Maak opruimen gemakkelijk
Iedereen kan opruimen. Ook als het nu een “bende” is kun je toch een opgeruimd huis krijgen zonder dat het je overdreven veel inspanning kost. Ontwerpen vanuit de gebruiker, daar draait het om. In plaats van de mensen te dwingen zich aan te passen aan een slecht ontworpen “opbergsysteem”, pas je het opbergsysteem aan de mensen aan.
Zo, nu weet je de kern van mijn filosofie. De rest van deze post en eigenlijk van de hele website gaat over wat verschillende mensen nodig hebben om gemakkelijk op te kunnen ruimen. Ben je een verzamelaar, heb je ADHD (of kenmerken daarvan) of heb je veel te veel spullen in een te klein huis? Dan heb je andere dingen nodig dan als je een supergeordende controlfreak bent.
Deze post helpt je om je weg te vinden in alle informatie over opruimen op deze website. Lees van boven naar beneden of spring direct naar het onderwerp dat je interessant vindt:
- Wat je gelooft over opruimen klopt niet
- Hoe gemakkelijk je kunt opruimen wordt bepaald door maar drie factoren
- Ontspullen: opruimen en wegdoen
- ADHD en opruimen
- Wanneer schakel je hulp in?
- Organizer worden
Op de rest van de website wordt deze informatie verder uitgewerkt.
Wil je alle informatie over opruimen compact en toepasbaar bij elkaar? Bestel dan het e-book Alles wat je moet weten over opruimen.
In het overzicht van alle posts over opruimen vind je vast de informatie waar je naar op zoek bent.
Sommige linken op deze pagina gaan naar mijn coachingswebsite. Daar vind je meer informatie over bijvoorbeeld ADHD en discipline.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Nieuwste posts:
- Hoe help je een ander met opruimen
- Stoppen met te veel kleding kopen
- Waarom doe je dat niet gewoon weg?
- De dramatische consequenties van je schamen voor een te vol of vies huis
- Boos? Eerst kalmeren dan pas praten
Wat je gelooft over opruimen klopt niet
Opruimen is niet iets wat:
- Je zo maar even kunt als je je best doet.
- Er voor iedereen hetzelfde uitziet.
- Enorm veel tijd en energie kost.
- Iemand wel leert als je maar lang genoeg blijft mopperen en schelden.
Waarschijnlijk geloof jij dat deze uitspraken wel waar zijn? Dan heb je overtuigingen die er voor zorgen dat het opruimen niet lukt. Je trapt waarschijnlijk in deze vijf veel voorkomende valkuilen.
Durf jij je kritisch te kijken naar alles wat je gelooft over opruimen?
Ik ben coach en wil graag dat iedereen zo gelukkig mogelijk is. Het doet me verdriet hoeveel ruzie en ongeluk er is om het opruimen van spullen. Is voor jou een opgeruimd huis een onbereikbare droom? Laat mij je helpen om wel op te kunnen ruimen. De informatie op deze website helpt je op weg. Heb je meer en persoonlijkere hulp nodig dan kun je contact met mij opnemen.

Hoe gemakkelijk je kunt opruimen wordt bepaald door maar drie factoren
Er zijn drie factoren die bepalen hoe gemakkelijk opruimen is in jouw huis:
- De hoeveelheid spullen in verhouding tot de hoeveelheid beschikbare bergruimte
- De kwaliteit van de beschikbare bergruimte
- De mensen die de spullen in de bergruimte moeten opbergen
In deze blog neem ik je mee langs alle drie de factoren. We beginnen met de laatste want eigenlijk is dat de allerbelangrijkste.

