Hoe rommelig is normaal?
Rommel is normaal. Hoe rommelig ben ik vergeleken met anderen?
De meeste mensen hebben daar eigenlijk niet zo’n zicht op, heb ik gemerkt. Ze vinden hun eigen huis rommeliger dan het is en ze geloven dat “iedereen” een opgeruimder huis heeft dan zijzelf.
Hoe zit dat bij jou?
Deze vraag is belangrijker dan je denkt. Het gaat namelijk niet alleen om de feiten. Jouw inschatting van de situatie heeft heel veel invloed op je vermogen om oplossingen te vinden. Ik heb daar al eerder over geschreven in “De dramatische consequenties van je schamen voor een te vol of te vies huis” en “Alles geprobeerd? Niet opgeven“.
In deze blog gaat het juist wel om de feiten. Je vindt hier vergelijkingsmateriaal en ook een schaalverdeling waarmee je je eigen rommeligheid kunt meten.
Deze post maakt deel uit van een serie blogs “Maak opruimen gemakkelijk“
Rommel is normaal, vergelijkingsmateriaal
Kijk eerst eens naar dit filmpje. Het is het eerste deel van een korte serie waarin verslag wordt gedaan van een onderzoek door de Universiteit van Californië naar “Middle-class abundance”. Het laat zien hoe Amerikaanse gezinnen met twee inkomens leven, hoeveel spullen ze hebben en hoe hun huizen er uit zien. Geen gelikte presentatie in een tijdschrift maar echte huizen van echte mensen. Huizen waar in geleefd wordt. Zoals bij jou en mij.
Hoe vond je dat?
Hoe ziet jouw huis er uit vergeleken met deze huizen?
In de serie zie je dat het bezit van veel spullen leidt tot een ongemakkelijke rommeligheid. Na ongeveer 2.30 minuten komt aan de orde dat vooral de vrouwen die in deze huizen leven, verhoogde stresslevels hebben vanwege de grote hoeveelheid spullen. Ze hebben domweg te veel bezittingen om alles op te kunnen ruimen. En toch zijn ze heel gemiddeld.
Hou dat in gedachten als je gek wordt van de rommel in jouw huis. Je bent waarschijnlijk heel gemiddeld. Wat niet wil zeggen dat je er niets aan zou kunnen doen, als je dat wilt! Het is niet voor niets dat minimalistisch leven tegenwoordig een trend is. Minder spullen is minder stress.
Te veel bezittingen in verhouding tot je kastruimte, leidt tot problemen. Je kunt de gratis “checklist opruimen” gebruiken om je eigen huis in dit opzicht onder de loep te nemen.
Tips om minder spullen te krijgen vind je in “5 strategieën om weggooien gemakkelijker te maken“.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Hoe rommelig is normaal, een schaalverdeling
Er is een instrument dat je gratis kunt gebruiken om te bepalen of je huis problematisch rommelig is. Het heet de “Clutter image rating scale”. Van elke ruimte in een huis zie je een serie foto’s. De eerste foto is keurig opgeruimd. De laatste foto’s horen bij hoarding, een psychiatrische aandoening die er toe leidt dat je alles verzamelt en niets weggooit. Op de tussenliggende foto’s zie je een toenemende mate van rommeligheid.
Houd wel in je achterhoofd dat de “Clutter image rating scale” is ontwikkeld om de ernst van de situatie van mensen die kampen met hoarding, in te schatten. Het laat niet de normale ontwikkeling zien van een woonkamer van een gezin met drie kinderen waar vijf dagen in geleefd is zonder op te ruimen. Maar toch kan het je helpen om een realistische inschatting te maken van de rommeligheid in je eigen huis.
Je ziet hier een stukje van een PDF van de “International OCD Foundation”. Via deze link vind je een volledige versie en ook bladen met foto’s van de keuken en de slaapkamer.
Op welke foto lijkt de situatie in jouw huis?
Foto 1 is keurig opgeruimd.
Foto 2 laat een huis zien waar in geleefd wordt en waar wel even opgeruimd mag worden.
Foto 3 heeft al een paar alarmsignalen, vooral door de stapel kranten. Lijkt je huis op foto 3 dan is hulp al welkom.
Als je huiskamer op foto 4 begint te lijken, heb je hulp nodig van een vriend of beter nog een organizer om orde op zaken te stellen. Kijk eens naar “Opruimen en weggooien als je dat heel erg moeilijk vindt” voor informatie en tips speciaal toegesneden op jouw situatie.
Hoarding
Herken je je huis in de overige foto’s of maak je je zorgen over de verzameldrang van een familielid of vriend(in)? Weet dan dat mensen van wie het huis lijkt op foto 5 of hoger (de scale loopt tot foto 9) last hebben van een psychiatrische aandoening. Er is gespecialiseerde professionele hulp nodig.
Goed bedoeld advies over opruimen en weggooien van familieleden en vrienden helpt niet en zet wel de relatie onder druk.
In deze lezing legt Catherine Ayers, ook van de Universiteit van Californië uit wat hoarding is en welke aanpak werkt.
Deel deze tips met vrienden
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!