Ik heb het je al 100 keer gevraagd!
“Mijn man laat altijd de lege verpakking in de kast staan. Ik heb het al 1000 gezegd en hij doet het nog steeds. Vandaag stond er weer een leeg pak koekjes in de kast. Ik heb het in zijn jaszak gepropt! Hoe laat ik hem nou toch opruimen? ~Merel~
Merel ergert zich groen en geel aan Karel. Ze heeft al 15 jaar tegen hem gezegd dat hij de koekjesverpakking niet leeg in de kast moet laten staan. 15 jaar! En hij doet het nog steeds! Hij pakt ook nooit de stofzuiger, trouwens en als hij met een klus bezig is, kan hij er zomaar halverwege bij vandaan lopen. Merel vindt het verschrikkelijk. Zij moet alles doen omdat hij het niet doet. Wat denkt hij dat ze is? Zijn bediende? Als Merel er iets van zegt, krijgen ze ruzie. Maar Merel wil niet over zich heen laten lopen dus zo nu en dan zegt ze het toch. Er verandert niks. Al 15 jaar niet.
Hij kan het niet
In deze blog probeer ik je iets duidelijk te maken waar ik van overtuigd ben dat het klopt. Als iemand keer op keer niet doet wat je vraagt, KAN hij of zij het waarschijnlijk niet. De kans is veel groter dat je te maken hebt met onvermogen dan met onwil. Misschien snap jij niet dat iemand iets niet kan omdat het voor jou heel gemakkelijk is? Voor een ander kan het toch onmogelijk moeilijk zijn.
Ik merk vaak dat ik het bijna niet uitgelegd krijg omdat mijn gesprekspartner uitgaat van het tegenovergestelde. Zoals Merel in het voorbeeld hierboven. Merel is er van overtuigd dat Karel moet veranderen. Ze kan maar één manier bedenken om Karel te laten veranderen. Dat doet ze door kritiek te leveren. Het helpt al 15 jaar niet maar Merel is een doorzetter en ze blijft het proberen. Ondertussen voelt ze zich eenzaam, ik de steek gelaten en slecht behandeld.
Karel voelt zich een mislukkeling. Hij probeert al 15 jaar te doen wat Merel van hem vraagt maar het lukt niet, of in elk geval nooit lang. Hij is allergisch geworden voor alles wat op kritiek lijkt en bijt van zich af zodra Merel haar mond open doet.
Hij? Gaat dit alleen over mannen?
Het voorbeeld gaat over Merel en Karel. Ik had ook het voorbeeld kunnen nemen van Jarick en Marieke. Jarick belde mij met de vraag: “Kun je mijn vrouw leren opruimen?” Het achterliggende probleem is hetzelfde en het effect op hun relatie ook. Terug naar Merel en Karel.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Hou maar op met mopperen en schreeuwen
In gesprek met Merel heb ik haar proberen uit te leggen dat Karel het echt niet met opzet doet. Karel heeft veel kenmerken van ADHD. Dat betekent dat Karel:
- echt wel begrijpt wat er van hem gevraagd wordt
- graag wil doen wat Merel van hem vraagt
- niet in staat is om altijd zijn aandacht er bij te houden en dus keer op keer vergeet wat hij zich had voorgenomen om te doen
- zelf ook niet begrijpt waarom hij het steeds weer vergeet.
- zich verschrikkelijk ongelukkig voelt over zijn eigen gedrag waardoor hij overgevoelig reageert.
Karel begrijpt prima wat er van hem verwacht wordt, hij wil doen wat Merel van hem vraagt en HIJ KAN HET GEWOON NIET.
Het heeft dus helemaal geen zin om tegen Karel te blijven schreeuwen en mopperen. Hij kan het niet. Hij gaat het niet leren door nog meer negatieve feedback. Al die kritiek leidt er alleen maar toe dat zijn zelfbeeld nog verder onderuit gaat.
Bespaar jezelf de teleurstelling
Merel weet na 15 jaar precies wat Karel niet kan. Ze kan zichzelf in het vervolg de teleurstelling besparen van steeds weer hetzelfde te vragen en te verwachten. Als ze wil dat dingen gebeuren, zal ze zelf moeten doen. Karel kan het niet dat heeft hij al 15 jaar laten zien.
Voor Merel is dus de vraag: “Als ik toch “alles” zelf moet doen in het huishouden, wil ik dan nog wel bij Karel blijven?” Het kan trouwens heel goed dat Merel deze vraag met een overtuigend “Ja!” beantwoordt. Karel heeft ook een heleboel goede en fijne eigenschappen. Hij is lief, grappig, verdiend goed, is een goede vader, kan heerlijk masseren, voelt zalig om bij weg te kruipen. Genoeg compensatie voor de dingen die Karel niet kan.
De eerste stap voor Merel is om zichzelf verdere teleurstelling te besparen door niet meer te verwachten dat Karel de dingen doet die hij duidelijk niet kan. Hierdoor verandert er meer in hun relatie dan al dat gemopper en dat geruzie in de voorgaande 15 jaar voor elkaar heeft gebracht. Weet je waardoor dat komt? De focus verschuift in hun relatie naar de dingen die Merel in Karel waardeert. Karel voelt zich geaccepteerd zoals hij is. Zijn zelfvertrouwen neemt toe. Misschien is er na verloop van tijd zelfs wel ruimte om het te hebben over de manier waarop Karel wel zou kunnen veranderen. Merel volgt deze vijf stappen om zichzelf te kalmeren als ze soms toch nog eens heel kwaad wordt.
Diagnosetraject ADHD
Karel kan een diagnosetraject ingaan voor ADHD. Als blijkt dat hij inderdaad ADHD heeft, kan hij er voor kiezen medicatie te gaan gebruiken. Ook kan hij zich verdiepen in manieren om als man met ADHD toch een bepaalde structuur in het leven vast te houden. Op mijn coachingswebsite vind je boeken en video’s met informatie over volwassenen met ADHD. Na zo’n traject is Karel waarschijnlijk veel beter in staat om de dingen te doen die van hem worden verwacht en die hij zelf ook wil doen.
Tot dan: organiseer het anders
Merel is een soort wonderwoman. Ze kan ongelooflijk hard werken. Maar zelfs bij haar is er een eind aan wat ze voor elkaar kan krijgen. Ze is ook een perfectionist. Een groot deel van haar frustratie komt doordat ze vindt dat haar huis superschoon hoort te zijn, ze geweldige feesten hoort te organiseren, ze geweldige vakanties hoort te bedenken. Bij al die dingen helpt Karel haar niet waardoor het nooit zo wordt als ze had gewild.
Als Merel stopt met verwachten dat Karel haar helpt, bespaart ze zichzelf de teleurstelling. Ze kan er voor kiezen in een rommeliger huis te wonen. Ze kan er ook voor kiezen andere hulp in te schakelen. Ze kan een werkster regelen voor een deel van het schoonmaakwerk. Ze kan er voor zorgen voor een ADHD vriendelijke manier van opruimen. Ze kan bij feesten iemand anders vragen om haar te komen helpen. Ze kan kiezen voor eenvoudigere, rustigere vakanties.
Volgende post in de serie:
- Waar komt die ruzie vandaan?
- Hoe je communiceert maakt alle verschil van de wereld:
- Oplossingen
Een overzicht van alle blogposts over communicatie over het huishouden vind je hier.
Als je meer coaching nodig hebt, kun je met mij contact opnemen.