Maak opruimen gemakkelijk voor jou en je gezin
Hoe moeilijker jij of je gezinsleden opruimen vinden hoe meer aandacht je moet besteden aan je “systeem”. Dat wil zeggen hoe meer je moet nadenken over hoe gemakkelijk of moeilijk het is om spullen op de juiste plek op te bergen. Met een goed systeem kun je “aangeboren chaos” een heel eind opvangen. Ontwerpen vanuit de gebruiker heet dat.
Hoe is dat bij jouw thuis? Staan jij en je gezin centraal in hoe jij thuis de bergruimte hebt ingedeeld?
Of probeer je de mensen in een malletje te persen dat ze niet past?
Denk je dat iemand die moeite heeft met opruimen lui is? Of moet leren opruimen? In elk geval moet veranderen?
Ik zie dat anders.
Opruimen is een kwestie van vaardigheden. Heb jij die vaardigheden niet dan lukt het je niet zonder meer om je huis netjes te houden op de manier waarop iedereen dat doet. In de post Hoe goed kun jij opruimen vind je een overzicht van alle vaardigheden die je nodig hebt om op te ruimen.
Niet kunnen opruimen kan ook een signaal zijn dat er andere dingen in je leven niet goed gaan. Omdat dit vaak voorkomt, heb ik daar een boek over geschreven. Je kunt het boek gratis downloaden. Ik wil graag dat je gelukkig bent. Ga naar het gratis e-book “Echt ontspannen huishouden“.

Maak geen ruzie
Echt, alsjeblieft, maak geen ruzie over opruimen en het huishouden. Niet met je partner en niet met je kinderen. Is er bij jullie wel ruzie over het huishouden? Lees dan de serie over ruzie in het huishouden en stop er mee. De posts Jij kan niet opruimen daarom is ons huis te vol en Ik heb het je al 100 keer gevraagd laten je zien hoe je omgaat met verschillen in vaardigheden tussen partners.
Ik kan jullie helpen in een serie gesprekken om anders met elkaar en het huishouden om te gaan.

Niemand hoeft te veranderen
Jezelf veranderen is al niet gemakkelijk. Je gezinsleden veranderen is onmogelijk. Er bestaat geen toverstafje waarmee iemand die niet zo ordelijk is ineens wordt veranderd in een hypergeorganiseerde poetsfreak. Natuurlijk kun je soms jezelf dwingen om iets een tijdje op een bepaalde manier te doen. Je merkt dat het veel discipline kost. Vroeg of laat, meestal vroeg, val je weer terug in je oude gewoonten.
Je doet er dus beter aan te kijken naar wat jij en je gezinsleden nodig hebben om wel op te kunnen ruimen. Je past je opruimsysteem aan je eigen persoonlijkheid en je gezin aan.
Mijn uitgangspunt is: Iedereen kan opruimen als je er maar voor zorgt dat opruimen bijna net zo gemakkelijk is als iets zomaar ergens neerleggen. Je ontwerpt vanuit de gebruiker.
Hoe meer moeite jij of je gezinsleden hebben met opruimen hoe belangrijker het is dat je het zo gemakkelijk mogelijk maakt om wel op te ruimen. In het boek Alles wat je moet weten over opruimen wordt uitgebreid beschreven hoe je het systeem aan de mensen aanpast. Wil je nu al een paar tips? Kijk dan eens in de post met de lange naam Zijn je kasten zo ingericht dat een minder georganiseerd persoon er ook mee overweg kan.

