Tips om je huishouden ontspannen te organiseren
Wil je elke week een tip in je mailbox? Klik dan hier
Twintig tips om je huishouden gemakkelijker te organiseren op een prettige manier
Met meer dan 1500 bezoekers per maand is dit al jaren een van de meest gelezen pagina van deze website. Het huishouden organiseren is gewoon best lastig. Je hoeft je er niet voor te schamen als jij dat ook zo voelt!
Vergelijk jezelf niet met die ene vriendin, zus of buurvrouw die het perfect voor elkaar lijkt te hebben. Je weet niet hoe dat komt. Je weet niet hoe veel tijd ze er aan besteedt of hoeveel hulp ze krijgt. Je weet zelfs niet of zijzelf het gevoel heeft dat ze de zaken perfect voor elkaar heeft!
De tips hieronder helpen je om je huishouden te doen: ontspannen, efficiënt en op jouw manier.
1. Maak het gemakkelijk
Een huishouden draait om de mensen die er in leven. Opruimen moet gemakkelijk zijn. Trek je zo weinig mogelijk aan van “hoe het hoort”.
Iets op zijn plek leggen moet bijna nog gemakkelijker zijn dan het gewoon uit je handen laten vallen. Richt de bergruimte zo in dat je hele gezin er mee overweg kan. Wat je vaak gebruikt, leg je op een handige, toegankelijke plaats. Voor de grijp, vooraan in de kast. Dichtbij de plek waar spullen worden gebruikt. Pas op dat je de mensen in je gezin niet in een malletje probeert te persen waar ze niet in passen. Dichte schoenenkasten bijvoorbeeld, werken vaak niet. Deurtje open, deurtje dicht is teveel moeite. Een open kast of zelfs een paar kratten zijn minder chique maar ze werken beter. En het ziet er beter uit dan een dichte kast en overal in huis die rondslingerende schoenen.
De blogserie “Alles over opruimen” helpt je om je huishouden aan te passen aan de mensen die er wonen. Wil je liever alles in één keer door lezen? Bestel dan het e-book “Alles wat je moet weten over opruimen” en begin vandaag nog met opruimen gemakkelijker te maken. Download de gratis checklist opruimen om uit te zoeken waar je snel winst kunt boeken.
2. Doe het nou maar gewoon
Gelukkig kosten veel van de steeds terugkerende klussen op zich weinig tijd. De vaatwasser uitruimen kost 2 minuten. Een was heb je in 7 minuten echt wel gevouwen. De keuken en tafel opruimen na het avondeten kost hooguit een kwartier. Meestal besteed je meer tijd en energie aan het voor je uitschuiven van deze klusjes dan je er voor nodig hebt om ze te doen.
Heb jij ook de neiging om kleine klusjes uit te stellen? Lees dan “Doen wat je je hebt voorgenomen”.
3. Het kan efficiënter
Jouw huishouden kan efficiënter dat weet ik zeker.
Je kunt tijd én energie besparen door eens goed na te denken over hoe je de zaken aanpakt in je huishouden. Ik zette heel veel ideeën op een rij om je te helpen je huishouden efficiënter te maken en schreef er een boek over. In het boek “Doe je huishouden in minder tijd” lees je hoe je wel tot 14 uur kunt besparen elke week.
Je huis is nog steeds schoon en opgeruimd maar je bent er minder tijd en energie aan kwijt.
4. Alles geprobeerd? Niet opgeven
Sommige mensen hebben echt al heel veel geprobeerd. En toch lukt het niet om op te ruimen of een schema aan te houden. Geldt dat voor jou ook? Dan ben je waarschijnlijk aan de verkeerde kant begonnen. Je probeert iets te doen waar je niet gelukkig van wordt of wat niet bij je past. Logisch dat het niet lukt. Wat je wel kunt doen lees je in de post: Is er een praktische oplossing voor jou? Je kunt daar ook het gratis boekje “Echt ontspannen huishouden” downloaden.
5. Maak een taakverdeling die werkt
Verdeel
taken onderling op zo’n manier dat ieder zoveel mogelijk die taken
krijgt die zij/hij wel leuk vindt. De een haat de was, de ander vindt
het een lekker klusje.
Een 50/50 verdeling werkt bijna nooit omdat
de een nou eenmaal schoner en opgeruimder is dan de ander. Op kantoor
verdeel je taken toch ook niet zo vaag? Iedereen zijn eigen talenten
en voorkeuren en dus zijn eigen taken en de volledige
verantwoordelijkheid daarvoor.
Als jij de hoofdverantwoordelijke
bent voor het huishouden, verdeel de klussen dan zo dat jij zelf die
dingen doet die voor jou het allerbelangrijkste zijn. Dat scheelt zo
veel ergernis. Lees hier hoe je een taakverdeling
kiest die werkt. Ook
je kinderen kunnen best bijdragen. Lees hier hoe je kinderen
bij het huishouden betrekt.
