Ontspullen zo lukt het wel. Uitzoeken en weggooien als je dat heel erg moeilijk vindt
Deze post en de hele serie over ontspullen is geschreven voor jou als jij heel veel moeite hebt met opruimen, uitzoeken en wegdoen van spullen.
Hester, ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik heb de hele middag zitten werken op zolder. Alle dozen heb ik doorgekeken. Aan het eind heb ik drie papiertjes en een oude broek met gaten weggedaan. De stapel spullen is nog net zo groot als voor ik begon. Wat is er toch aan de hand?
Heb jij deze ontmoedigende ervaring ook?
Hester, wij hebben altijd ruzie over de spullen. Mijn man zegt dat hij ruimte wil en hij wil gewoon alles naar het grofvuil brengen. Het hele huis staat vol dat zie ik ook wel maar ik kan toch niet zomaar alles wegdoen? Er zitten hele waardevolle dingen tussen, stel je voor dat die per ongeluk ook in het vuilnis terecht komen. Ik wil heus wel dingen wegdoen maar dan moet ik de tijd vinden om alles één voor één te bekijken en te beslissen wat ik wil bewaren.
Is dit herkenbaar voor jou?
Weet dan dat jij ook wel spullen kunt wegdoen maar dat de meeste tips die je op internet vindt, niet werken voor jou. Je situatie is anders en dus heb je ook een andere manier van aanpakken nodig. Je hebt vooral hulp nodig bij het herkennen en vervolgens overwinnen van je weerstand.
Opruimen en wegdoen als je dat echt heel erg moeilijk vindt
De meeste mensen vinden het uitzoeken en wegdoen van nog goede en mooie spullen lastig en niet echt leuk maar het lukt ze wel. Als ze vinden dat ze ruimte moeten maken, hikken ze er een tijdje tegenaan, werken een weekendje keihard en de klus is geklaard. (Geldt dit ook voor jou? Kun jij wel spullen uitzoeken en wegdoen maar ben je op zoek naar tips om het net wat gemakkelijker te maken en efficiënter? Lees dan verder in de post 5 strategieën om opruimen gemakkelijk te maken.)
Deze post is geschreven voor de mensen waarbij een weekeindje opruimen niet leidt tot meer ruimte in huis maar wel tot extra stress.
Sommige mensen hebben slechte ervaringen met het uitzoeken en wegdoen van spullen. Het geeft ze heel veel stress en het lukt niet. Als ze eind twintig zijn, staat de zolder van hun nieuwe huis al helemaal vol met spullen waar ze geen afscheid van kunnen nemen. Als ze vijftig zijn, is het overal in huis te vol geworden met stapels spullen die nergens anders meer heen kunnen. Als ze zeventig zijn, is hun huis helemaal vol en kun je alleen nog via smalle paadjes van de ene ruimte naar de andere komen.
Is deze beschrijving op jou van toepassing? Lees dan even verder. Ik kan je helpen maar ik wil je eerst vertellen hoe ik over je denk.
Alle posts over opruimen en wegdoen overzichtelijk bij elkaar.
Je kunt er niets aan doen!
Ik heb geen oordeel over jou en zeker geen negatief oordeel. Voor mij ben je iemand die door het leven met een lastig probleem is opgezadeld. Opruimen en wegdoen zijn voor jou extra moeilijk.
Een probleem dat extra lastig is omdat jijzelf en je omgeving waarschijnlijk wél een negatief oordeel hebben over jouw onvermogen om ruimte te maken in je huis.
Je schaamt je voor de staat van je huis. Je vertelt jezelf elke keer weer wat een mislukkeling je bent. Er is ruzie met je partner over de spullen. Vrienden en familie leveren commentaar of proberen je te helpen op manieren die niet werken. Professionals zien niet dat je heus wel wilt opruimen maar dat het gewoon niet lukt en komen met adviezen die je al tien keer hebt geprobeerd.
Al die oordelen maken het extra moeilijk om wel succes te hebben. Ze geven je nog meer stress.
Wil jij een seintje als er een nieuwe info op de website staat?
Schrijf je dan in voor de RSS feed. Maximaal één keer per week (maar waarschijnlijk veel minder vaak) krijg je een email met de nieuwste berichten.
