Ik heb heel veel moeite met opruimen
Moeite met opruimen. Als je daar last van hebt, ontmoet je veel onbegrip. Niet in de laatste plaats van jezelf.
Het is gewoon een feit. Sommige mensen hebben verschrikkelijk veel moeite om ordelijk en gestructureerd te zijn.
Wees lief
Mensen die van nature niet zo gestructureerd zijn, leven in een onvriendelijke wereld. Hun selftalk is vaak ontzettend negatief: “Ik kan ook niks.”, “Waarom doe ik het niet gewoon?” De hele dag door geven ze zichzelf er van langs.
Hun omgeving doet er vaak nog een schepje bovenop. “Je kunt dat toch wel gewoon even opruimen?”, “Hoe vaak moet ik dat nog tegen je zeggen.” “Je bent gewoon lui.”.
Al die negativiteit helpt helemaal niks. Niemand wordt gestructureerder van gemopper. Je wordt er wel onzeker van en gestrest. Zodra je kritiek vermoedt schiet je in de verdediging want je kunt het niet meer verdragen. Stress maakt alle problemen erger. Je kunt nu helemaal geen oplossingen meer bedenken.
Daarom is mijn eerste tip: wees lief. Wees lief voor jezelf en wees lief voor je partner. Er zijn oplossingen maar gemopper hoort daar niet bij.
Waar loop je tegenaan als je niet kunt opruimen
Met deze website wil ik je helpen beter te begrijpen wat er aan de hand is, oplossingen te vinden en vooral gelukkiger te zijn. Je vindt informatie over:
- ADHD
- Schaamte
- Ruzie over het huishouden
- Praktische oplossingen
- Verandering van mindset
- Opruimen als je huis te vol is geworden
De meeste onderwerpen spreken voor zich maar sommige wil ik graag wat nader toelichten.
ADHD
Een flink deel van de mensen die moeite hebben met opruimen, structureren en organiseren heeft ADHD. Op deze website vind je veel informatie over huishouden met ADHD.
ADHD is ook één van de focuspunten van mijn coachingspraktijk. ADHD maakt wel meer dingen moeilijk dan alleen het huishouden.
Neem gerust ook eens een kijkje op hesterhospes.nl. Je vindt daar veel informatie over ADHD in het algemeen en hoe je daar mee omgaat. Met een serie interviews heb ik geprobeerd het leven met ADHD inzichtelijker te maken zowel voor mensen die zelf ADHD hebben als voor hun partners.
Carolien beschrijft in haar interview hoeveel moeite zij had met het huishouden en hoe lastig het is om een gezin draaiende te houden als je ADHD hebt. Als je denkt dat dit op jou of je partner van toepassing zou kunnen zijn, raad ik je aan eens een kijkje op die website te nemen.
Je hoeft trouwens geen ADHD-diagnose te hebben om heel erg veel moeite te hebben met structureren. Je kunt er ook gewoon moeite mee hebben. De tips gericht op mensen met ADHD zullen jou dan ook helpen.
Je partner kan niet opruimen
Als je samenleeft met iemand die het moeilijk vindt om gestructureerd te zijn, dan heeft dat voor jouw gevolgen. Als jij zelf heel gestructureerd bent, kun je het op zich nog wel opvangen maar als je niet oppast staat je relatie voortdurend onder druk.
Het risico is dat je je partner voortdurend voorhoudt dat hij/zij “gewoon” even de dingen op hun plek moet zetten. Door steeds te benadrukken dat het niet zo moeilijk is, geef je heel duidelijk de boodschap af dat je je partner niet respecteert. Een ander risico is dat jij alle verantwoordelijkheden naar je toetrekt.
Het kan zelfs zover komen dat je het gevoel gaat krijgen dat je partner eerder een extra kind is! Jullie relatie raakt uit balans. Dat is voor jou niet prettig maar voor je partner ook niet. Je partner reageert hierop door overgevoelig te worden voor elke kritiek en door helemaal niks meer te willen. Jij reageert er op door steeds bozer te worden.
Als je in deze situatie bent beland, raad ik je een coachingstraject aan. In elk geval voor jou en als je partner dat wil, ook voor je partner. Het is moeilijk om zonder hulp uit zo’n onbalans te komen omdat je bereid moet zijn jezelf en je oude patronen echt onder de loep te nemen. Verandering is veel gemakkelijker als je er hulp bij krijgt.
Meer hierover lees je in: “Jij kan niet opruimen daarom is ons huis te vol” en “Ik heb het je al 100 keer gezegd” en vooral in de serie blogs over Ruzie over het huishouden. Stop er mee.
Praktische oplossingen
Praktische oplossingen zijn er. Als je eenmaal geaccepteerd hebt dat je een uitdaging hebt en dus wellicht andere oplossingen nodig hebt dan de standaard manier die “iedereen” doet, kun je een heel behoorlijk huishouden draaiende houden.
Deze website staat vol met praktische oplossingen. Oplossingen om:
- routines op te zetten of een weekschema dat werkt
- je spullen zo op te ruimen dat ook een minder geordend mens er mee overweg kan
- een te veel aan spullen weg te werken
- je administratie te doen
- de was te doen
- je kleren op te ruimen
- te zorgen dat de vaat wordt gedaan
Maar vergeet je mindset niet
Er is een grote maar. Praktische oplossingen zonder een onderliggende verandering van hoe je naar jezelf en je uitdagingen kijkt, beklijven niet.
Iemand heeft je geholpen om je huis helemaal op te ruimen. Het is echt geweldig netjes. Wat heerlijk. Maar helaas! Zonder verandering van je routines is het binnen de kortste keren weer net zo vol en misschien zelfs wel vies. Waar haal je de kracht vandaan om je routines te veranderen? Dat gebeurt niet vanzelf!
Voor je de praktische zaken kunt veranderen, is het noodzakelijk en onvermijdelijk dat je je uitdagingen onder ogen ziet. Dat je begrijpt wat je er met je aan de hand is. Dat je een expert wordt in hoe jij in elkaar zit.
Het gratis boek Alles geprobeerd? Niet opgeven! helpt je op weg.
Boeken
Via de website kun je een aantal e-boeken bestellen. Na betaling krijg je een link om een pdf te downloaden.
Laat mij je helpen
Ik hoop dat je op de website informatie vindt die je verder helpt. Het helpt om te weten wat er aan de hand is, het helpt om te lezen over oplossingen. Mocht lezen alleen niet genoeg zijn dan ben je van harte welkom om een persoonlijk traject te starten. Je mag me altijd mailen als je een vraag hebt.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.