Vinden jullie het moeilijk om op een constructieve manier over het huishouden te praten? Denken jullie heel verschillend over vies en schoon. Is de één altijd aan het mopperen en doet de ander te weinig? Heb je het gevoel dat je een extra kind hebt in plaats van een partner? Ik schreef een serie om je te helpen op een prettig manier te praten over het huishouden.
6. Geef alles een vaste plek die gemakkelijk toegankelijk is
Al je spullen hebben een eigen vaste plek nodig anders kun je niet opruimen. Die plek moet logisch zijn en passen bij jou en je gezin.
Verzamelen zich stapels op bepaalde plekken? De stapel laat zien dat jij en je gezin dit een logische plek vinden om deze spullen te bewaren. Vecht niet tegen de bierkaai maar zorg voor een kast of plank. Meer tips zoals deze vind je in de serie over opruimen.
Wist je dat je kinderen een goede graadmeter zijn voor hoe goed je opruimsysteem in elkaar zit? Is opruimen te moeilijk dan ruimen ze niet op. Beschouw dat als een goede aanwijzing dat je dingen moet veranderen. Hoe je speelgoed op kunt ruimen lees je in Zo zorg je dat je kinderen hun speelgoed opruimen.
7. Trap niet in de KonMari valkuil
Er zijn best veel organizers die je precies vertellen wat je moet doen. Ze beweren dat je alleen maar hun methode hoeft te volgen om voor eens en voor altijd een opgeruimd huis te hebben. Marie Kondo is daar op dit moment het bekendste voorbeeld van. Maar, er is een hele grote maar: De meeste van die organizers zijn zeer gestructureerde mensen op het dwangmatige af. Ben jij ook heel gestructureerd? Vind jij het gemakkelijk om allerlei regeltjes te volgen dag in dag uit? Regeltjes die je niet zelf bedacht hebt? Die waarschijnlijk niet bij je passen? Voor opruimoplossingen geldt nu eenmaal niet “one size fits all”. Gelukkig zijn er ook veel organizers zoals ik, die je helpen een systeem te bouwen dat past bij jou en je gezin.
Gelukkig word je niet door het toepassen van een paar trucjes van een ander. Geluk begint met keuzes maken. Met weten wat jij thuis, op het werk en in de balans daartussen belangrijk vindt. Pas dan kun je kiezen wat je in concrete situaties wilt doen. Je moeder hoeft niet in jouw huis te wonen. Als zij elke week de ramen lapt en de keukenkastjes uitsopt, hoef jij dat nog niet te doen. Alleen jij bepaalt wat voor jou belangrijk is. Verdoe geen tijd aan zaken die niets toevoegen aan je levensgeluk.
Op deze website vind je veel informatie over gelukkiger worden. De meeste mensen zijn niet zo gelukkig als ze zouden kunnen zijn. Geldt dat ook voor jou? Dan help ik je graag om je leven prettiger te maken. Heb je niet genoeg aan de informatie op Hesterhelpt.nl? Kijk dan eens op mijn coachingswebsite.
8. Kom van die bank af!
Ga jij elke morgen nadat je kinderen naar school hebt gebracht, even op de bank zitten met een kop koffie en Facebook? Komt je regelmatig tot de ontdekking dat het ineens alweer tijd is om de kinderen op te halen? Alweer een ochtend voorbij waarin je niks gedaan hebt? Je bent niet de enige. Er zijn een paar simpele tips die je kunt toepassen om in beweging te komen.
9. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen
Wil of kun je geen tijd besteden aan het huishouden, delegeer dan voordat het je boven het hoofd groeit. Is het je al boven het hoofd gegroeid, delegeer dan vooral ook. Een werkster kan je drie tot zes uur werk uit handen nemen, een boodschappenbezorgingsdienst zoals die van de Albert Heijn, één tot zes uur.
Denk niet te snel dat het voor jouw te duur is. Ik zette mijn ervaringen met de bezorgdiensten van Jumbo en AH voor je op een rijtje met een duidelijke uitleg over online boodschappen doen.
10. Huishoudroutines geven rust
Het voordeel van een routine is dat het ruimte schept in je hoofd. Je weet dat elke klus ergens in de week aan bod komt. De rest van de week drukken die klussen niet op je. Is de keuken een beetje vies op maandag? Vrijdag wordt hij mooi gepoetst en de rest van de week hoef je er niet over na te denken.
Helaas is er geen vaste routine die voor iedereen werkt. Een routine moet passen bij de behoeften in jouw gezin. In boeken van organizers vind je voorbeelden van routines. Misschien zijn die voor jou heel bruikbaar misschien zijn ze dat niet. Op Hester Helpt vindt je geen standaard weekschema’s omdat ze in mijn ervaring niet werken.
Samen met jou ontwikkel ik liever de perfecte routines voor jouw situatie. Ik schreef een handleiding om stap voor stap een goed weekschema op te bouwen dat echt werkt.