Stress is de grootste remmer van ieder opruim-proces
Je raakt ontzettend gestrest als je alleen al aan het uitzoeken en wegdoen van je spullen denkt!
Je voelt je waarschijnlijk al gestrest als je deze webpagina leest!
Stress is de grootste remmer van ieder opruim-proces. Stress laat je lichaam reageren alsof er een tijger in de bosjes zit. Er zijn maar drie verstandige manieren om te reageren op een tijger in de bosjes: vechten, heel hard wegrennen of bevriezen in de hoop dat hij je nog niet gezien heeft. Nadenken is geen goede overlevingsstrategie in dit soort noodsituaties omdat het tijd kost. Wie te veel nadenkt, handelt niet en wordt dus opgevreten.
Als je wilt opruimen en je krijgt daar stress van, kun je ook niet meer nadenken. Terwijl je je rationele zelf zo hard nodig hebt om van het uitzoeken en wegdoen een succes te maken! In plaats daarvan wordt je boos, gaat iets anders doen of loopt helemaal vast en doet niks meer.
Als je veel stress krijgt van opruimen merk je dat onder andere door een hoge hartslag. Meet maar eens. In je hals aan de zijkanten van je strottenhoofd kun je je hartslag heel goed voelen. Tel het aantal hartslagen maar eens gedurende 30 seconden. Vermenigvuldig met 2 en je hebt het aantal hartslagen per minuut. Als je gewoon rustig stil zit en je hartslag is boven de 100 slagen per minuut, is dat een zeker teken van grote stress. Je kunt dan niet meer denken. Voor je ook maar iets gaat doen moet je eerst ontspannen. (Trouwens, het is ook heel verstandig om tijdens moeilijke gesprekken je hartslag in de gaten te houden. Dat voorkomt een boel onnodige, gekmakende, in rondjes draaiende discussie).
Gun jezelf de ontspanning die je nodig hebt. Je zult merken dat je meer succes hebt als je rekening houdt met de stress die je krijgt van opruimen en wegdoen. Je houdt er rekening mee door:
- Kleine beetjes tegelijk te doen.
- Alleen heel korte periodes achter elkaar te werken.
- Je bewust te zijn van je emoties.
Voorkom mislukken
De stress wordt deels veroorzaakt doordat opruimen en wegdoen voor jou extra moeilijk is maar het komt ook omdat je het al zo vaak zonder succes geprobeerd hebt. Mislukken wordt een gewoonte. Je gaat met steeds grotere moed der wanhoop steeds weer op dezelfde manier aan de slag en loopt dus iedere keer tegen dezelfde hindernissen aan. Het enige dat verandert is jouw overtuiging dat je niet kunt opruimen en weggooien. Na elke mislukte opruimpoging is die overtuiging groter geworden.
Herken je dit? Bescherm jezelf tegen nieuwe mislukkingen door niet meer in de wilde weg te gaan opruimen. Ik kan je helpen om het anders aan te pakken waardoor je meer kans hebt op succes.
Waarom is opruimen en wegdoen zo moeilijk voor mij?
Er zijn ontzettend veel redenen waarom iemand moeite heeft met het wegdoen van spullen.
Sommige zijn van tijdelijke aard. Ze gaan vanzelf weer over of je kunt veranderingen aanbrengen in je leven waardoor ze verdwijnen.
Voorbeelden hiervan zijn dat je:
- Het te druk hebt
- Het leven niet leuk genoeg vindt of niet genoeg overige activiteiten hebt om opruimen de moeite waard te maken
- Ziek bent
- Heel verdrietig bent.
Andere redenen zijn blijvend. Ze zijn een deel van jou.
Je kunt geen afscheid nemen van spullen omdat je:
- Een grote behoefte aan controle hebt
- Een grote liefde voor spullen hebt
- Het erg moeilijk vindt om los te laten
- Teleurgesteld bent over jezelf
- Te veel leeft in het verleden of de toekomst ten koste van je leven nu
- Moeite hebt met plannen, starten en doorgaan
- Chronisch ziek of depressief bent.
Als je echt heel, heel veel moeite hebt met het wegdoen van spullen is er vaak sprake van een dieper probleem: een angststoornis, OCD, ADHD, autisme of trauma. In dat geval zou ik je aanraden pas te beginnen met ontspullen als je je aandoening begrijpt en hebt geleerd er mee om te gaan. Anders vecht je blind tegen jezelf.
