Gezellig en schoon door de coronacrisis
Hopelijk lees je deze post in goede gezondheid. Houd je het nog een beetje uit in deze tijd van sociale isolatie?
Deze post groeit langzaam. Elke keer als ik zin heb om een stukje te schrijven dat met Corona te maken heeft zet ik het hier.
Onderwerpen:
- Eenzaamheid
- Hoe houd je het gezellig met je partner en je kinderen.
- Was jullie relatie al een beetje moeizaam?
- Opruimen in tijden van Corona. Waar gaan de spullen naartoe?
- Kijk deze video als je een beetje sloom en somber wordt
- Organisaties die gratis coaching bieden
- Wat moet je nu extra schoonmaken?
Eenzaamheid
Na 11 maanden corona zijn er ontzettend veel mensen somber, sloom en vooral eenzaam. Eenzaamheid is echt een killer.
Had je altijd al moeite om je huis schoon te houden? Dan nu nog veel meer want als je de deur eigenlijk niet meer uitkomt en er komt ook bijna geen bezoek meer, valt de prikkel weg om je huis op orde te houden. En doordat je huis nu niet netjes is, hou je een eventuele bezoeker nog buiten de deur ook omdat je je schaamt!
Vond je het altijd al een beetje spannend om contact te leggen en andere mensen op te zoeken? Dan nu nog veel meer. Door de eenzaamheid verlies je nog een stukje levenslust en durf waardoor je steeds meer moeite krijgt om te doen wat je nodig hebt om je eenzaamheid te doorbreken: contacten aanhalen.
Vond je het altijd al een uitdaging om in beweging te komen? Dan nu nog veel meer. Het maakt immers niet meer uit of je het vandaag doet of morgen, volgende week of over een maand.
Als je eenzaam bent, als je somber wordt van de eenzaamheid, ga dan alsjeblieft op zoek naar contact met andere mensen. Ik weet dat het lastig is en heel veel wilskracht kost maar het is het enige dat je weer op de been brengt.
Er zijn twee soorten contact:
- Contact met mensen die je toevallig tegenkomt maar waar je niet bijzonder veel “mee hebt”. Collega’s, buren, deelnemers aan dezelfde sport.
- Betekenisvol contact met mensen die je begrijpen en waar je echt bij hoort.
Uiteindelijk heeft iedereen betekenisvol contact nodig. Je kunt op een dag tientallen mensen ontmoeten en je toch eenzaam voelen. Wilhelmina noemde haar boek over haar leven niet voor niets “Eenzaam maar niet alleen“.
Maar in deze Coronatijd missen heel veel mensen, te veel mensen iedere vorm van contact. Als dat voor jou ook geldt, weet dan dat je uit gewone contacten vaak net genoeg energie kunt krijgen om op zoek te gaan naar betekenisvol contact. Heb je te lang helemaal geen contact met niemand meer dan loop je vast in jezelf en word je steeds somberder. Op mijn coachingswebsite staat een post over eenzaamheid.
Houd het gezellig
Op het Youtubekanaal van ESA kun je een prachtig interview vinden met André Kuipers en Frank de Winne. Astronauten in het ISS zitten maanden op elkaars lip zonder mogelijkheid om even een ommetje te gaan maken als het ze aanvliegt. Wij hebben die mogelijkheid gelukkig nog wel. In het interview leggen ze uit wat je kunt doen om het gezellig te houden.
Belangrijk is dat je bewust je best doet om het gezond en gezellig te houden:
- structuur en routine
- aardig zijn voor elkaar
- blijf bewegen
- zorg voor vaste gezellige momenten
- zorg dat je je zo nu en dan kunt terugtrekken
Eén tip is zo belangrijk dat ik hem even apart zet: Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen stemming. Zorg ervoor dat een slechte stemming bij jou zich niet over iedereen verspreid.
Kijk het hele interview om alle tips te horen.
Was jullie relatie al een beetje moeizaam?
Was jullie relatie al een beetje moeizaam? Dan word je nu na zoveel weken samen binnen zitten langzaam gek van elkaar. Pas alsjeblieft op dat je je daar niet in mee laat slepen. Een vreselijke ruzie of snijdende spanning maakt het deze weken niet gemakkelijker. Word je gek van je partner? Bel me dan alsjeblieft om samen een plan te verzinnen hoe je deze moeilijke tijd zo goed mogelijk door kunt komen. Doen hoor! Je bent zeker niet de enige.