11. Alles 1 keer in handen
Dit is een eenvoudige regel die in het begin enorm moeilijk is. Als je iets hebt opgepakt leg je het altijd terug waar het hoort. Je legt niks, nooit, even ergens neer omdat je alweer aan iets anders wilt beginnen.
Als je net begint met opruimen zul je merken dat het niet lukt om alles direct op zijn plek terug te leggen. Je spullen hebben nog geen vaste plek, er zijn misschien nog te veel spullen. Vooral heb je nog niet het gevoel dat je zelf controle hebt over je tijd. Je rent van hot naar her en hebt het gevoel dat je gewoon geen tijd hebt om die schaar even terug in de la te leggen. Later zul je geleerd hebben dat jij en jij alleen beslist of je de rust neemt om af te maken waar je mee bezig bent voor je aan iets nieuws begint. En dát is de sleutel naar rust en ruimte. Nog meer rust ervaren? Maak dan eens een afspraak voor een coachingssessie.
12. Een lange wandeling begint met een kleine stap
Ben jij ook zo streng voor jezelf? Mopper je elke dag omdat je het alweer niet voor elkaar hebt gekregen? Dat helpt niet. Begin maar gewoon en wees niet zo kritisch op jezelf en je gezinsleden. Verandering groeit vanuit een positieve grondhouding. Chaos die in een jaar is ontstaan, kun je niet in één dag opruimen.
Wees blij met elk stapje in de goede richting. Geef jezelf een schouderklopje. En beloof jezelf een beloning bij kleine mijlpalen. Dat maakt veranderingen leuk. Waarom begin je er niet vandaag mee? Bijvoorbeeld één van deze dingen:
- Vanaf nu de gootsteen altijd schoon
- Voortaan altijd gelijk de vaatwasser leeg
- Elke zaterdag de administratie weggewerkt
- Dagelijks zeven minuten was opvouwen
- Altijd je jas aan de kapstok
Lukt het je soms wel om het een tijdje netjes te houden maar gaat het dan toch altijd weer mis? In de post “Is er een praktische oplossing voor jou?” wordt uitgelegd hoe dat komt én wat je er aan kunt doen.
Heb je het gevoel dat het zetten van die eerste stap erg moeilijk is? Hoe zou het zijn als ik je zou helpen? Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Kijk dan eens op mijn coachingswebsite.
13. Koester het kwartiertje
Heb je ergens maar weinig tijd aan kunnen besteden? Wees dan toch tevreden. Alle beetjes helpen.
Stel dat je vier uur nodig hebt om de woonkamer eens echt op te ruimen. Wie heeft er nou met een druk gezin vier uur beschikbaar? En áls je die tijd een keer hebt, ben je te moe. Dus begin je er helemaal niet meer aan. Beter is het om drie dagen per week een kwartiertje aan de woonkamer te besteden. Dat kwartier is zo om. En na zes weken heb je mooi die vier uur te pakken. Die vier uur waar je anders nooit aan begonnen zou zijn.
Knip vervelende klussen gerust op in kleine stukjes van een kwartier. Dat maakt het voor jou veel dragelijker. Het helpt je om dingen gedaan te krijgen. Meer tips over dingen gedaan krijgen als uitstellen veel aantrekkelijker is? Lees de serie over doen wat je je hebt voorgenomen.
14. Maak opruimen gemakkelijk
Opruimen moet gemakkelijk zijn. Iets op zijn plek leggen moet bijna nog gemakkelijker zijn dan het gewoon uit je handen laten vallen.
Richt de bergruimte zo in dat je hele gezin er mee overweg kan. Wat je vaak gebruikt, leg je op een handige, toegankelijke plaats. Voor de grijp, vooraan in de kast. Dichtbij de plek waar spullen worden gebruikt. Pas op dat je de mensen in je gezin niet in een malletje probeert te persen waar ze niet in passen.
Lees hier meer tips over hoe je opruimen gemakkelijk maakt of lees het e-book “Alles wat je moet weten over opruimen”.
Download de gratis checklist opruimen om te testen waar je snel winst kunt boeken.
15. A well dusted house is a sign of a wasted life!
Je huishouden kan waarschijnlijk efficiënter. Je kunt tijd én energie besparen door eens goed na te denken over hoe je de zaken aanpakt in je huishouden. Ik zette heel veel ideeën op een rij om je te helpen je huishouden efficiënter te maken en schreef er een boek over. In het boek “Doe je huishouden in minder tijd” lees je hoe je wel tot 14 uur kunt besparen elke week.
Je huis is nog steeds schoon en opgeruimd maar je bent er minder tijd en energie aan kwijt.
16. Opruimen is afscheid nemen
Dingen wegdoen is moeilijk. We zeggen:
- Misschien komt het nog van pas.
- Ik heb er veel geld voor betaald.
- Ik vind het mooi.
- Het is een aandenken aan …
- Het mag alleen weg als het goed terecht komt.
Maar eigenlijk gaat het daar niet om. We vinden het gewoon moeilijk om iets te verliezen. Zelfs als we snakken naar meer ruimte en minder spullen.