Professionele hulp of zelf doen?
Is er bij jou sprake van blijvende redenen die het uitzoeken en wegdoen van spullen voor jou extra moeilijk maken?
De eerlijkheid gebied te zeggen dat je dan waarschijnlijk het meest gebaat bent bij professionele hulp. Een professional kan je helpen om je emoties te managen en je gebruikelijke valkuilen te omzeilen. Met professionele hulp kun je daarom vele malen sneller door je spullen heengaan dan als je het in je eentje probeert.
Een organizer is de aangewezen professional. Controleer van te voren wel goed of zij/hij verstand heeft van de achterliggende oorzaken en aandoeningen. Niet alle organizers zijn voorbereid op een cliënt die een grote weerstand ervaart bij het wegdoen van spullen. Je hebt iemand nodig die je kan helpen met alle emoties. Vraag dus goed door over de achtergrond en vaardigheden van de organizer die je wilt inhuren.
Ik ben een bij de ICF gecertificeerde coach. Vanuit die achtergrond kan ik je helpen om de stappen te maken die jij aankunt.
Ik help je om het zelf te doen
Professionele hulp is beter maar ik snap ook wel dat je allerlei redenen kunt hebben om toch eerst zelfstandig te proberen ruimte te maken in je huis:
- Je schaamt je nog te veel om een vreemde in je huis te laten.
- De kosten zijn voor jou een probleem.
- Je bent iemand die zijn of haar eigen boontjes dopt.
- Het probleem is in jouw ogen nog niet groot genoeg om er professionele hulp bij te moeten halen.
Ik wil je dolgraag helpen om succesvol te zijn bij het uitzoeken en wegdoen van je spullen! Ook als je zelfstandig aan de slag gaat, wil ik graag dat je succes hebt.
De gevolgen van een te vol of vies huis zijn niet mis. Als je je huis te vol vindt, ben je niet gelukkig. Je schaamt je misschien wel zo dat je niemand meer binnen laat. Je bent de hele dag door teleurgesteld en boos op jezelf omdat je het niet kunt oplossen. Als ik maar een heel klein beetje kan bijdragen aan een oplossing voor jou, maakt me dat al heel gelukkig
Op deze website krijg je daarom heel veel informatie voor als je zelf aan de slag wilt met ruimte maken. Informatie die is gebaseerd op 15 jaar ervaring met cliënten zoals jij. Ik hoop dat je gebruik maakt van alle informatie die je hier kunt vinden. Mocht je tegen problemen aanlopen of vragen hebben dan mag je altijd contact opnemen ook als je verder zelfstandig aan de slag wilt.
Tips om het uitzoeken en wegdoen van spullen gemakkelijker te maken
Als je tot hier gelezen hebt, merk je waarschijnlijk bij jezelf dat je nu een rijtje tips verwacht.
Zo werkt het helaas niet.
Er is geen rijtje praktische tips die maken dat jij nu wel gemakkelijk door je stapels kunt gaan en spullen weg kunt doen. Het probleem zit namelijk niet in de praktische aanpak maar in de weerstand die je voelt.
Spullen wegdoen als je dat echt heel moeilijk vindt is helaas een kwestie van voortdurend met jezelf in gesprek gaan. Je hele wezen wil NIET WEGDOEN en een klein stemmetje in je hoofd zegt: “Er is meer ruimte nodig”.
Wat kun jij doen om dat kleine stemmetje sterker te maken tegen die enorme weerstand in?
Het gevecht met de weerstand
Er zijn natuurlijk wel stappen die je kunt zetten en strategieën die je kunt toepassen. Hieronder staan er een aantal op een rij. Als je je maar realiseert dat jij alleen kunt opruimen, uitzoeken en wegdoen als je bereid bent om het gevecht met je weerstand aan te gaan. Je weerstand tegen spullen wegdoen is sterk. Als je bijvoorbeeld 60 jaar bent, heeft je weerstand het gevecht met je gezond verstand al bijna evenveel jaren gewonnen. Het is niet gemakkelijk om dat zelfstandig zonder hulp om te draaien.
Alle strategieën die je toepast zijn dus in eerste instantie gericht op het doorbreken van je weerstand en niet zo zeer op het praktische aanpakken van je spullen en in grote stappen ruimte maken in je huis. Je zult geduld moeten hebben en doorzetten.
