Ontspullen, zo lukt het wel
Alles kun je wegdoen.
Je kunt zonder al je huidige bezittingen leven.
Overal op de wereld zijn er mensen die heel weinig bezitten en dat weinige dan ook nog verliezen. Omdat er een orkaan over hun dak raast of een oorlog.
Wij in Nederland bezitten veel, heel veel.
Dat is lekker. Het is fijn om mooie spullen te hebben. Het is prettig om te weten dat er altijd een schone handdoek is.
Maar er is een keerzijde.
Bezit is tweerichtingsverkeer.
Jij bezit niet alleen je spullen, je spullen bezitten jou ook!
Ze nemen ruimte in in je huis en in je hoofd.
Zo kom je al snel op het punt waar je meer spullen hebt dan goed voor je is.
Ik snak naar een opgeruimd huis, een opgeruimde keuken, een uitgemeste kledingkast, en ik weet dat ik gewoon maar moet beginnen, maar ik vind het niet leuk. Kun jij mij helpen om dit op orde te krijgen en het ook leuk te vinden?
Deze vraag wordt zo vaak gesteld dat ik er een serie blogs en een boek over wil schrijven. Het is allemaal nog in ontwikkeling. Wat er al is vind je hier. Kom regelmatig terug om de voorgang te checken of laat je email achter voor een melding als er weer een nieuwe blogpost is geplaatst.
Ga direct naar
- het boek (komt binnenkort)
- Waarom je zo moeilijk afscheid kunt nemen van spullen
- Waarom minimalisme onzin is
- De dramatische consequenties van je schamen voor de staat van je huis
- Ervaringsverhalen op pinterest
- Stappenplan
- De kledingberg aanpakken
- Methoden om weg te gooien
- Breng je spullen NIET naar de opslag
- Hoe rommelig is normaal?
Wil jij een seintje als er een nieuwe info op de website staat?
Schrijf je dan in voor de RSS feed. Maximaal één keer per week (maar waarschijnlijk veel minder vaak) krijg je een email met de nieuwste berichten.
Als ik maar niets weg hoef te doen
Het begint ermee dat je echt minder spullen wilt hebben.
De meeste mensen die zeggen: “Ik zou minder spullen willen hebben.” Denken er stilletjes achteraan: “Als ik dan maar niets weg hoef te doen.”
Zolang jij niet echt spullen weg wilt doen, zal het je niet lukken. Als je heel eerlijk bent, wat is dan je antwoord op deze vragen:
- Wil ik echt minder spullen?
- Ben ik bereid te doen wat nodig is om minder spullen te hebben?
- Zelfs als dat betekent dat ik afscheid moet nemen van spullen waar ik liever geen afscheid van zou willen nemen?
Alleen als het antwoord ja is, ga je succes hebben. Als je mij belt voor hulp en ik merk dat je antwoord is: “Nou liever niet, eigenlijk.” dan raad ik je aan nog wat te wachten.
Pas als je zeker weet dat je echt minder spullen wilt en bereid bent om te doen wat nodig is, om weg te gooien dus, kun je succes hebben. Hieronder en in de volgende posts vind je goede praktische tips om succes te hebben.
Waarom zou je eigenlijk spullen weg willen doen?
Minimaliseren is een trent, al jaren. Een rondje Pinterest levert pin na pin op waarin het minimalisme wordt geïdealiseerd. Sommige mensen genieten van het gevoel dat ze niets overbodigs in hun leven hebben. Voor de meeste mensen is dat niet weggelegd.
De meeste mensen beginnen zuchtend en kreunend met opruimen omdat ze zo veel te veel spullen hebben dat het niet meer gaat. Een kamer is vol, de kasten puilen uit. Opruimen en schoonmaken is te moeilijk geworden omdat er te veel spullen zijn. De chaos in hun huis begint chaos in hun hoofd te veroorzaken. En dus willen ze wel opruimen maar weten niet goed hoe. Deze serie blogs is vooral voor deze categorie mensen geschreven. Mensen die niet streven naar een minimalistische levensstijl maar wel iets willen of moeten doen aan de hoeveelheid spullen in hun huis.
Zo lukt het wel om dingen weg te doen!
Goed, je bent bereid om spullen weg te doen. Hoe pak je dat nou aan? Er zijn verschillende methodes. Lees ze eens door en kijk wat bij je past.
Eerst een paar algemene tips:
Regel een helper
Spullen uitzoeken om weg te doen is VEEL gemakkelijker met een helper. Regel hulp: een organizer, je moeder of de buurman. Deze hulp heeft in elk geval tot taak om:
- Je weer bij de les te halen als je afdwaalt (en dat gebeurt geheid want je wilt liever niet opruimen en wegdoen)
- Praktische hulp te geven.
Versterk de invloed van je rationale zelf.