Ons brein is zo gemaakt dat het wil vasthouden. De redenen die we geven om iets niet weg te doen zijn rationalisaties die we erbij verzinnen om het gevoel van verlies te rechtvaardigen. Het helpt om je te realiseren dat het er niet om gaat dat iets misschien nog van pas komt. Het gaat er om dat je de pijn van verlies voelt.
Is het ding waar het om gaat eenmaal weg, wordt het zelden gemist. Zodra het bezit is geëindigd, is het gevoel van verlies ook weg. Van deze wetenschap kun je gebruikmaken als je spullen wilt wegdoen. Lees er meer over in: 5 strategieën om weggooien gemakkelijk te maken.
17. Doe de gratis checklists
Naast coach ben ik projectleider. Ik hou van projecten die verandering en verbetering brengen zoals deze waar we zochten naar een beter ontwerp voor de verpleegafdelingen in een ziekenhuis.De eerste stap in zo’n project is dat je nadenkt over wat er beter kan en daarbij ga je niet over één nacht ijs. We hebben bijvoorbeeld uitgebreid met alle betrokkenen gesproken en daarna een dummy-opstelling gemaakt om te testen of het wel echt werkt.
Ook je huishouden kun je als een professional onder de loep nemen. Wat kan er beter? Hoe wordt het resultaat meer wat je er van verwacht? Waar zit de grootste winst? Kunnen een aantal kleine veranderingen samen leiden tot een grote verbetering?
Op deze website vind je een aantal checklists die je helpen om na te denken over verbeterpunten:
Checklist opruimen als er stapels ontstaan.
Checklist kinderkamer opruimen over de inrichting van de kinderkamer.
Checklist valkuilen in de communicatie over de manieren waarop je omgaat met en praat over verschillen in huishoudstijl.
18 Blijf leren
Opruimen, schoonmaken, koken, administratie, boodschappen, het zijn allemaal dingen die je op een meer of minder handige manier kunt doen. Ik ben zelf een groot liefhebber van efficiëntie. Jij ook? Om efficiënt te kunnen werken heb je de nieuwste inzichten nodig. Vaak hebben we de neiging dingen te blijven doen zoals we ze altijd gedaan hebben. Boeken en websites zoals deze houden je op de hoogte van nieuwe manieren om snel en goed je huishouden te doen.
Ik zet de beste opruimboeken voor je op een rij.
19. Heb je misschien ADHD?
Vijf procent van de Nederlanders heeft ADHD. Ik wil niemand iets aanpraten natuurlijk maar het zou best kunnen dat jij bij die vijf procent hoort als je echt heel veel moeite hebt met plannen en organiseren. Een behoorlijk deel van mijn cliënten heeft ADHD.
Vind je het interessant om eens te lezen hoe het leven is met ADHD? Kijk dan op de website van mijn coachingspraktijk. Je vindt daar interviews met intelligente mensen die echt wel geslaagd zijn in het leven maar die wel geplaagd worden door ADHD.
Natuurlijk kun je ook veel moeite met plannen en organiseren hebben als je geen ADHD hebt! Het kan je dan geweldig helpen om de tips en trics die beschreven zijn voor mensen met ADHD toe te passen.
20. Gebruik de juiste techniek om te plannen en organiseren
Heb je een to do lijst zo lang als je arm?
Kan je planning wel wat verbetering gebruiken?
Veel is een kwestie van de juiste techniek gebruiken. De serie “Doen wat je je hebt voorgenomen” laat je een paar simpele planningstechnieken met groot effect zien. Hoe je een goede to do lijst maakt die echt werkt, bijvoorbeeld. Hoe je een weekschema maakt dat bij je past. Hoe je doelen formuleert voor jezelf op zo’n manier dat je ze ook echt wilt uitvoeren.
Stel je vraag en laat mij je helpen
Heb je een vraag en vind je het antwoord niet in deze post? Stel dan je vraag hieronder in de reacties. Als je vraag heel persoonlijk is, kun je beter een mail sturen. Dat mag natuurlijk ook altijd.
Lukt het niet om deze tips toe te passen maar ben je er van overtuigd dat het heel waardevol voor jou zou zijn als het WEL zou lukken?
Zou je graag willen dat ik eens met je mee denk over wat in jouw situatie goed zou werken? Gaat je vraag over het huishouden of zijn er meer dingen waar je coaching bij zou kunnen gebruiken? Ik help je graag.
Deel deze tips met vrienden
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!
Wil je de inhoud van deze website overnemen op je eigen site? Neem dan altijd eerst contact op!
Heel erg bedankt voor de informatie, staat veel nuttige informatie in!
Duidelijk artikel, lekker luchtig.
Ik blijf mij verbazen hoeveel wij onszelf in dit kikkerlandje opleggen qua huishoudplichten. Zoals (bijan) fulltime werkende vrouwelijke collega’s, welke na een dag flink werken voor de baas ook nog hun gezin en huishouden verzorgen. En daarbij ook van zichzelf verwachten dat (bij wijze van spreken) alle plinten en schilderij randen dagelijks schoon zijn geveegd met een stoffer. Want die statische stoffer is heel handig, daaarmee heb je geen excuus meer om het niet even dagelijks bij te houden…..
