Opruimen met ADHD in de kinderkamer
Opruimen met ADHD is soms een extra uitdaging. Naar aanleiding van de posts over kinderen en opruimen stelde een aantal lezers de vraag: “Hoe zorg je dat een kind met ADHD zelf zijn/haar kamer kan opruimen.”
De dingen die in de checklist kinderkamer opruimen aan de orde komen gelden ook voor een kind met ADHD maar dan in versterkte mate.
Een kind met ADHD kan, net als ieder ander kind:
- Een overzichtelijke hoeveelheid speelgoed opruimen
- In een kamer die voldoende en logisch georganiseerde bergruimte biedt, als
- Het kind voldoende ondersteuning krijgt.
De grens ligt bij een kind met ADHD alleen op een ander punt. Daar houd je rekening mee door heel goed over de inrichting na te denken, door ervoor te zorgen dat opruimen gemakkelijker is dan iets zomaar ergens neerzetten. “ Opruimbaarheid” moet bij de inrichting van de kamer van een kind met ADHD je belangrijkste criterium zijn. In de blog Zijn je kasten zo ingericht dat een minder geordend mens er ook mee overweg kan, lees je uitgebreider wat dat inhoudt.
Praktisch kun je denken aan:
Minder speelgoed
- Verminder de hoeveelheid speelgoed drastisch. Het beste is één soort speelgoed met daarbij nog wat knutselspullen, boeken en knuffels. Een kind met ADHD overziet een grote berg speelgoed echt niet.
- Zeg heel rigoureus nee tegen alle krijgertjes. De kans dat je kind er veel mee zal spelen is klein en het maakt de kamer moeilijker op te ruimen. Dat geld dus ook voor de playmobil van Papa en de petsshop van oudere zus.
- Wil je je kind meerdere soorten speelgoed bieden, ga dan over op het speel-o-theek systeem. Elders in huis bewaar je alle speelgoed en je geeft je kind afwisselend één soort om mee te spelen.
Toegankelijke en voldoende bergruimte
- Zorg voor flink meer bergruimte dan er speelgoed is. Bij normaal gebruik van kasten streef je er altijd naar maximaal 80% te gebruiken zodat je gemakkelijk dingen terug kunt zetten of kunt pakken. Om het behapbaar te houden voor je kind met ADHD is 50 tot 60% genoeg. Een opgeruimde kast is dus nog voor ongeveer de helft leeg. Het moet net zo gemakkelijk zijn iets terug te zetten waar het hoort dan om het op de vloer te laten staan.
- Zorg voor open kasten en planken. Alles wat niet in het zicht is, wordt vergeten. Dit is een belangrijk kenmerk van ADHD waar je rekening mee kunt houden. Haal desnoods de deuren uit de kasten.
- Zorg voor doorzichtige dozen waar spullen gemakkelijk in gestort kunnen worden en dan toch weer terug te vinden zijn. Zakken en ondoorzichtige dozen zijn niet geschikt. Alles wat ze niet kunnen zien vergeten ze immers.
Help je kind
Zorg ervoor dat je kind weet wat het moet doen. Maak bijvoorbeeld foto’s van de opgeruimde kamer. Zo moet het bureau er uit zien, zo de plank, zo de vloer. Je laat je kind met één foto tegelijk werken. Dit helpt je kind om:
- Niet overweldigd te raken door het moeten opruimen van de hele kamer in één keer.
- Precies te weten wat het moet doen en wanneer het goed genoeg is.
Daarnaast zul je er uiteraard zelf energie in moeten steken. Een kind laten helpen in het huishouden kost de eerste tijd minstens net zo veel energie als de klus zelf doen.
Kies zelf
Klanten voelen soms niets voor deze strategie omdat ze het zonde vinden speelgoed weg te doen. Ze zeggen dan: “Maar soms speelt hij daar wel mee.” of “Kinderen hebben veel materiaal nodig om goed te kunnen spelen.” Of ze vinden het lelijk om alleen open planken en plastic dozen te hebben.
Dat mag, uiteraard. In je eigen huis stel je je eigen prioriteiten. Ik zal je nooit vertellen wat je moet doen. Ik wil je er alleen bewust van maken dat je de keuze maakt de kinderkamer zo in te richten dat je kind niet zelfstandig kan opruimen. Je maakt daarmee dus de keuze het zelf te doen en er niet over te mopperen.
De in deze post beschreven strategieën worden door veel succesvolle volwassen met ADHD gevolgd om hun huishouden op orde te houden. Wil je nog meer tips over opruimen en inrichten met ADHD kijk dan eens naar het boek Opgeruimd leven met ADHD van Judith Kolberg
Wil je meer weten over opruimen? Lees dan de blogserie “Maak opruimen gemakkelijk“
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.