijner te voelen moet je dingen doen. Op deze website vind je veel manieren om jezelf te helpen je fijner te voelen. Ze werken goed maar ze zijn wel een beetje serieus, allemaal. Deze GASTBLOG is geschreven door mijn goede vriendin Manon van Kreijl. Manon is speelser van nature. Ze wil regelmatig iets nieuws en het moet vooral leuk en uitdagend zijn. Lijk je op Manon? Laat je dan door haar verleiden tot een creatieve oplossing: Superbetter.
Fijner voelen
We weten best wat we zouden moeten doen om ons fijner te voelen. We weten welke gewoontes we zouden moeten veranderen om onze dagen een stuk soepeler te laten verlopen. Voor de een is dat in de ochtend een kwartier eerder op staan. Voor de ander is dat in de avond vast alle spullen klaar leggen voor de volgende dag. Of juist op gezette tijden een korte pauze inlassen. Of in de avond wat eerder naar bed. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Waarom doen we het dan niet?
Niet veranderen is stiekem best een beetje lekker
Omdat veranderen hartstikke moeilijk is. En een van de redenen waarom we het zo moeilijk vinden is dat het ergens stiekem ook best een beetje “lekker” is als de dingen mis gaan. Want dan kunnen we daar zo fijn over klagen. Het levert aandacht en gespreksstof op. Heerlijk is het om tegen een vriend of vriendin uit te weiden over wat voor een sufferd ik weer was omdat ik weer in de verkeerde bus stapte. En vervolgens kan ik mezelf er ook nog heel veel aandacht voor geven. Ik kan uitgebreid mezelf op de kop geven voor wat ik gedaan hebt. Het is niet de leukste vorm van aandacht die jezelf kunt geven maar het is zeker aandacht. En aandacht is lekker!
En op die manier levert je niet voorbereiden op je busrit je dus iets op. Aandacht, die je niet gekregen zou hebben als je van te voren wel de vertrektijd van de bus gecheckt zou hebben. Dat had in ieder geval lang niet zo’n leuk gesprek opgeleverd met Hester: “Hey, moet je horen…ik ging gisteren met de bus. En ik stapte precies op tijd in de goede bus. Ik kwam dus ook op tijd bij mijn tante aan.”
Daarom heb ik geleerd dat ik mezelf dus ook moet belonen als ik de dingen goed doe. Om te zorgen dat het gewenste gedrag je net zo veel aandacht oplevert als het gedrag waar je graag van af wilde. Maar ook dat is nog niet zo makkelijk. Want…moet je dan echt elke keer dat je een appel eet in plaats van een koekje naar de stad rennen om jezelf te trakteren op een leuk cadeautje? Ik persoonlijk word al moe van het idee. Maar om zeker te weten dat je gedrag echt verandert moet je wel consequent zijn in het jezelf belonen, anders kun je er donder op zeggen dat je voor je het weet weer terug zakt in je oude routine.
Maar hoe doe je dat dan? Eén manier is een dagboekje bijhouden waar je alleen de dingen in schrijft die je die dag goed hebt gedaan. Dat is een prima manier, die ik zelf ook een poos heb gedaan. Het helpt om je aandacht anders te richten. Niet meer op wat er mis gaat. Maar juist op wat er wel goed gaat.
Superbetter
Als je bent zoals ik, dan vind je het leuk om zo af en toe eens wat anders te proberen. Recent heb ik “Superbetter” ontdekt. Dit is een gratis app die je helpt je gedrag te veranderen in de vorm van een spel. Je krijgt punten elke keer dat je je aan je goede voornemens houdt. Er zijn “bad guy’s”, zoals de “sticky chair” om te verslaan. En je krijgt questes, opdrachten. De app heeft verschillende voor geprogrammeerde thema’s op het gebied van gezond eten, lichaamsbeweging, lekkerder in je vel zitten en meer sociale contacten opdoen. Maar je kunt ook zelf opdrachten invoeren en zo zelf kiezen welk gedrag je specifiek wil belonen. Als beloning krijg je punten of een nieuwe opdracht om uit te voeren. En in ieder geval altijd een lekker aanmoedigend trompetgeschal voor je inspanningen. Elke keer als ik de trap op loop, denk ik nu: “Yes! Weer een power-up.” Je kunt het spel ook gratis spelen via de website superbetter.com
Wil je meer weten over Superbetter? In dit filmpje legt de maakster, Jane McGonigal, uit hoe een vreselijke hersenschudding leidde tot het ontstaan van Superbetter. Ze was er slecht aan toe. Ze kwam er weer bovenop door de eigenschappen die je gebruikt in computerspellen bewust toe te passen in het echte leven. In een game heb je veerkracht nodig om het telkens weer te proberen. Je moet er op letten dat je voldoende power-ups verzamelt anders redt je het niet. Je speelt niet als je zelf maar als een superheld. In multi-playergames kun je alleen je doelen bereiken als je samenwerkt. Allemaal dingen die je in het echte leven ook ver brengen!
Lees je er liever over? Kijk dan eens naar het boek Superbetter: A Revolutionary Approach to Getting Stronger, Happier, Braver and More Resilient. Powered by the science of games
Leuke app! Vind het nogal moeilijk om geschikte doelen en valkuilen te stellen. Suggesties voor nuttige power-ups en bad guy’s?
Power-ups: alles waar je blij van wordt. Lekker muziekje draaien en keihard meezingen, naar een foto kijken waar je blij van wordt, een vriendin bellen, iemand knuffelen, op je hoofd gaan staan :-), paar bladzijden uit een boek lezen, een sudoku maken. Waar word jij blij van en kun je snel en gemakkelijk doen?
Bad guys is zo mogelijk nog persoonlijker. Wat doet jou de moed verliezen? Thuisblijven van sporten, niet gaan vragen als je iets niet zeker weet, je zelf verwijten maken als iets niet lukt?