Wat doen wij onszelf aan?
Wij moeten vooral niet te schoon willen zijn in ons huisje. Ik zie vaak stof allergieen om mij heen, aangezien op ons werk alles veel viezer is dan in ons smetteloze huisje.
Ik vind het oprecht heel treurig te lezen, de mede forum gebruikers welke veel moeite hebben met hun schema. Om welke reden dan ook, niet iedereen is even gestructureerd. Wij zijn allemaal anders. Het kan niet zo zijn dat je om een huishouden gaat huilen, er stress van krijgt. Dat is het niet waard!
Het zijn allemaal plichten, welke wij Westerlingen onzelf opleggen.
Kies voor een gulden middenweg en inderdaad zijn de tips qua structureren bijzonder nuttig.
Zo min mogelijk prulletjes in je woning bewaren (dus ook minder kopen; werkt echt serieus heel erg goed). Zo snel mogelijk direct alles ‘achter je kont’ opruimen. Dat scheelt echt al enorm! Dat was voor mij de grote doorbraak, deze twee aanpassingen. Weet ik uit eigen ervaring, met een fulltime job, een gezin van 3 tieners, een mantelzorg taak in de avonduren en in de weekenden. Wij redden het zowaar zonder huishoudelijke hulp. Vooral direct opruimen van mogelijke zooi is het devies. Een ieder helpt mee om de (af)wasmachine aan te zetten en uit te ruimen. Er wordt zo min mogelijk gekocht, als het oude nog deugd. En als het oude vervangen moet worden, gaat het oude direct bij het afval. Ook weer opgeruimd.
Door deze basis structuur hebben wij alsnog genoeg fijne uurtjes samen….
Ik kan wel janken!!!! Ik werk “maar” 4 uur per dag, ben met pauze en reistijd toch helaas een groot deel van de dag weg en daarna nog afspraken die niet in de avond of hele vroege morgen kunnen!! Mijn huishouden is een puinhoop en ik baal ervan!!!
Dat Klinkt niet zo best Gwen! Kan ik je misschien ergens mee helpen?
Hester
Hallo beste,
Ik ben een heel gestructureerde mama van 4 kinderen en ik heb een man. Ik ben trots op mijn gezin zeker als je alles meeneemt van onze rugzakje die de meedragen. Ik word er 30 dit jaar mijn man heeft Adhd mijn oudste dochter Nld mijn volgende kind heeft alleen een spraakstoornissen, mijn derde dochter Adhd en mijn jongste dochter heeft assortiment dus wel hebben nogal een gevulde rugzak dan heb ik ook nog een hartkwaal ontwikkeld. Het mag nu terug allemaal in rustig vaar water komen en inderdaad het word beter als je iedereen zover krijgt alles op te ruimen na gebruik al moet je soms duizend keer iets zeggen en herhalen. Ik ben dankbaar voor de tips en ondertussen komt hier echt orde in huis.
Beste Natasja, Je beschrijft een pittig gezin! Met zo’n gezin is het inderdaad belangrijk dat je heel gestructureerd bent. Dank voor je reactie.
Heel handig je tips. Vooral alles een vaste plaats geven helpt. Maar met drie kinderen (4,2 en 4 maanden) lijk ik vaak niet verder te komen dan de ‘dagelijkse, oppervlakkige rommel’ vaatwasser , ontbijtboel, lunch, koken. Speelgoed, losslingerende schoenen, kleding, tassen ( duidelijk nog niet alles een vaste plek…) en dan heb ik het nog niet over de was. Die vind ik vooral lastig omdat het op zolder is, of de kinderen willen mee (lees schiet niet op) of ze willen niet alleen beneden blijven… Alles mee naar beneden is veel gedoe. Maar uiteindelijk lukt het wel;-) maar dan moet alles nog in de kasten en slapen er weer kinderen, zodat de manden met schone was soms een paar dagen op de overloop staan. Boodschappen doe ik grotendeels online en heb een hulp voor het echte schoonmaakwerk. en merk ook dat als ik een plan maak voor de week , (wat eten we wat moet er allemaal gebeuren, wie brengt en haalt naar school) het soepeler gaat. Maar goed soms verwatert het weer… Ik ga me aanmelden voor je tips wie weet houdt dat me scherp en gemotiveerder!
