Minder plastic
Drie of vier keer in de week lopen we met een zak vol plastic afval naar de containers. Op zich is dat niet zo erg veel moeite. We nemen de zak mee als we de honden uitlaten en gooien hem in het voorbijgaan in de plasticcontainer. Maar toch! Het is wel erg veel plastic. Kan dat niet wat minder?
Grappig genoeg zijn het vooral de kleine plastic wegwerpverpakkingen die je gemakkelijk kunt vervangen door iets dat meer duurzaam is. Zeker als je een beetje handig bent met de naaimachine.
In plaats van je brood bij de bakker te halen in een plastic broodzak kun je zelf een katoenen of linnen zak meenemen. Die zakken kun je ook gebruiken als je fruit en groente gaat kopen. Een eenvoudige tutorial om een zak te naaien vind je hier.
Maar ja, ik haal mijn brood meestal bij de supermarkt waar het al in plastic verpakt is. Of ik laat het bezorgen door de AH of de Jumbo. Die hebben allebei nog niet de optie om te kiezen voor brood in een afbreekbare zak. Ik heb het gevraagd bij de klantenservice van de AH en kreeg als antwoord: “Helaas hebben we op dit moment nog niet de mogelijkheid om afbreekbare zakken voor brood te gebruiken. Het is niet mogelijk om aan te geven wanneer dit wel zal gebeuren.” Erg jammer!
Appels en losse groente gaan wel in een zelf meegebrachte zak. Het is gewoon een kwestie van er om denken dat je een extra zak bij je hebt in je boodschappentas. Een eigen zak heeft als bijkomend voordeel dat je appels niet meer door de winkel rollen. De gratis zakjes op de groenteafdeling zijn tegenwoordig zo dun dat ze al scheuren als je nog bezig bent ze te vullen.
In plaats van plastic boterhamzakjes te gebruiken kun je een broodtrommel gebruiken of een herbruikbaar zakje met een plastic binnenkant. Die zakjes met een plastic binnenkant zijn nogal een hit om zelf te maken op een bepaald soort websites. Hier zie je een voorbeeld. Het lijkt mij meer gedoe dan het waard is. Doe mij maar een broodtrommel. Wordt je brood ook niet geplet in je tas.
In plaats van maandverband kun je een menstruatiecup gebruiken of wasbaar maandverband. Dat laatste kun je kopen of ook weer zelf maken.
In plaats van folie om een schaal af te dekken kun je wasdoek gebruiken of er een bord opleggen.
De meeste plastic zakjes worden hier gebruikt voor het oprapen van hondenpoep. En ook daar is een milieuvriendelijk alternatief voor in de vorm van composteerbare hondenpoepzakjes. Volgens de leverancier mogen ze met inhoud en al in de groene container. Een fijn idee. We hebben hier afhankelijk van het aantal pleeghondjes één, twee of drie honden. Per dag zijn dat heel wat gevulde zakjes. Ik vraag me soms af wat de archeologen van de toekomst zullen maken van alle zakjes met hondenpoep die we produceren.
In plaats van water en frisdrank in kleine wegwerpflesjes te kopen, kun je ze in een eigen fles doen. Dat scheelt een hoop plastic en het is ook veel goedkoper.
Kun je dus minder plastic gebruiken?
Het antwoord is ja. Het vraagt wel wat lef soms (“Nee, ik wil mijn brood niet in plastic maar in deze zak, alsjeblieft.”). Soms moet je je gewoontes aanpassen. Je brood kun je alleen nog bij de warme bakker halen. Soms is het duurder. Composteerbare zakjes voor hondenpoep zijn duurder dan goedkoopste soort boterhamzakjes. Maar het kan.
De reden dat je al deze linken hier zo bij elkaar vindt, is omdat ik serieus heb onderzocht of wij op deze manier minder plastic afval konden produceren.
Al snel kwam ik tot de conclusie dat de hoeveelheid plastic die per week in ons gezin bespaard zou worden door al deze acties bij elkaar met gemak in één (plastic) broodzak zou passen.
Al met al moet ik dus nog net zo vaak het plastic wegbrengen als nu!
Dat komt deels doordat we de grootste afvalbespaartips al doen. We kopen geen wegwerpflesjes voor water en frisdrank. Er worden hier al jaren menstruactiecups gebruikt in plaats van maandverband. We hadden altijd al een voorkeur voor broodtrommels. Sinds kort nemen we zelf een tas mee als we appels en groenten gaan kopen.
Als het eigenlijk zo weinig plasticafval bespaart, moet je dan toch de moeite wel doen? Of is het de moeite niet waard?
Mijn antwoord is dat het wel de moeite waard is omdat plastic afval een probleem is op deze wereld en alle beetjes helpen maar dat ik toch niet alles ga doen. Wel de composteerbare hondenpoepzakjes bestellen, niet in het vervolg het brood bij de bakker halen.
Wat is jouw antwoord?
Ondertussen ben ik nog steeds op zoek naar oplossingen die er voor zorgen dat ik echt minder vaak naar de plasticcontainer hoef. Het meeste plastic komt van de melk- en yoghurtverpakkingen. Een rondje pinterest geeft tientallen ideeën om plastic melkflessen en yoghurtpakken te upcyclen. Dat klinkt wel heel mooi maar het resultaat is toch vaak niet iets waar je je huis mee vol wilt zetten. Wie heeft het gouden idee?