Alles geprobeerd? Niet opgeven!
“Ik heb echt alles al geprobeerd! Niets helpt. Ik verval steeds in dezelfde fouten.”
Te vaak hoor ik deze noodkreet.
Misschien herken jij je er ook wel in?
Je bent al zo vaak begonnen met opruimen. Het blijft een tijdje netjes en dan komen er toch weer stapels en achterstanden. Je hebt de stapel onbetaalde rekeningen toch weer laten oplopen of je hebt voor de zoveelste keer een weekschema gemaakt waar je je al snel niet meer aan houdt.
Er is een patroon dat zich herhaalt en je hebt het gevoel dat er geen oplossing meer over is om te proberen.
Cliënten vertellen dat ook. “Ik heb opruimboeken gelezen. Ik ben naar een workshop van een organizer geweest. Ik heb kastjes en dozen gekocht. Mijn Tante heeft me geholpen om alles een keer goed op te ruimen en schoon te maken. Ik heb echt alles geprobeerd!”
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Het boek “Echt ontspannen huishouden GRATIS in je mail? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Maar heb je echt alles al geprobeerd? Zie je dat deze opsomming eigenlijk steeds dezelfde soort oplossing probeert te vinden?
Er is steeds gezocht naar een praktische oplossing.
Soms is een praktische oplossing ook precies wat je nodig hebt. Veel cliënten zeggen als ze een praktische tip van mij gekregen hebben: “Goh, dat ik daar zelf nooit opgekomen ben.” Maar als je al een tijd bezig bent met praktische oplossingen en het resultaat beklijft niet is het tijd om eens naar een heel ander soort oplossingen te kijken.
Je weet dat ze zeggen “Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.”
In deze post laat ik je zien hoe je wél oplossingen kunt vinden die werken. Deze post maakt deel uit van een serie over doen wat je je hebt voorgenomen. Ben je op zoek naar tips om op te ruimen? kijk dan eens naar “Alles over opruimen”.
Echt ontspannen huishouden
Herken je jezelf wel (een beetje) in deze blog? Je bent zeker niet de enige. Om jou te helpen en al die andere lezers die er mee worstelen dat hun problemen in het huishouden onoplosbaar lijken, schreef ik een boekje over: “Echt ontspannen huishouden”. Je kunt het gratis downloaden als je je opgeeft voor de wekelijkse Tip voor een prettig huishouden. In deze blog vind je alvast de hoofdlijn.
Is er een praktische oplossing voor jou?
Hoe weet je of je kunt zoeken naar praktische oplossingen en tips of dat je beter naar een meer fundamentele oplossing kunt kijken?
Mag ik je uitnodigen om eens na te denken over jouw uitdagingen in het huishouden?
Als je er kritisch naar kijkt, zou je dan zeggen dat het gaat om:
- Een relatief klein, praktisch en oplosbaar probleem of
- Een probleem dat in verschillende vormen steeds terugkomt op verschillende terreinen in je leven?
De bottomline: eerst gelukkiger worden
Mijn ervaring is dat veel mensen problemen van de tweede categorie aanzien voor een probleem uit de eerste categorie.
Ze zeggen dingen als:
“De problemen in mijn relatie zullen verdwijnen als ik beter opruim.”
“Als mijn huis maar eenmaal aan kant is, zal ik veel meer van het leven genieten.”
Het jammere is dat het zo niet werkt. De ruzies met je man zullen niet verdwijnen als jij de ideale poetsvrouw wordt.
Hoe hard je ook werkt, er wordt niks echt opgelost en het probleem komt telkens terug.
Je bent bezig met symptoombestrijding.
Je uitdagingen in het huishouden laten zien dat er een groter probleem op de achtergrond speelt. En dat probleem is vaak dat jij niet zo gelukkig bent als je zou kunnen zijn. Je kunt nog zo veel plannen en schema’s maken, als jij als opsteller en uitvoerder van het plan niet gelukkig bent, zal er van de uitvoering niet veel terecht komen. Waar haal je de energie vandaan om het vol te houden? Wat geeft je de kracht om dingen te veranderen? Weinig tot niets. En daarom zit je in dat patroon van heel hard werken en het dan toch weer laten versloffen.
Heb je steeds terugkerende uitdagingen? Dan is de botomline dat het weinig zin heeft naar praktische oplossingen te blijven zoeken. Eerst zul je naar de achterliggende oorzaak moeten kijken. Je moet eerst energie steken in gelukkiger worden.