Beste Loes,
Wat fijn dat je reageert! Zo te lezen heb jij de zaken prima voor elkaar! Dat meen ik echt. Met drie kleine kinderen is het best een stevige periode. Als het je lukt de dagelijkse dingen te doen en op te ruimen en de was te doen én je hebt een goed systeem voor de schoonmaak (je hulp) en de boodschappen (online bestellen) dan zeg ik “Goed bezig!” Plannen helpt zeker. Niet alleen weet je dan wat je moet doen zodat je niet achter jezelf aan hoeft te rennen, je kunt ook afwegen wat belangrijker is en wat minder belangrijk. Deel van je plan moet ook zijn hoe je je eigen energie hoog houdt. Zeker met kleine kinderen is dat superbelangrijk. Heb je deze blogpost al gelezen? http://www.hesterhelpt.nl/plannen-uitvoeren-maak-een-masterplan-om-positief-en-productief-te-worden-en-te-blijven/
Ik beloof je dat ik mijn best doe de tips echt goed en bruikbaar te maken want ik wil dat je er iets aan hebt.
Met vriendelijke groet,
Hester
Hallo Hester.
Heel erg bedankt voor de tips die ik tot nu toe elke week ontvang,
Ik pas ze zoveel mogelijk toe en zie al echt verbetering!
Gelukkig is het niet echt een enorme troep bij mij dus de resultaten zijn al snel zichtbaar.
Waar ik het meest mee zit is de “grote”klussen, ramen binnen en buiten waar ik toch al snel 2 uur aan kwijt ben alleen al aan de buitenboel.
En het bankstel in het leder vet zetten, ook zo’n klus, maar dat hoeft gelukkig 3 A 4 keer per jaar dus hangt niet maandelijks boven mijn hoofd .
Ik heb alleen een deel van de maandag, vrijdag en de zaterdag waarin ik de huishouding kan doen maar ja dan zijn er ook boodschappen en was en de nodige andere klussen zoals douche en toilet huis en slaapkamers kelder keuken bijkeuken zolder en mijn man is te druk om hulp te bieden.
Maar..ik ga de kwartier tip toepassen ..misschien maak ik er voor grote klussen een half uur van..
Ik heb veel aan de tips en heb er vertrouwen in dat ik het ooit allemaal onder controle krijg ☺️.
Nogmaals hartelijk dank en ik kijk elke maandag uit naar de nieuwe tip en ga dan vol goede moed aan de slag daarmee.
Fijne dag, groet Wilma
Beste Wilma, hartelijk dank voor je bericht! Ik vind het heel fijn om te horen dat je blij bent met de tips! Welke tip sprak je het meeste aan? En waarom?
Wat de grote klussen betreft, vraag ik me af of je ze vooral lastig vindt omdat ze zo veel tijd in één keer kosten? Of zit het probleem er meer in dat je eerst een hele tijd rondloopt met het gevoel dat je nodig weer eens… de ramen moet lappen, bijvoorbeeld. In dat laatste geval zou je er voor kunnen kiezen om nu al in je agenda te zetten voor het hele jaar wanneer je die klussen gaat aanpakken. Plannen geeft rust. Als je meer last meer hebt van hoeveel tijd het in één keer kost, zou je kunnen overwegen om de klussen op te knippen. Dat je bijvoorbeeld elke week een paar ramen doet.
Hoeveel uur in de week besteed jij ongeveer aan het huishouden?
Met vriendelijke groet,
Hester
Hallo Hester
Als ik er zo over nadenk is vind ik beide even lastig, Zowel de tijd als het er tegenop zien/ uitstellen omdat ik niet zo snel een aantal uren in 1 klus kan steken.
Maar de tips die jij voor beide geeft ga ik deze week nog uit proberen, het in stukken opknippen kan best wel eens gaan werken!
De beste tip die ik kreeg zijn er 2 , alles maar 1x in handen hebben werkt echt super , er vloeit eigenlijk steeds meer uit voort,ik stel niet steeds meer dingen opruimen uit en ben naderhand steeds blij verrast dat er van alles al klaar is zonder moeite!
Ook elk kwartier benutten werkt heel erg goed!
Ik besteed ongeveer per week 10 uur aan de huishouding,
Maar daarnaast ben ik eigenlijk altijd bezig met ” de dingen zonder naam” zoals mijn vriendin dat noemt.
Dank u wel voor de moeite die u besteed mij tips en hulp te geven, ik ben er erg mee geholpen en pas de tips al dagelijks toe!
Hartelijke groet, Wilma
Hallo Hester,
Dank je wel voor de tips, ik ben er moedeloos van. Hopelijk lost dit iets op.
Ik probeer meestal zelf met behulp van een schoonmaakrooster het huis schoon en opgeruimd te krijgen maar na een aantal weken is het weer het oude liedje.
Ik ben volledig thuis met de zorg van 2 kinderen dus heb alle tijd om boodschappen (zonder auto) en huishouden, schoonmaken en te koken. (volgens man)
Ik had dus een rooster elke dag deed ik iets maar op een of andere manier… en we krijgen er woorden over.
Misschien werkt het met jou mail-tips!
Ik laat het je weten!
Beste Tess,
wat jammer dat je er moedeloos van wordt en dat jullie er woorden over krijgen. Daar wordt je relatie niet leuker van. Het is eigenlijk ook niet nodig! Er zijn echt wel oplossingen.