Een paar algemene tips:
- Maak geen ruzie. Je partner kan er ook niks aan doen. Ga niet schreeuwen of mokken. Als er echt iets besproken moet worden, schrijf het dan op en bespreek het op een later moment als je je niet meer ergert.
- Niet uitleggen aan je partner wat hij/zij allemaal verkeerd doet. Het is zo verleidelijk om uit te gaan leggen. “Jij doet zus of zo en daardoor voel ik mij dan zo.” Niet doen! Eigenlijk zeg je namelijk: “Het is jouw schuld. Als jij nou maar anders was dan je bent, zouden we het wel gezellig hebben.” Natuurlijk zet je daarmee de zaken nog meer op scherp.
- Wees ontzettend vriendelijk en beleefd. Doe maar alsof je partner een belangrijke vreemde is waar je een goede indruk op wilt maken. Zoiets als een collega. Nu je samen min of meer opgesloten zit, wil je ruzie vermijden.
- Zorg dat je zo nu en dan even alleen kunt zijn. Ga een rondje lopen, trek je terug op de computer. Vermijd elkaars aanwezigheid als je je aan elkaar ergert.
- Reageer je in geen geval af op je partner of je kinderen. Het is ten alle tijden je eigen verantwoordelijkheid om je emoties in de hand te houden. Word je overspoeld door emoties? Ga uit de situatie. Ga lopen, fietsen. Zorg dat je de adrenaline verbrandt met lichaamsbeweging.
- Houd je vast aan de wetenschap dat het ooit weer gewoon zal zijn en je weer verder van elkaar af kunt leven. De kans is niet groot dat je in zulke gespannen omstandigheden bestaande relatieproblemen zult oplossen. Deze weken moet je zien te overleven zonder ontploffingen.
Ik meen het: ga niet uitleggen
Mag ik je speciale aandacht vragen voor punt 2? Ga niet uitleggen wat de ander doet waardoor jij je gekwetst of tekort gedaan voelt. In letterlijk ieder gesprek dat ik de afgelopen weken over gedoe en geruzie gevoerd heb, kwam dit aan de orde. “Ik probeer hem te vertellen welk effect zijn gedrag op mij heeft maar dat lijkt het alleen maar erger te maken.”
Natuurlijk maakt dat het alleen maar erger. Je bent onverholen kritiek aan het leveren. Je zegt:
- Jij doet het fout.
- Het is jouw schuld.
- Ik ben een onschuldig slachtoffer.
Niet zo gek dus dat je niet uitgelegd krijgt wat de ander verkeerd doet. Of dacht je soms dat je partner zou zeggen: “Je hebt eigenlijk helemaal gelijk. Ik ben een grote …..”? Laat even tot je doordringen dat je met uitleggen eigenlijk vraagt om deze reactie. Die je natuurlijk nooit zult krijgen. Wat je wel krijgt is boosheid en opmerkingen terug.
Uitleg heeft alleen nut als de ander er om vraagt. Niet in een boze bui maar omdat hij of zij het echt wil weten. In een rustige veilige sfeer kun je vertellen wat er volgens jou gebeurt. In een boze, ruzieachtige sfeer nooit zonder de ruzie nog erger te maken!
Natuurlijk mag je wel vertellen dat je specifiek gedrag niet wilt. Gebruik daarvoor de techniek van de ik-boodschap:
Een goede start van een gesprek heeft de volgende elementen:
- Je begint met het woord “ik”
- omschrijf je gevoel
- noem de feiten die zijn voorgevallen (dus geen oordelen!!)
- vertel “wat ik nu nodig heb van jou is…”
Meer uitleg over ik-boodschappen vind je in de post over steeds dezelfde ruzie.
Er zijn nog meer valkuilen die de communicatie tussen partners heel moeilijk kunnen maken. Ben je benieuwd of jij er in trapt? Lees dan de 8 manieren om je relatie te verzuren.
Houd je het echt niet meer uit?
Houd je het echt niet meer uit? Ga dan weg! Laat het niet zo ver komen dat je huisgenoten in een constante ruzie moeten leven. Als de buren de politie bellen over jullie ruzies, heb je te lang gewacht. Een relatie is net als de hypotheek: je hebt hem samen maar je bent ieder hoofdelijk verantwoordelijk voor het geheel. Als jullie het samen niet goed kunnen houden, stap dan uit de situatie. Je bent zelf verantwoordelijk voor het managen van je eigen boosheid en frustratie.
Meer lezen over het overwinnen van ruzie? Lees dan de serie over Ruzie over het huishouden.
Opruimen in tijden van Corona
We zijn met ons allen enorm aan het opruimen en weggooien geslagen. De kringloopwinkels zijn dicht. De gemeenten kunnen het afval bijna niet aan. In Zoetermeer wordt geen grofvuil meer opgehaald en het zelfbrengdepot is een tijd gesloten geweest. De gemeente Den Haag haalt gewoonlijk 4 miljoen kilo huisvuil op per week. In de eerste maand van de intelligente lockdown was dat 5 miljoen kilo per week!
Als je nu dus door je hele huis gaat en alles weg doet wat weg kan… loop je er tegenaan dat je spullen helemaal nergens naar toe kunnen. Een minder groot probleem dan het lijkt. Sterker nog een tamelijk vervelend klusje wordt vaak leuker en gemakkelijker als je met externe beperkingen te maken krijgt. Omdat je meer moet puzzelen wordt opruimen leuker in plaats van lastiger.
Laat me je een paar oplossingen aan de hand doen:Hoe kun je dan toch opruimen?
Oplossing 1 Pas je aan het afvalregime in je gemeente aan.
Is de kringloopwinkel dicht en kun je geen grofvuil afgeven? Kijk dan eens wat er nog wel mogelijk is:
- Oud papier kan in de containers bij het winkelcentrum.
- Plastic en glas idem.
- Ongebruikte kleding ook (tenzij de gemeente gevraagd heeft even geen kleding in te leveren).
- In kleine hoeveelheden kun je spullen in je eigen rolcontainer kwijt.
- Er zijn op veel plekken mini-bibliotheekjes langs de straat waar je boeken kunt afgeven.
- Marktplaats is altijd een optie voor goede spullen. Vergeet niet dat er ook een website is die gratisaftehalen.nl heet.
- Kleine elektrische apparaten kun je inleveren bij winkels waar ze worden verkocht.
Je kunt dus nu prima opruimen:
- Achterstallige administratie. Schoon al je ordners maar eens op: alles ouder dan 7 jaar kan in principe weg (muv waardepapieren, hypotheken, testamenten etc).
- Boeken die je niet meer leest. Zoek een mini-bibliotheekje bij jou in de buurt of zet een kratje met boeken aan de straat. Alle boeken die niet meer interessant zijn (oude studieboeken bijvoorbeeld) kunnen in de papiercontainer bij het winkelcentrum.
- Tijdschriften en kranten. Als je ze zelfs nu niet leest wanneer dan wel? Breng ze naar de papiercontainer of geef ze weg aan iemand die in quarantaine zit (wel op een veilige manier natuurlijk).
- Goede kleding die je niet meer draagt kan in de textielcontainer. Echt goede kleding kan via internet een nieuwe eigenaar vinden. Kleding die niet meer goed is kan in je eigen container voor het huisvuil. Daar heeft niemand meer iets aan.
- Al die oude telefoons en tablets die in de la liggen te verstoffen kun je bij een electronicawinkel inleveren.
- Heb je een enorme stapel plastic bloempotten? In de plasticcontainer of inleveren bij het tuincentrum.
- Spullen die voor een ander echt nog wel bruikbaar zijn kun je aanbieden op Marktplaats. Hoe lager de prijs hoe sneller je het kwijt bent. Speelgoed, tuinspullen en vooral sportspullen lijken nu heel populair te zijn. Meubels, lampen, gordijnen kun je altijd proberen te verkopen. Veel mensen zijn nu met hun huis bezig.
- Keukenspullen kunnen als ze echt leuk zijn op Marktplaats en anders in de container.