Strategieën om te ontspullen
Dit zijn strategieën die je kunt toepassen:
- Erken tegenover jezelf en tegenover anderen dat jij een probleem hebt met het wegdoen van spullen. Het ligt niet aan anderen en niet aan externe factoren dat er zo veel te veel spullen in je huis zijn. Jij vindt het extra moeilijk om afscheid van spullen te nemen en daarom zijn er teveel.
- Laat alle manieren waarop je vroeger probeerde ruimte te maken los. Ze houden onbedoeld je weerstand in stand en geven je veel stress. Dus niet:
- Uitstellen tot volgend weekend of de vakantie.
- De hele kamer leeg willen halen.
- Iedereen en alles de schuld geven van de rommel.
- Alsmaar plannen maken die niet worden uitgevoerd.
- Nog meer planken en kasten voor nog meer spullen aanbrengen.
- Steeds meer opruimspullen kopen zoals plastic kratten.
- Laat je helpen door een vriendelijk iemand die je kan ondersteunen om te voorkomen dat je vastloopt.
- Bepaal voor jezelf waarom je ruimte wilt maken en hoe belangrijk je dat precies vindt. Staat het bovenaan je prioriteitenlijstje of is het meer een “het zou wel leuk zijn als het lukte maar erg belangrijk vind ik het niet”? Je kunt beter eerlijk tegen jezelf zijn. Als je het eigenlijk niet belangrijk vindt om ruimte te maken, begin er dan ook niet aan. Je zit immers niet te wachten op nog meer stress en mislukking.
- Schrijf op waarom je ruimte wilt hebben en plak dat op de wc-deur en de keukenkast.
- Realiseer je dat ruimte maken betekent dat je spullen de deur uit zult doen. Spullen die nog goed zijn, die duur zijn geweest of waar je fijne herinneringen aan hebt. Je kunt niet ruimte maken en toch bijna al je spullen houden. Nog meer spullen nog efficiënter in de kast proppen is geen opruimen. Een stapel verplaatsen naar een andere plek ook niet.
- Schrijf op welke redenen er zijn om spullen te houden. Het werkt niet als je ieder ding in handen neemt en je afvraagt of er redenen zijn om het te houden. Die redenen zijn er bijna altijd. Als je ruimte wilt is het tijd om afscheid te nemen van spullen die je eigenlijk wilt houden.
- Heb geduld met jezelf en werk in hele kleine stapjes. Zulke kleine stapjes dat je weerstand niet getriggerd wordt. Dit betekent dus dat je elke dag een klein beetje doet. Elke dag.
- Stop onmiddellijk met kopen. Realiseer je dat jij degene bent die al die spullen het huis in brengt.
Voel je bij één van deze adviezen een heel grote “Nee!”? Voel dan eens heel goed bij jezelf waarom dat is? Kun je een reden aanwijzen? Een echte geldige reden die andere mensen zouden begrijpen? Of is het meer een reactie om de status quo te beschermen?
Als je alleen maar weerstand voelt, is het heel moeilijk om succes te hebben als je zelfstandig aan de slag gaat. Ik hoop dat je hulp inschakelt en jezelf de zoveelste mislukking bespaart.
Wil je het wel eens op deze manier proberen?
Speciaal voor iedereen die opruimen, uitzoeken en weggooien heel erg moeilijk vindt, schreef ik een boek. Het boek helpt je om over de eerste hobbel heen te komen en een gewoonte te bouwen waarmee jij wel kunt opruimen.
De cursus Opruimen en weggooien als je dat echt heel moeilijk vindt helpt je elke week om een stap in het opruimproces te zetten.
Je mag altijd bellen om even te overleggen ook als je verder helemaal zelfstandig door wilt gaan met weggooien.
Op de website vind je heel veel informatie om je te helpen en te inspireren:
- Hoe rommelig is normaal?
- Het zit in de familie
- Maak jij deze fouten bij het opruimen?
- Waarom je zo moeilijk afscheid kunt nemen van spullen
- Waarom minimalisme onzin is
- De dramatische consequenties van je schamen voor de staat van je huis
- Stappenplan
- De kledingberg aanpakken
- Methoden om weg te gooien
- Breng je spullen NIET naar de opslag
- Ervaringsverhalen op pinterest
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Lees meer: