Oplossing voor te veel speelgoed
Te veel speelgoed is in zichzelf een reden tot chaos, los van de hoeveelheid bergruimte.
Ga maar na. Als je kind een kamer zou hebben zo groot als de speelgoedwinkel en ook met zoveel speelgoed er in, denk je dan dat je kind dat netjes opgeruimd en georganiseerd zou kunnen houden? De meeste kinderen zouden dat niet kunnen. (En de meeste volwassenen ook niet.)
Stel dat je kind één boek zou hebben en één stel kleren, denk je dat het dan in staat zou zijn de kamer netjes te houden?
Ik pleit er niet voor dat je kinderen helemaal geen speelgoed mogen hebben maar ik wil je laten inzien dat we van kinderen vaak het onmogelijke vragen. Wat de meeste kinderen zelfstandig kunnen is een overzienbare hoeveelheid speelgoed opruimen in een kamer die voldoende en logisch georganiseerde bergruimte biedt. Voor je op je kind moppert over de rommel in zijn of haar kamer, vraag ik je kritisch na te denken of aan deze twee eisen is voldaan. Is er sprake van een overzienbare hoeveelheid speelgoed of is het eerder een onoverzienbare berg? Is er voldoende en logisch georganiseerde bergruimte?
Te veel speelgoed maakt opruimen te moeilijk
Te veel speelgoed maakt het voor een kind ondoenlijk om op te ruimen. Vaak heeft een kind én playmobil, én lego én petshop én een bouwsysteem dat vroeger nog van papa is geweest én een trein én een racebaan, én knutselspullen, én poppen, én knuffels, én verkleedkleren, én, én, én. Het kind kan het niet meer overzien. Ik heb daar geen oordeel over. Ik ben zelf moeder dus ik weet hoe het komt dat kinderen veel speelgoed verzamelen. Wij geven ze dat. Met liefde!
Maar…na een tijdje is het resultaat dat het moeilijk is om al dat speelgoed op te ruimen:
- Er is te veel speelgoed in verhouding tot de opbergruimte.
- Er zijn te veel verschillende soorten die uit elkaar gehouden moeten worden.
- Er is te veel van één of meerdere soorten speelgoed.
Heb je dus chronisch ruzie met je kind over het opruimen van de kamer, probeer dan eens de hoeveelheid speelgoed te verminderen.
Een voorbeeld was te zien op EditieNL. Klik hier voor het stappenplan voor het opruimen van de kamer van Vicky of lees hieronder verder hoe het speel-o-theek systeem werkt.
Oplossing: speel-o-theek systeem
Als jij of je kind er niet voor voelt om dingen weg te doen, kun je het speel-o-theek systeem gebruiken. Bij een speel-o-theek kun je speelgoed lenen net als boeken bij de bibliotheek. Als er een goede speel-o-theek in de buurt is, is dat trouwens wel een perfecte manier om niet zo veel speelgoed zelf te hoeven kopen en opruimen!
Thuis pas je het systeem zo toe:
Je verhuist het meeste speelgoed naar een plek elders in huis. Je kind krijgt één of twee soorten speelgoed om mee te spelen. Na een paar weken levert het dat speelgoed weer bij je in en krijgt een paar andere dozen uit de kast.
Zeker bij jongere kinderen werkt dat perfect:
- Ze worden niet overweldigd en kunnen met hun volle aandacht met dit speelgoed spelen.
- Het speelgoed is elke keer weer “nieuw“.
- Hun kamer (of de woonkamer) blijft netjes.
Terug naar “Zo zorg je dat je kinderen hun speelgoed opruimen” of door naar de post over bergruimte in de kinderkamer of over het aansturen van je kind.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.