Ik heb heel veel moeite met opruimen
Moeite met opruimen. Als je daar last van hebt, ontmoet je veel onbegrip. Niet in de laatste plaats van jezelf.
Het is gewoon een feit. Sommige mensen hebben verschrikkelijk veel moeite om ordelijk en gestructureerd te zijn.
Voor hen is het huishouden zo moeilijk dat ze het maar hebben opgegeven.
Een deel van deze mensen heeft ADHD.
Op de website van mijn coachingspraktijk beschrijft Caroline hoeveel moeite zij had met het huishouden. Ook in de andere interviews op die website komt regelmatig naar voren hoe lastig het is om een gezin draaiende te houden als je ADHD hebt. Als je denkt dat dit op jou of je partner van toepassing zou kunnen zijn, raad ik je aan eens een kijkje op die website te nemen.
Je hoeft trouwens geen ADHD-diagnose te hebben om heel erg veel moeite te hebben met structureren. Je kunt er ook gewoon moeite mee hebben zonder dat er verder iets aan de hand is.
Als je samenleeft met iemand die het moeilijk vindt om gestructureerd te zijn, dan heeft dat voor jouw gevolgen. Als jij zelf heel gestructureerd bent, kun je het nog wel opvangen. Het risico is dat je je partner voortdurend voor houdt dat hij/zij “gewoon” even de dingen op hun plek moet zetten. Door steeds te benadrukken dat het niet zo moeilijk is, geef je heel duidelijk de boodschap af dat je je partner niet respecteert. Een ander risico is dat jij alle verantwoordelijkheden naar je toetrekt.
Het kan zelfs zover komen dat je het gevoel gaat krijgen dat je partner eerder een extra kind is! Jullie relatie raakt uit balans. Dat is voor jou niet prettig maar voor je partner ook niet. Je partner reageert hierop door overgevoelig te worden voor elke kritiek en door helemaal niks meer te willen. Jij reageert er op door steeds bozer te worden. Als je in deze situatie bent beland, raad ik je een coachingstraject aan. In elk geval voor jou en als je partner dat wil, ook voor je partner. Het is moeilijk om zonder hulp uit zo’n onbalans te komen omdat je bereid moet zijn jezelf en je oude patronen echt onder de loep te nemen.
Als je zelf ook niet zo ordelijk bent, dan heb je samen een probleem. De kunst is om het als een gezamenlijk probleem te zien en niet stiekem als het probleem van de ander, zoals Marieke deed. Nadat haar relatie was beëindigd moest Marieke onder ogen zien dat zijzelf erg veel moeite had met ordelijk en gestructureerd zijn. Tot die tijd had ze haar partner altijd de schuld van de problemen gegeven.
Wat is nou een goed moment om hier over na te denken? Niet als je boos bent! Een goed moment is als je je rustig en liefdevol voelt. Als je op zo’n moment kunt inzien dat het geen onwil van je partner is maar onmacht, probeer dat dan ook op andere momenten te voelen. Je kunt dan voorkomen dat je boos wordt. Boos worden heeft er nog nooit toe geleid dat iemand ineens wel kon wat hij eerst niet kon. Echt, stop met boos worden. Als het je niet lukt om te stoppen met boos worden dan raad ik je een coachingstraject aan. Er speelt dan vast meer.
Wat je dan wel moet doen? Dat hangt van jullie situatie af en komt in de volgende blogs aan de orde.
In elk geval kun je jezelf de vraag stellen of je kasten zo zijn ingericht dat een minder geordend mens er ook mee overweg kan. De serie blogs “Maak opruimen gemakkelijk” is speciaal geschreven om je te helpen met opruimen.
Het boek “Alles wat je moet weten over opruimen” helpt je om eerst uit te zoeken waar bij jouw thuis de opruimknelpunten zitten en daarna om simpele en werkbare oplossingen te vinden om opruimen gemakkelijker te maken.
Deze blog is de derde in een serie over ruzie over het huishouden.
Het eerste deel ging over het effect van al die discussie over het huishouden op je relatie.
Het tweede over de achterliggende redenen die misschien niets met het huishouden te maken hebben maar die wel grote invloed hebben.
De volgende blogs gaan over:
- Hoe de manier van communiceren bijdraagt aan het gevoel van ruzie en problemen.
- Wat je er aan kunt doen.
Heeft je kind ADHD? Tips over de inrichting van de kinderkamer vind je hier.
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!