Pas op met de KonMari methode
Marie Kondo is hartstikke populair. Ze heeft zelfs een serie op Netflix. Haar boeken verkopen al jaren goed. Dan moet haar manier om op te ruimen toch wel een goede zijn?
Voor sommige mensen is haar methode een ramp! Als je naïef begint op haar manier je huis aan te pakken, kun je eindigen met een enorme bende waarvan je niet meer weet hoe je er uit moet komen. Eigenlijk zou ik je nu moeten stimuleren om het eens te proberen. Nadat je bent vastgelopen, bel je mij om uit de ellende te komen en dat is goed voor mijn business. Zo zit ik niet in elkaar. Ik waarschuw je liever: bezint eer gij begint!
Wat is wel goed
Sommige elementen van haar systeem spreken mij erg aan. Jou misschien ook wel:
Je kunt met veel en veel minder spullen toe. Meer dan je meeneemt als je gaat kamperen heb je niet nodig om comfortabel te leven. Zou je een heel klein huisje hebben (zoals sommige mensen in Japan) dan zou je niet anders kunnen dan het absolute minimum bezitten. In het westen hebben we soms die ervaring als we enorm moeten downsizen door scheiding of verhuizing naar het verpleeghuis .
Dagelijks opruimen en schoonmaken volgens een vast ritueel brengt je tot rust en verbindt je met je omgeving. Ik werk thuis. Elke dag voor ik begin met het ontvangen van cliënten of voor ik achter de computer kruip maak ik de keuken schoon en stofzuig ik de kamer. Daarna kan ik beginnen met werken.
Het is goed om jezelf af te vragen voor je iets in huis haalt of je er plezier van gaat hebben of vooral last. We hebben vaak de neiging om alleen naar de prijs te kijken. Is iets goedkoop of gratis dan willen we het hebben. Ook als we het niet nodig hebben en er geen ruimte voor is. Het feit dat iets goedkoop is, is in zichzelf geen reden om te kopen. Het kan geen kwaad om je af te vragen wat voor leven dat artikel in jouw huis gaat hebben en wat het effect van de aanschaf gaat zijn op jouw leven. De man die steeds geruite overhemden kocht dacht daar bijvoorbeeld niet over na. Dit geldt misschien nog wel sterker voor spullen die je krijgt of erft.
Voor wie werkt de KonMari methode wel
- Je persoonlijkheid is introvert en zorgvuldig.
- De Japanse manier van mindful en vol rituelen omgaan met je leven en je spullen spreekt je aan.
- Je kunt je de luxe veroorloven weinig te bezitten.
- Je woont alleen of weet een manier om je gezin er ook enthousiast voor te krijgen.
Voldoe jij aan deze kenmerken? Dan is de KonMari methode geknipt voor jou. Je zult waarschijnlijk zelf een vergelijkbaar systeem hebben opgebouwd. Als dat niet zo is, neem je graag het systeem van Marie Kondo over.
Marie Kondo beter van niet
Herken jij jezelf in dit lijstje:
- Je hebt meerdere gezinsleden?
- Je wordt gek van routines en elke dag hetzelfde doen?
- Je bent extravert en altijd op zoek naar avontuur, mensen en leuke dingen?
- Je bent van jezelf niet zo ordelijk?
- In jouw huis komen best veel stapeltjes voor?
- Je bent snel overweldigd door de omvang van een klus?
- Je hebt veel huishouden te doen in weinig tijd?
- Je kunt het je niet veroorloven om op stel en sprong iets te kopen als blijkt dat je het nodig hebt?
Begin dan alsjeblieft niet aan de KonMari methode!
Het kan niet anders of je raakt er ontmoedigd door.
Ik wil echt niet lelijk doen hoor. Ik heb haar boek met veel plezier gelezen. Ik wil je alleen graag waarschuwen dat het volgen van haar methode niet zo onschuldig is als het lijkt. Als het niet bij je past, kun je er goed mee in de problemen komen.
Laten we een paar hoekstenen van de KonMari methode bespreken om te zien waarom je er zo ongelukkig van zult worden:
1. Vouw je kleding, handdoeken etc op een bijzondere manier op zodat alles mooi en strak in de kast staat
Ja, staat, niet ligt. Als je heel precies bent in hoe je textiel opvouwt, oprolt en in elkaar draait, kun je alles rechtop zetten. Snelle stapels zijn niet goed voor je kleding volgens Marie Kondo.
Het is heel mooi als al je lades en kasten zo strak ingevouwen zijn. Maar heb je echt de tijd om alles speciaal te vouwen? Niet voor één keer maar elke week opnieuw? Ik niet. Het is echt veel sneller om je sokken gewoon in een la te gooien en de handdoeken een paar keer dubbel te vouwen. Kun je je voorstellen dat je alle textiel voor een gezin van 5 op de KonMari manier opvouwt? Dat kan alleen als je het heerlijk vindt om de hele dag met het huishouden bezig te zijn. Vind jij dat heerlijk?
2. Gooi alles wat je bezit op een grote berg en zoek dan uit waar je blij van wordt.
Dit uitgangspunt is ronduit gevaarlijk! Denk echt heel goed na voor je hier aan begint.
Al je kleding op het bed. Weet je wel wat een grote berg dat is? Bedenk van te voren heel goed of je daar wel tegen kunt. Als je je na een tijdje overweldigd voelt en er gewoon genoeg van hebt, kun je niet zomaar stoppen of een pauze nemen.
Zolang je niet doorgaat, ligt er ergens een heel grote berg kleren die moet worden uitgezocht.
Echt, denk heel goed na voor je hier aan begint. Het vraagt honderden beslissingen om al die kleren door te werken. En je moet ze allemaal weer opvouwen. En opnieuw ordenen in de kast. Hoe groot is de kans dat jij dat volhoudt en er plezier aan beleeft? Of is de kans groter dat je halverwege afhaakt en dat er nog maanden een grote berg kleren op je slaapkamer ligt waar je nog iets mee moet? Hoe zul je je dan voelen?
Een goede graadmeter is de vraag of je normaal veel stapels maakt. Heb je een stapelloos huis dan kun je de methode van Marie Kondo wel aan. Ontstaan er in jouw huis vanzelf al stapels dan heb je dus niet de juiste karaktertrekken om haar methode tot een succes te maken. Doe het jezelf dan niet aan!
Pak je klerenkast gewoon plank voor plank aan en je administratie in hapklare brokken. Hier vind je heel veel tips voor het ontspannen en efficient voeren van een huishouden.
3. Bezit alleen maar spullen waar je blij van wordt
Het is heel goed om geen dingen te bewaren die je in de weg zitten. Als je te veel spullen hebt in verhouding tot je huis is het moeilijker om op te ruimen en schoon te maken. Het is dan heel goed om te minderen en dingen weg te doen. Maar alles met mate.
Er zijn maar 2 groepen mensen die echt weinig bezitten. De ene bestaat uit heel arme mensen die niet kunnen kopen wat ze nodig hebben. De andere uit rijke mensen die er voor kunnen kiezen alleen dat te bezitten waar ze blij van worden omdat ze weten dat ze al het andere onmiddellijk kunnen kopen mochten ze het nodig hebben.
Niet iedereen heeft de luxe om:
- Alleen maar spullen te hebben waar ze blij van worden.
- Of heb jij zo veel geld dat je alleen maar echt mooie dingen koopt?
- Kun jij het je veroorloven alle minder mooie dingen te vervangen (handdoeken, beddenlakens, servies, pannen, tassen, kleding, etc)?
- Kun jij onmiddellijk naar de winkel gaan als blijkt dat je iets nodig hebt dat je niet bezit?
- Word jij blij van de thermometer, de sneeuwschuiver, de gootsteenontstopper?
- Zo veel bergruimte te bezitten dat alle spullen er gemakkelijk in passen.
- Soms is een huis heel klein en zul je het er mee moeten doen.
- Een gezin met kinderen heeft sommige dingen nodig achter de hand, ook als ze weinig gebruikt worden.
- Wie graag mensen ontvangt in huis heeft extra servies nodig, logeerbedden etc. Je wilt je sociale leven niet on hold zetten omdat je bergruimte niet voldoende is.
- Elk artikel zo op te ruimen dat het optimaal tot zijn recht komt.
- Kijk, ik wil ook wel die geweldige inloopkast, een prachtige keuken maar die heb ik nu eenmaal niet.
- Is het je wel eens overkomen dat je een kast keurig had ingericht en dat een gezinslid op zoek naar iets dat in no time weer ongedaan had gemaakt?
4. Spullen gaan voor mensen
Marie Kondo noemt het niet zo. Ze geeft alleen maar aan dat je heel veel zorg aan je spullen moet besteden. Ze vindt dat je van je spullen moet houden en er respect voor moet hebben. Niet alleen omdat je daar zelf blij van wordt maar ook omdat je spullen daar recht op hebben.
En hier zijn we wat mij betreft aan het grootste pijnpunt gekomen. Jij, als bezitter van de spullen, moet je in dienst stellen van je spullen. Voor mij staan spullen in dienst van de mensen.
Je hebt spullen omdat ze je leven comfortabeler maken, omdat je ze nodig hebt, omdat je ze mooi vindt. Je spullen hebben jou niet.
Ik ben een voorstander van je spullen zo opruimen dat het gemakkelijk is en zo weinig mogelijk tijd kost. Hoe die spullen zich er onder voelen, zal me eerlijk gezegd een worst wezen. Ik ben al blij als de mensen een beetje gelukkig zijn.
Opruimen op de KonMari manier betekent dat je elke dag, elke week extra tijd aan het opruimen moet besteden. Ben je iemand die dat prettig vindt? Doe het dan vooral. Ben je iemand die al moeite heeft om het redelijk netjes te houden binnen de tijd die beschikbaar is? Dan raad ik je een praktischere oplossing aan.
Conclusie
In haar eerste boek beschrijft ze dat ze al vanaf haar jeugd bezig is met het steeds opnieuw ordenen van haar spullen. Dat is haar hobby. Sterker nog ze is daar vrij dwangmatig in. Haar familieleden moesten haar dwingen om van hun spullen af te blijven. Ben jij ook zo’n dwangmatige orderaar? Vind jij spullen ook zo belangrijk? De Marie Kondo methode zal je dan waarschijnlijk aanspreken en ook bij je passen.
Ben jij een fladderaar, chaotisch, overspoeld door het leven, liever met andere dingen bezig dan je huishouden? Vraag je dan voordat je alles overhoop haalt af of je er blij van zult worden.
Voor opruimoplossingen geldt nu eenmaal niet: one size fits all.
Op deze website en in mijn boeken heb ik geprobeerd je te helpen je eigen methode te vinden, die voor jou werkt.
PS
Nadat ik deze post had geschreven, kreeg ik een email van Kristel waarin ze vertelde dat ze juist heel erg was geïnspireerd door de KonMari methode en dat ze het jammer vond dat ik zo negatief was. Kristel legde uit dat ze bepaalde aspecten uit de methode had gepakt en die had toegepast in haar hele leven waardoor ze de dingen nu helderder ziet en blijer is. Dat is natuurlijk fantastisch! Wat heerlijk dat denken op de KonMari manier Kristel heeft geholpen om gelukkiger te zijn. Kristel vertelde ook dat ze “natuurlijk” niet alles blindelings had toegepast. Ze zei: “Je moet natuurlijk ook niet alles volgens haar regels doen. Je kan voor jezelf ook aanpassingen doen.” Kristel had bijvoorbeeld niet alle kleren in een keer uit de kast gehaald maar dat plank voor plank aangepakt.
Naar aanleiding van de mail van Kristel wil ik je graag meegeven dat ik het blindelings volgen van de KonMari methode geen goed idee vind voor de meeste mensen maar dat het natuurlijk niet zwart wit is. Er zijn meer opties dan: je volgt de methode helemaal of je volgt hem niet. Je kunt je laten inspireren en kiezen wat voor jou goed werkt! Dank je wel Kristel voor dit inzicht.
Blij eens een tegengeluid te horen!
Iemand (een opruimcouach) probeert mij mij ook Mariese Kondo aan tes smeren, probeer da n maar eens sterk in je schoenen te staan als single en klein behuisd! Dank je dat ik te artikel tegen het lijf ben gelopen;