Schrijf op wat je wilt bereiken én hoe je je dan zult voelen. Bijvoorbeeld:
- Ik zal heel trots zijn als ik 100 kg spullen heb afgevoerd en heel erg genieten van het licht en de ruimte die er dan weer in mijn huis zullen zijn.
- Ik zal me heel ontspannen voelen als ik weer aan de eettafel kan eten en ik zal mijn goede vriendin uitnodigen om met een etentje met mij aan mijn tafel te vieren dat ik dit bereikt heb.
- Ik zie er naar uit vrij door de gang te kunnen lopen. Het gevoel van ruimte dat ik dan krijg, geeft me het gevoel dat mijn huis een gastvrije prettige plek is.
Schrijf voor je begint op wat jij geldige redenen vindt om iets te bewaren
Je snapt wel dat hoe meer redenen jij bedenkt om dingen te houden, hoe minder er weggaat. Geldige redenen om iets te houden zijn bijvoorbeeld:
- Dit ding wordt elke dag gebruikt (of elk jaar in geval van de kerstversiering).
- Dit ding maakt me verschrikkelijk blij elke keer als ik het zie (al kan dit een valkuil zijn!).
- Dit ding maakt deel uit van de beperkte hoeveelheid herinneringen die ik wil bewaren (je fotoboeken bijvoorbeeld).
Laat je niet gijzelen door je emoties
Je emoties zullen je allemaal redenen voorspiegelen waarom je iets niet weg kunt doen. Met emoties kun je niet redeneren. Je kunt niet zeggen “Die emotie klopt niet om deze reden.”
Emoties zijn er.
Maar dat betekent niet dat je er naar moet handelen. Vergelijk het met de situatie waarin je heel boos bent en iemand een klap zou willen geven. Dan handel je (meestal) niet naar je emoties maar voert je verstand de boventoon.
Zo gaat het met ontspullen ook. Jij hebt besloten dat je meer ruimte wilt, dat die spullen weg moeten en dus ga je het doen, wat je emoties ook willen. Erken je verdriet en handel er niet naar. Let op: ik zeg dus niet dat je niet mag voelen dat je dit verdrietig vindt. Je luistert er alleen niet naar. Niemand zegt dat je niet huilend mag opruimen.
Schaam je niet
Het is zoals het is. Je hebt een probleem en dat mogen de mensen om je heen best weten. Als ze het niet weten kunnen ze je immers ook niet helpen, word jij steeds eenzamer en verergert de situatie alleen maar. De post over de dramatische consequenties van schaamte voor je huis gaat dieper in op de gevolgen van schaamte en verbergen en laat ook zien hoe je iemand kunt helpen wiens huis te vol of vies is geworden.
Blijf zo veel mogelijk overal van af
Alles wat je in handen neemt, kun je al bijna niet meer wegdoen. Zo werkt het nou eenmaal. Dit is één reden waarom het zo belangrijk is dat je hulp hebt. Laat je helper de spullen pakken en aan jou beschrijven of tonen.
Kies waar je gaat beginnen
Soms is het slim om te beginnen op die plek waar je het meest blij zult worden van het resultaat. Meestal is het handiger om eerst even te oefenen. Voordat je je persoonlijke spullen onder handen neemt, mest je eerst de spelletjeskast eens uit als er in jouw gezin toch geen spelletjes gespeeld worden.
Zorg voor ondersteuning en motivatie
Praat met de mensen om je heen over je voornemen om spullen weg te doen. Lees een boek over ontspullen. Op Pinterest heb ik een heleboel ervaringsverhalen verzameld van mensen die al hun moed bij elkaar geraapt hebben en inderdaad zijn gaan ontspullen. Laat je inspireren.
Wildcard
Sta jezelf één, twee of drie wildcards toe. Een wildcard is een methode om jezelf een beetje lucht te geven in een situatie die veel discipline vereist. Je hebt vooraf opgeschreven wat geldige redenen zijn om spullen te bewaren. Gegarandeerd kom je iets tegen dat je van jezelf niet zou mogen bewaren maar dat je toch echt, echt, echt wilt bewaren. Sta jezelf maximaal drie uitzonderingen toe. Dat maakt het gemakkelijker om van de rest wel afscheid te nemen.
Houd het realistisch
Je bent geen Boeddhistische monnik die een betekenisvol leven leidt zonder aardse bezittingen. Je stelt vermoedelijk juist prijs op een redelijke hoeveelheid spullen. Zet dus uit je hoofd dat het alleen maar goed is als het kaal is. Hoe geweldig een minimalistische levensstijl ook lijkt, een capsule wardrobe, een no-waste huishouden, je kunt niet alles tegelijk voor elkaar krijgen. Begin dus eerst met ruimte te maken waar je ruimte nodig hebt.
Kies een methode die bij je past
Er zijn verschillende methoden om spullen uit te zoeken die je weg wilt doen. Afhankelijk van je situatie en je persoonlijkheid is de ene methode geschikter dan de andere.