De kwaliteit van de beschikbare bergruimte.
Misschien herken je één van de volgende situaties?
- De administratie ligt steeds op de eettafel zodat je bijna geen ruimte meer hebt om te eten.
- Er liggen stapels op de trap die ooit een keer naar boven moeten.
- Je kunt je nog slechts met moeite een weg banen door alle jassen en schoenen in de gang
- Bijna al je kleren liggen op de vloer van je slaapkamer.
- Er ligt een stapel speelgoed vóór de kast die er eigenlijk in zou moeten.
Al deze situaties hebben gemeenschappelijk dat er op zich wel bergruimte is maar dat die niet wordt gebruikt. De inrichting van de bergruimte laat te wensen over. Daar kunnen heel veel verschillende redenen voor zijn:
- Er zijn te veel stappen nodig. Je moet bijvoorbeeld naar een andere ruimte of te veel deurtjes en deksels open doen.
- Het is moeilijk om direct te weten waar iets kan staan. De kast is bijvoorbeeld te vol.
- De vormgeving van de bergruimte is niet afgestemd op de spullen. Er zijn bijvoorbeeld alleen maar brede planken om kleine dingetjes op te zetten.
Dit soort dingen maken dat het te veel gedoe is om op te ruimen. De meeste mensen zijn liever lui dan moe en dus ontstaan er stapels.
Stapels zijn een signaal dat je opruimsysteem niet deugt. Opruimen moet bijna nog gemakkelijker zijn dan iets zomaar ergens neerleggen. Een stapel laat zien dat iets zomaar even ergens neerleggen gemakkelijker was dan opruimen.
Overigens is een stapel soms een prima manier om iets op te ruimen. Matti stelde een vraag over de taaie stapel papier op haar eettafel. We kwamen samen tot de conclusie dat de stapel mocht blijven omdat hij voor Matti een heel belangrijke functie vervulde. De stapel gaf aanleiding tot conflicten met haar gezin. Daar vonden we een oplossing voor. Lees het hele verhaal in Stapel op de eettafel.

Gratis checklist
Kijk eens naar jouw stapels?
Hoe gemakkelijk is het om de spullen uit jouw stapels op te ruimen op de plek waar ze horen?
Hebben ze überhaupt wel een eigen plek? En hoe moeilijk is het om ze daar op te ruimen? Is die plek wel een beetje in de buurt van waar je ze gebruikt? Gebruik je deze spullen vaak?
De gratis Checklist opruimen helpt je om deze vragen systematisch na te lopen.
Het e-boek Alles wat je moet weten over opruimen laat je zien welke oplossingen opruimen veel gemakkelijker en aantrekkelijker maken.
Het boek heeft de bekende praktische insteek. Het gaat er niet om wat je zou doen als je perfect was. Het boek laat je net als de website zien hoe je de dingen gemakkelijker voor jezelf kunt maken.
Bestel het boek hier:
Te veel spullen
Het is een feit: hoe meer spullen je hebt hoe moeilijker het wordt om op te ruimen.
Minimaliseren is niet voor niets een trend.
Ik ga hier geen lofzang houden over hoe bevrijd je je zult voelen als je eindelijk al die overtollige spullen hebt opgeruimd. Als je dat soort inspiratie zoekt kun je bijvoorbeeld bij Marie Kondo terecht. Mijn ervaring is dat mensen die het heerlijk vinden om te minimaliseren dat uit zichzelf wel doen. Het zijn de mensen die het ontzettend moeilijk vinden om afscheid van hun dierbare spulletjes te nemen die worstelen met te veel. Ben jij zo iemand? Onderzoek dan eerst even of de KonMari methode voor jou niet juist risico’s meebrengt en of minimalisme wel iets voor je is voor je je in een enorm opruimavontuur steekt.