Om je te helpen heb ik een boekje geschreven over het verband tussen gelukkig zijn en het huishouden gemakkelijk aankunnen. Deze post is een samenvatting van het boek. Je kunt dus alleen deze post lezen maar je kunt ook het boekje downloaden. Het is helemaal gratis want ik wil graag dat jij wat gelukkiger wordt.
Hoe weet je het verschil?
Laten we eens twee cliënten nemen die met hun administratie worstelen. Pauline en Hanneke.
Pauline heeft de administratie enorm op laten lopen doordat ze de laatste jaren heel veel tijd en energie nodig had om voor haar zieke broer te zorgen. Verder heeft zij haar leven en haar huishouden goed op orde.
Ineens is ze de aanmaningen en de stapel blauwe enveloppen zat. Ze belt mij. Het kost een uur of vijf om alles weer op de rit te krijgen en die tijd is ze bereid er in te steken. Als we klaar zijn, heeft ze met alle schuldeisers contact gehad en zijn alle papieren netjes geordend.
Hanneke heeft overal stapels liggen. Ze gelooft dat ze veel meer rust in haar hoofd zal voelen als haar huis eindelijk is opgeruimd en daarom is ze is altijd op zoek naar opruimoplossingen. Ze heeft al veel opruimboeken gelezen, veel oplossingen geprobeerd. Soms lukt het haar om het een tijdje netjes te houden maar dan glijdt het onvermijdelijk weer af. Ook haar administratie is niet op orde. Ze leeft van aanmaning naar aanmaning. Ze belt mij om voor eens en voor altijd haar administratie op orde te brengen.
Zie je het verschil?
Het probleem van Pauline is relatief klein en praktisch. Het is in een paar uur oplosbaar. Het ontstaan van het probleem is verklaarbaar. Ze heeft haar leven verder goed op orde. Als het probleem is opgelost, blijft het dat ook.
Het probleem van Hanneke heeft een ander oorzaak. Als we haar administratie helemaal op orde brengen zonder te kijken naar oorzaken, zal ze na verloop van tijd terugvallen in haar oude patroon. Hanneke zoekt een praktische oplossing en negeert dat ze eigenlijk niet gelukkig is. Pas als ze dat aanpakt, zal ze ook haar worsteling met het huishouden kunnen beëindigen.
Signalen dat je probleem breder is dan het huishouden
Herken jij jezelf in één of meer van deze punten:
- Je voelt je onzeker.
- Je vindt het leven in het algemeen niet zo leuk omdat het heel anders is gelopen dan je had gedacht.
- Het huishouden zet je relatie onder druk.
- Je hebt je leven perfect ingericht met gezinnetje en baan of juist geen baan maar je vindt het toch niet bevredigend.
- Je hebt je hele leven al problemen met plannen en doen.
- Je voelt je overweldigd door de vele eisen die het leven stelt.
Als jij je in één of meer van deze punten herkent, denk er dan nog eens heel goed over na wat de echte oorzaak is van het probleem waar je in het huishouden tegenaan loopt . Is het met een paar goede tips en wat praktische hulp in een paar uur op te lossen? Zie je een patroon dat zich herhaalt? Heb je vergelijkbare problemen op andere terreinen in je leven? Heb je eerst ondersteuning nodig om gelukkiger te worden?
Ik ben een ICF-gecertificeerde coach dus ik kan je heel goed helpen als je verandering wilt in je leven.
Als je nog niet zo ver bent, neem dan in elk geval uit deze post mee dat gelukkiger worden de manier is om een groot deel van je problemen aan te pakken. Ook de dingen waar je in het huishouden tegen aan loopt. Je kunt niet je grotere achterliggende uitdagingen oplossen door kleine dingetjes weg te poetsen. Je bent dan verkeerd om bezig. Kijk ook eens naar de post “Ben jij een vermijder?“
Je zult merken dat veel van je kleinere problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen als je beter in je vel zit.
Gratis boekje: “Echt ontspannen huishouden”
Herken je jezelf wel (een beetje) in deze blog? Je bent zeker niet de enige. Om jou te helpen en al die andere lezers die er mee worstelen dat hun problemen in het huishouden onoplosbaar lijken, schreef ik een boekje over: “Echt ontspannen huishouden”.
Je krijgt het GRATIS als je je inschrijft voor de wekelijkste Tips voor een prettig huishouden. Waarom het gratis is? Omdat ik graag wil dat jij ontdekt hoeveel gemakkelijker het leven kan zijn, hoeveel meer ontspannen.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Mooie blog, Hester!
haha, mijn kenmerk is dat ik nogal bewaarderig ben. Is soms handig, maar vaak ook niet 🙂
mij helpt het vooral als ik regelmatig en tijdig besluit wat er weg kan.