Heb je op de site deze twee posts al gelezen? Heb je daar iets aan?
http://www.hesterhelpt.nl/niet-kunnen-opruimen-en-structureren/
http://www.hesterhelpt.nl/terugkerende-ruzies-over-het-huishouden-niet-willen-opruimen/
Als deze informatie niet genoeg is, aarzel dan niet om nogmaals te mailen.
Met vriendelijke groet,
Hester
Hallo Hester!
Wauw dit beschrijft idd hoe het is of hoe ik me voel!
Mijn man wil het juist geordend en opgeruimd hebben overal, hij regelt de administratie en de papieren enzo dat heeft hij ook voor elkaar.
Maar ik ben echt chaotisch.. ik wil wel netjes opgeruimd en alles schoon hebben en zeker als ik dat gedaan heb voelt het goed maar structueel alles in orde hebben pfft nee daar heb ik nog geen oplossing voor!
Verder hebben we zo onze strubbelingen wel maar echt diep van binnen hebben we geen relatieperikkelen ofzo.
Als ik vraag wat hem echt dwars zit dan is het altijd het huishouden dat het vies is of een rommel en zo hebben we het cirkeltje elke keer weer rond.
Hij werkt 5 dagen in de week en het is druk daar en daar zijn ook al mensen die niet doen wat hij opdraagt (leidinggevende functie) en ik doe dat dan ook niet dus dat voelt ook niet fijn voor hem dat snap ik maar ik weet echt niet hoe en wat.
Soms dan heb ik echt buien dan ruim ik in een keer de kledingkasten helemaal op, van de kinderen; alles eruit ordenen op maat wat te klein is kan weg en alles weer zo in de kast dat ik er weer bij kan etc. Dit doe ik ook met onze kasten..
Dit even mailen oid is ook al fijn 🙂
Vriendelijke groet,
Tess
Je worstelt er wel echt meer, hè. Als je het voor het zeggen zou hebben, wat zou je dan veranderen?
De stappen om tot verandering te komen, zijn eigenlijk vrij simpel. Wat niet wil zeggen dat het ook gemakkelijk is ze in je eentje te doorlopen!
Dit zijn de stappen:
Stap 1
Beschrijf wat de verandering is die je wilt. Hoe preciezer je dit kunt formuleren hoe beter het is. Dus niet “ik wil georganiseerder worden” maar bijvoorbeeld: “ik wil een strak weekschema hanteren zodat het huis altijd schoon is” of “Ik wil dat mijn man stopt met mopperen” of “Ik wil me niet meer ongelukkig voelen over het huishouden.” of “Ik wil positief naar mezelf kijken”. Je begrijpt me wel.
Stap 2
Beschrijf wat in de weg staat aan het voor elkaar krijgen van die verandering. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “Ik weet niet hoe ik een huishouden moet organiseren” of “Ik heb een fysieke beperking waardoor ik niet zo veel kan doen.”of “Eigenlijk ben ik niet zo gelukkig en heb helemaal geen zin om aan de slag te gaan.” of “Ik vind het eigenlijk niet zo belangrijk.” of “Ik vind het moeilijk om mezelf te motiveren en heb daar eigenlijk hulp bij nodig.” of “Ik vind het moeilijk mijn huis en kasten zo in te richten dat ik gemakkelijk en snel kan opruimen en schoonmaken.” of ….
Het is natuurlijk ook mogelijk dat er een combinatie van oorzaken speelt.
Stap 3
Als je heel precies weet welke verandering je wilt en wat in de weg staat aan het bereiken van die verandering, dan kun je naar oplossingen gaan zoeken. Als jij bijvoorbeeld kwaad zou zijn op je man of depressief of ADHD zou hebben dan helpt opruimadvies niet. Als je vooral hulp zoekt in de vorm van structuur en motivatie van buitenaf dan kun je dat vrij eenvoudig regelen. Op mijn site staan al een aantal goede beginstappen, bijvoorbeeld over hoe je het beste je kasten kunt inrichten. Er zijn verschillende websites en apps die je elke dag vertellen wat en waar je schoon moet maken. Of je kunt mij inhuren om je te helpen op stoom te komen.
Stap 4
Je gaat de gekozen oplossing toepassen.
Mag ik je een vraag stellen naar aanleiding van deze zinnen uit je mail:
“Als ik vraag wat hem echt dwars zit dan is het altijd het huishouden dat het vies is of een rommel en zo hebben we het cirkeltje elke keer weer rond.
Hij werkt 5 dagen in de week en het is druk daar en daar zijn ook al mensen die niet doen wat hij opdraagt (leidinggevende functie) en ik doe dat dan ook niet dus dat voelt ook niet fijn voor hem dat snap ik maar ik weet echt niet hoe en wat.”
Deze zinnen maken dat ik mij een aantal dingen ga afvragen.
1) Is je huis objectief echt vies of rommelig? Vindt iedereen dat of heeft je man heel hoge verwachtingen? Heb je iets aan deze post: http://www.hesterhelpt.nl/behoefte-aan-orde-en-netheid/
2) Zijn jullie het eens over wanneer het goed genoeg is qua schoon en opgeruimd? Of vind jij het eigenlijk wel goed maar wil je man meer en krijg jij daardoor het gevoel dat je meer zou moeten willen?