Hoe veel spullen is normaal?
Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel spullen normaal zijn en of je zelf ongeveer gemiddeld bent of juist niet? Ik vond dat een interessante vraag en heb gegevens, filmmateriaal en foto’s over rommeligheid voor je op een rijtje gezet. Met het materiaal in deze post kun je voor jezelf bepalen of je je zorgen zou moeten maken over de hoeveelheid spullen in jouw huis of bij een ander. Het zou best wel eens kunnen dat je er dan achter komt dat de toestand bij jouw thuis redelijk gemiddeld is en dat je je niet hoeft te schamen.
Ontspullen
Als je erg veel spullen hebt is het moeilijk om op te ruimen zelfs als je in een heel groot huis woont met ontzettend veel perfect ingerichte bergruimte.
Woon je in een kleiner huis met niet zo veel kastruimte dan wordt het belangrijk ook te kijken naar de verhouding tussen de hoeveelheid spullen en de beschikbare ruimte om ze in op te bergen. Als er meer spullen zijn dan bergruimte kun je niet opruimen.
Het meest pijnlijk komt dit tot uiting bij cliënten die door een echtscheiding gedwongen zijn van een groot huis naar een klein huis te verhuizen. Ineens is hun “normale”hoeveelheid spullen veranderd in “veel te veel” en moeten ze afscheid nemen van spullen waar ze helemaal geen afstand van willen doen.
Worstel jij ook met wegdoen en afscheid nemen? Daar zijn heel goede redenen voor. In de serie over ontspullen laat ik je zien waarom het zo moeilijk is én wat je kunt doen om die lastige emoties in bedwang te houden bij het opruimen. Vergelijk het met de situatie waarin je heel boos bent en iemand een klap zou willen geven. Dan volg je toch ook je verstand in plaats van je gevoel? Zo kun je het opruimen ook aanpakken.
Ben jij op zoek naar hulp bij ontspullen? Schrijf je dan in voor de emailserie over opruimen en ontspullen.

ADHD
ADHD maakt opruimen moeilijk. Speelt er bij jou of in jouw gezin ADHD? Dan moet je extra goed nadenken over de inrichting van je bergruimte.
Op deze website vind je daar veel informatie over oa in de posts Waarom kan ik het niet, Ik heb heel veel moeite met opruimen, inrichten van bergruimte en ADHD in de kinderkamer.
Op mijn coachingswebsite vind je een hele sectie over ADHD. Je vind er onder ander interviews met mannen en vrouwen met ADHD over de invloed van ADHD op het leven, werk, relaties en huishouden.
Eén van de beste opruimboeken aller tijden is “Opruimen met ADHD“van Judith Kohlberg. Ook voor mensen zonder ADHD, trouwens.
Wanneer schakel je hulp in?
Op deze website vind je heel veel informatie over opruimen. Lukt het je om met deze informatie het opruimen beter voor elkaar te krijgen. Geweldig! Daar word ik heel erg blij van.
Soms is het beter om hulp in te schakelen:
- Als je al vaak een start hebt gemaakt met weer een ronde opruimen en het steeds niet lukt of het effect niet blijvend is
- Als het huishouden je leven beheerst: Je baalt van de rommel, de achterstallige administratie, het eeuwige gezoek, de ruzies met je Lief, de schaamte en het schuldgevoel. Je denkt dat jij de enige bent waar het bezoek niet naar boven mag vanwege de rommel. De was groeit je letterlijk boven het hoofd. Je moeder zegt dingen als: “ik zou zo niet kunnen leven.” Je durft geen werkster te nemen want wat zal ze wel zeggen. Je kinderen maken in een uur meer rommel dan jij in een hele dag kunt opruimen. Je rent maar achter jezelf aan.
- Als je niet weet hoe je een huishouden organiseert. Hoe doe je dat eigenlijk? Niemand heeft je dat geleerd. Of je hebt het wel geleerd, maar je krijgt het niet meer voor elkaar. Elke ochtend neem je je voor het vandaag voor elkaar te krijgen. Maar aan het eind van de dag ben je wel moe, maar niets vooruit gekomen. Misschien heb je zelfs nog wel meer overhoop gehaald.
Loop je hier tegen aan? Dan kun je als je dat wilt mijn hulp inschakelen. Ik werk in de regio Zoetermeer.
Organizer worden?
Lees je hier omdat je opruimen leuk vindt? Denk je er over om zelf organizer te worden? Wat leuk!
Speciaal voor jou is er op deze website een pagina over alles wat ik vind dat een organizer moet kunnen. Ook geef ik daar antwoord om op vragen die vaak gesteld worden door aankomende organizers. En ik geef je de mogelijkheid om eens te komen praten over dit mooie vak. Ga naar de pagina voor organizers.
Deel deze tips met vrienden
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!