Oplossing 2 sorteren en terugzetten in dezelfde ruimte
Je kunt je hele klerenkast eens doornemen en de inrichting omgooien. Alles wat je niet draagt haal je er uit en doe je in een doos of vuilniszak. Als het goed is, is er nu ruimte in je kast om die doos of zak tijdelijk op te slaan. Zodra de kringloop of het zelfbrengdepot weer open is, kun je de doos daar afgeven. Meer over het opruimen van kleren lees je hier.
Oplossing 3 Rustig aan, beetje bij beetje
Als je elke week zoveel wegdoet als er in je container past, ruim je ongemerkt een groot deel van je huis op. Rustig aan opruimen met kleine beetjes tegelijk is sowieso de betere manier om op te ruimen voor de meeste mensen.
Oplossing 4 huur een container Ga je echt heel veel uitsorteren en wegdoen? Dan kun je ook een container huren. Heb je gelijk een flinke stok achter de deur om door te pakken want na een tijdje wordt die container natuurlijk ook weer opgehaald.
Kortom: je kunt nog steeds prima opruimen als je even nadenkt over de bestemming van je spullen.
Veel opruimplezier!
Kijk deze video als je een beetje sloom en somber begint te worden
Kijk vooral even deze video van Erick Scherder (Professor Neuropsychologie) op Youtube. Hij legt je glashelder en pakkend uit wat je kunt doen om minder chagrijnig, somber en passief te worden. De video heet “Waarom krijg je stress van thuiszitten?”
De oplossing is zo simpel dat iedereen het kan. Bewegen en je hersenen laten kraken. Het is nog goed voor je immuun systeem ook.
Heb je het moeilijk deze periode? Je mag mij altijd bellen voor een sessie. Vooral als je het in je relatie niet meer uithoudt of bang bent dat je wegzakt in somberheid en passiviteit, hoop ik dat je contact opneemt.
Organisaties die gratis coaching bieden
Ik wil je er ook even op wijzen dat een boel organisaties in deze periode gratis coaching aanbieden. Blijfovereind.nl is bijvoorbeeld een initiatief van coaches vanuit mijn coachopleiding. Bel ze als je daar behoefte aan hebt. Ze zijn er voor.
Schoon
We horen steeds over 1,5 meter afstand houden en handen wassen. Super belangrijk! Maar bij goede hygiëne komt natuurlijk nog wel wat meer kijken.
Je weet het vast wel maar ik herhaal het toch maar even. Zodra er iemand verkouden is in je gezin moet je om te voorkomen dat je jezelf en anderen (her)besmet.
Wassen:
- Slopen en beddenlakens vaker wassen.
- Handdoeken die worden gebruikt voor handen wassen dagelijks vervangen.
- Slopen en handdoeken heet wassen, minstens op 60 graden, en strijken.
Schoonmaken:
- Haal dagelijks een sopje over deurklinken, kranen, lichtknopjes en de spoelknop van de wc.
- Hou je telefoon schoon (tips van het RIVM).
Ter aanvulling op het stukje over kleding wegdoen: je kunt het ook op Vinted zetten. En kleding die niet goed meer is (behalve als er verf- of olievlekken op zitten) kan je inleveren bij de H&M voor een kortingsbon per tas, dan wordt het gerecycled. Of het mag tegenwoordig ook in de kledingcontainer! Daar zijn nieuwe afspraken over gemaakt, dan wordt het ook gerecycled.
Goede tips Marjolein. Dank je wel!
Prachtig allemaal. Doch wat doe je wanneer je er alleen voor staat en chronische ziekte hebt en ook nog onzichtbare restverschijnselen van hersenbloeding?
Waardoor je niet goed kunt plannen, organiseren, problemen oplossen en ook nog in de rouwverwerking zit zonder goede behandeling of begeleiding???
Beste Jolanda, wat jammer dat je in zo’n ingewikkelde levenssituatie zit! De Coronatijd is dan nog ingewikkelder. Weet je dat er coaches zijn die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die chronisch ziek zijn? Suzan Verzijden van Wise Elephant Coaching kan ik bijvoorbeeld van harte aanbevelen. Misschien kan zij je begeleiden bij het vinden van praktische oplossingen en vooral met de rouwverwerking? Ik wens je het allerbeste. Fijne dag, Hester