Ik heb geen zin in die klus
Hoe eet je een olifant?
Hapje voor hapje
Ieder van ons heeft een olifant. Een ding waarvan je heus wel begrijpt dat het belangrijk is maar dat je toch niet doet.
Afgelopen week kwam ik deze voorbeelden tegen van klussen waar iemand geen zin in had:
- De oefeningen van de fysiotherapeut.
- Elke dag een wandeling maken.
- Het huis schoonmaken.
- De laatste 50 verhuisdozen opruimen.
- Spullen uitzoeken en wegdoen omdat je niet meer veilig bij het raam kunt komen.
- Een afspraak maken met de huisarts.
- Een nieuwe bril kopen.
Het kan dus iets kleins zijn waar je geen zin in hebt als het schrijven van een email of iets groots als het opnieuw vormgeven van je leven na een echtscheiding.
Wil je weten wat mijn grootste olifanten zijn op dit moment? Het boek over opruimen dat ik aan het schrijven ben afmaken en de kozijnen schilderen. Oh, en een nieuwe bril kopen. In februari viel mijn bril kapot. Gelukkig had ik de vorige nog liggen. Een week later liep ik langs een plank die tegen de muur leunde. Precies op dat moment viel de plank om en verbrijzelde mijn bril. Ik heb een ontzettende hekel aan het uitzoeken van een nieuwe bril. Dus stelde ik het een beetje uit en droeg zolang de voor-vorige bril. Toen kwam de corona en kon ik helemaal niet naar de opticien. Al met al loop ik dus al vanaf februari met een bril waar ik hoofdpijn van krijg! Als dat geen olifant is.
Update: Na het schrijven van dit stukje ben ik een nieuwe bril gaan kopen. De kozijnen heb ik geschilderd in de zomer. Het boek is klaar en te koop.
Alle info over uitstelgedrag vind je in de post over Doen wat je je hebt voorgenomen.
Snelle tips om te doen waar je tegenop ziet
Er zijn snelle tips die helpen om te doen waar je tegenop ziet. Onderdaan deze post krijg je een tip die op de lange termijn heel erg goed helpt om te blijven doen wat je wilt doen.
Dit zijn de snelle tips:
- Doe als eerste waar je het meest tegen op ziet
- Doe één stapje tegelijk
- Het belangrijkste is wat je wél hebt gedaan
- Beloon jezelf
- Zorg voor balans
- Plan rust in als dat nodig is
Doe als eerste waar je het meest tegen op ziet
Doe ‘s morgens als eerste die taak waar je het meest tegenop ziet. De rest van de dag is dan in elk geval veel gemakkelijker en je hoeft er niet meer tegenop te zien. Ik denk dat dit de reden is waarom er op social media zoveel geroepen wordt over de heilzame werking van een ochtendroutine. Als ik ‘s ochtends zou moeten mediteren, schrijven, wandelen en gezond ontbijten dan had ik dat liever ook maar gelijk uit de weg. Zeker als ik er ook nog om 5 uur voor op moest staan! De rest van de dag zou ik me dan heel stoer voelen.
Maar goed, grapjes daargelaten. Het werkt wel. In plaats van de hele dag aan te hikken tegen iets dat je moet doen maar niet wilt doen, is het veel prettiger om het maar direct aan te pakken. Dan heb je het achter de rug. Veel beter voor je humeur en je productiviteit.
Doe één stapje tegelijk
Verdeel de olifant in kleine stukjes en eet steeds één hapje. Is je hele huis te vol geraakt met spullen? Gooi dan elke dag één ding weg. Ligt je hele tafel vol met achterstallige administratie? Begin dan als eerste stap met het sorteren van één stapeltje.
Of in mijn geval: wil je een boek schrijven, trek er dan elke dag één uur voor uit. Inderdaad, het eerste uur van mijn werkdag.
Het belangrijkste is wat je wel gedaan hebt
Houd je focus op wat je WEL gedaan hebt. Veel mensen zeggen: “Ja, ik heb dat wel gedaan MAAR dit nog niet en dat wil ik ook nog en…” Er is geen manier waarop je jezelf sneller demotiveert. Je zegt eigenlijk tegen jezelf dat het niet uitmaakt wat je doet. Het maakt niet uit hoeveel weerstand je hebt overwonnen of wat voor moeilijke dingen je hebt gedaan er is altijd meer te doen. En dus ben je niet tevreden.
Het is helemaal niet belangrijk dat je een to-do lijst hebt langer dan je arm. Je hebt nu net een stukje gedaan. Wees daar trots op en tevreden mee.
Een lange wandeling begint met een eerste stap. En dan nog een stap en nog één. Zolang je blijft lopen kom je uiteindelijk aan je doel. Leg je focus op de stappen die je hebt gezet. De rest kom je vanzelf tegen als de tijd daar rijp voor is.
Beloon jezelf
Beloon jezelf! Heb je dat kleine stukje gedaan? Heb je die klus aangepakt? Beloon jezelf dan. Heb ik dat uur geschreven aan mijn boek? Dan mag ik van mezelf een filmpje kijken op youtube.
Zorg voor balans
Zorg ervoor dat je to- do lijst niet alleen bestaat uit vervelende, saaie of emotioneel uitdagende dingen. Er moet balans zijn in je leven tussen de dingen die moeten en de dingen die mogen. Zorg dus ook voor leuke dingen op je to-do lijst.
Plan rust in als je dat nodig hebt
Tot slot, plan zoveel rust in als je nodig hebt. Op mijn coachingswebsite vind je meer informatie over je dag indelen als je moe bent.
Probeer een bullet journal
Bullet Journals zijn al weer oud nieuws. Een paar jaar geleden had iedereen het er over. Ik ben allergisch voor alles wat de nieuwste, hipste rage is dus ik ben er in geslaagd jarenlang niet echt door te hebben hoe ontzettend mooi dit systeem eigenlijk is.
Het is een manier van plannen die heel geschikt is voor iedereen met een snel brein. Snel als in:
- ik denk snel
- ideeën volgen elkaar snel op
- ik ben snel afgeleid
- ik vergeet snel.
Informatie vind je op https://bulletjournal.com/pages/learn
Als je houdt van snelle filmpjes kijk dan de uitleg van Jessica McCabe. Jessica heeft een geweldig kanaal over ADHD. Ik heb gemerkt dat haar filmpjes mensen met ADHD erg aanspreken maar dat iedereen anders ze een beetje te druk vindt.