3) Hoe gelijkwaardig is jullie relatie als je schrijft dat jij niet doet wat hij je opdraagt? Is dat hoe je je relatie wilt?
4) Heb je op meer gebieden in je leven problemen met structureren en doorpakken?
5) Een leven thuis met 2 kleine kinderen is ontzettend zwaar. Enerzijds kan het heel veeleisend zijn en anderzijds kun je uitdaging en ontplooiing ontzettend missen. Misschien heb je iets aan deze blog: http://www.hesterhelpt.nl/plannen-uitvoeren-maak-een-masterplan-om-positief-en-productief-te-worden-en-te-blijven/
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Ik ben blij met je vragen want ik denk dat er ontelbare vrouwen zijn die zich net zo voelen als jij en die zich geholpen voelen door jouw vragen.
Als deze informatie niet genoeg is, aarzel dan niet om nogmaals te mailen.
Met vriendelijke groet,
Hester
Ja ik worstel hier idd mee… al een tijd hoor. Maar dan kreeg ik van mn man weer een preek over het huishouden en dat vond/vind ik dan ook wel en dan ging het weer een week of 2 weken goed en dan liet ik het weer verzakken.
Je weet echt de punten zo te omschrijven zoals ik het voel…zoals in stap 1 en 2 staat bijvoorbeeld.
Ik wist niet dat er een app voor was dus zal dat eens uitproberen… als ik er een kan vinden.
De vragen zal ik zo goed mogelijk een antwoord op proberen te geven:
1) Ik heb het idee dat alleen mijn man het zo vind… vroeg het toevallig een buurvrouwtje even die regelmatig met haar zoontje komt en die vind het niet vies of rommelig maar ja dat is maar 1.
2) Pfft hij wil geen stof enzovoorts daar probeer ik ook op te letten want daar houd ik ook niet van maar dat komt wel eens voor. Ik vind het ook soms wel eens goed en mn man wil idd wel meer. Maar het werkt beide kanten op vind ik… hebben we een wasmand in de badkamer staan; gooit ie ze er niet in maar laat hij ze in de slaapkamer op de grond liggen of naast de wasmand. Of zn bord is leeg als hij even alleen eet en hij ruimt het niet op… dat zijn van die dingen dan ruim ik het op. Hij zegt doodleuk; is jou taak (hobby).
3) Zo wil ik het zeker niet nee. Ik wil het uit liefde voor hem doen, hij werkt hard maar momenteel is dit niet uit liefde…
4)(Om privacyredenen heb ik dit deel van het antwoord verwijderd, Hester)
5) Ik krijg vaak te horen; je bent thuis dan kan je dit wel doen en dat en zus en zo… de kinderen? Dat is geen excuus.. vroeger deden moeders het ook ondanks hun 6-8 kinderen en daar was het huis ook netjes…
Ik denk dat ik wel wat met een masterplan kan.. iig met punt 1 & 2. Punt 3 weet ik niet, ik heb niks met mindfulness en yoga oid mij te zweverig maar kan daar vast wel iets anders op verzinnen.
Vriendelijke groet,
Tess
Beste Tess,
Wauw! Ik ben wel onder de indruk van je schoolcarrière. Je bent dus wel degelijk een doorzetter! Als ik het goed lees, werkt het voor jou zo: Als je hard je best doet, kun je heel veel voor elkaar krijgen. Als je “gewoon” je best doet, wordt het wat moeilijker. Dat is belangrijk om te weten. Niemand kan namelijk continu heel hard haar best doen. Je kunt met behulp van routines zorgen dat je niet zo hard je best hoeft te doen.
Een bekende app die je helpt om routines vast te houden is Flylady. Voor android is hij in elk geval gratis, weet niet hoe dat voor iphone is. Het is wel in het Engels. Er zijn er veel meer. Die kun je met wat zoeken ook wel vinden.
Zoals ik al zei, routine is eigenlijk het deel van het probleem dat het gemakkelijkste op te lossen is. Als er dingen in jullie relatie spelen, gaan die niet weg met routines alleen. Kun je er met je man over praten hoe jij het voelt en wat je nodig hebt? Want dat is denk ik wat nodig is. En dan niet beginnen over zijn bordje dat nog op tafel staat of zijn vuile sokken die blijven liggen! Vertel hem hoe je je voelt en wat je wilt en wat je van hem nodig hebt om voor elkaar te krijgen wat je wilt. Zou dat lukken, denk je?
Fijn dat je wel iets met het masterplan kunt. Je hoeft niet op yoga hoor :-). Het gaat er meer om dat je inziet wanneer je hulp nodig hebt omdat je ergens mee worstelt.
Als deze informatie niet genoeg is, aarzel dan niet om nogmaals te mailen.
Met vriendelijke groet,
Hester