Stoppen met te veel kleding kopen
Ik heb te veel kleren. Kun jij me helpen om minder kleren te krijgen?
Dit was de vraag van Carolien ongeveer een jaar geleden.
Het bijzondere van Carolien is dat ze heel precies kan omschrijven hoe haar kledingberg er uit ziet en hoe hij is ontstaan. Een herkenbaar verhaal voor al die mensen die kopen zonder echt te begrijpen waarom ze dat doen. Daarom vroeg ik haar toestemming om haar vraag te gebruiken voor een post over stoppen met kopen. Ze vond het goed als ze maar niet te herkenbaar was. Je leest haar verhaal verderop.
Koop jij ook meer dan je nodig hebt? Meer dan in je huis past? En vooral wil je daar mee stoppen? Hopelijk vind je in deze post aanknopingspunten om te veranderen.
In deze post:
- De koopverslaving van Carolien
- Ben je echt helemaal klaar met je koopgedrag?
- Regel hulp en verantwoording
- Tips om te stoppen met kopen
- Voorbeelden van oplossingen om te voorkomen dat je iets koopt in een bepaalde situatie
- Voorbeelden van lange termijnoplossingen
- Wil jij ook stoppen met kopen?
De koopverslaving van Carolien
Carolien is boerin, moeder van een groot gezin. Ze werkt hard. Kleding kopen is een lichtpuntje in haar dag. Ondertussen heeft ze zo veel kleding dat het niet meer kan. Ze ziet dat zelf in en vraagt hulp. Ons eerste gesprek, aan de telefoon, verliep ongeveer zo:
Hoeveel kledingstukken heb je?
Ik heb zeker 1000 kledingstukken. De meeste heb ik nog nooit gedragen. Ze zijn nieuw uit de winkel een kast in gegaan. Ik heb echt heel veel. Ik ben een perfectionist weet je, dus als ik een jurkje koop dan koop ik daar ook direct een paar mooie, bijpassende schoenen bij en een kettinkje of sjaaltje.
Waar bewaar je je kleding?
Het meeste in de kast in onze slaapkamer maar die kast is niet erg groot. Verder is er in bijna elke kast in huis een deel in gebruik voor mijn kleding. De kinderen kunnen hun kleding bijna niet meer kwijt omdat er zoveel kleding van mij in hun kast hangt en ligt.
Draag je al je kleding?
Nou, eerlijk gezegd trek ik meestal iets aan dat op het droogrek hangt. De meeste jurkjes die ik gekocht heb zijn bij nader inzien ook net iets te netjes voor mij.
Waarom wil je nu kleding wegdoen?
We gaan onze slaapkamer verbouwen. Het is de bedoeling dat ik een hele wand met kasten krijg en dat al mijn kleding daar dan in past.
Wat denk je dat de beste manier is om op te ruimen?
Ik wil echt wel dingen weg doen, hoor! Ik heb alleen iemand nodig die me helpt met kiezen wat moet blijven en wat weg kan.
Stel dat we je man zouden vragen alles af te voeren om ruimte te maken, hoe zou je dat vinden?
O, nee! Absoluut niet! Ik wil zelf beslissen wat weg mag en wat moet blijven.
Meer posts over kleding:
Nu stappen we even uit het gesprek met Carolien. Ze denkt zelf dat ze praktische hulp nodig heeft met de hoeveelheid. Iemand moet haar helpen kiezen. Hoe kies je uit 1000 ongedragen jurkjes welke je wilt bewaren en welke weg mogen?
Ik denk dat iets anders eerst aandacht nodig heeft. Carolien koopt dwangmatig kleren die ze niet draagt. Ze is boerin en draagt elke dag een spijkerbroek, een shirt en een fleecevest. Als ze gaat winkelen en dat doet ze elke week wel een keer, koopt ze hele nette jurkjes met alle bijbehorende accessories. De tas pakt ze niet eens meer uit maar schuift ze ergens in een kast waar nog plek is. Ze verbergt haar aankopen voor man en kinderen.
Voor we gaan opruimen, zal eerst uitgezocht moeten worden hoe Carolien kan stoppen met jurkjes kopen. Als ze namelijk niet kan stoppen met kopen, heeft het weinig zin om op te ruimen. Dit deel van het traject is heel persoonlijk en ook herkenbaar voor de mensen die Carolien kennen dus daar mag ik hier niet over schrijven. Wel kan ik je een paar algemene tips geven.
Ben je echt helemaal klaar met je koopgedrag?
Jammer genoeg is er geen gemakkelijke oplossing. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is daarom of je echt verandering wilt. Ben je er zo klaar mee dat je bereid bent een pijnlijk proces in te gaan?
- Het is pijnlijk om onder ogen te zien dat jij geen controle hebt over het kopen van spullen.
- Het is nog veel pijnlijker om te onderzoeken waarom je zoveel koopt.
- Ook de oplossingen zijn in eerste instantie helemaal niet prettig.
Je zult alleen succes hebben als je bereid bent al die onaangename gevoelens onder ogen te zien omdat je ECHT HELEMAAL KLAAR bent met je koopgedrag.
Ik wil je niet ontmoedigen maar je wel behoeden voor de zoveelste halfslachtige poging. Proberen maar er niet echt voor gaan leidt namelijk onvermijdelijk tot mislukken en dat heeft grote invloed op je geloof in jezelf.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Regel hulp en verantwoording
Bespreek met iemand:
- dat je wilt stoppen met kopen,
- onder welke omstandigheden je extra kwetsbaar bent en
- welke stappen je wilt zetten om jezelf te stoppen.
Het allerbelangrijkste: Rapporteer regelmatig bij deze persoon hoe het gaat.
Je natuurlijke neiging is om je koopdrang te verstoppen. Je schaamt je er voor en wilt het geheim houden. Denk jij ook dat je dit zelf wel op kunt lossen, zonder hulp? Misschien heb je wel gelijk. Maar voor de meeste mensen geldt dat ze een zo ingrijpende verandering het beste voor elkaar krijgen als iemand er van weet. Je kunt hulp vragen aan een professional (zoals ik of een gespecialiseerde psycholoog) of aan een bekende.
Partners krijgen vaak tegen wil en dank deze rol omdat het gezamenlijke geld weglekt naar onnodige aankopen. Het resultaat is ruzie. De koper probeert voor de partner te verhullen hoe het gaat en legt alleen verantwoording af als de partner ergens achter gekomen is. Dat werkt dus niet.
Als jij wilt veranderen moet jij iemand regelen waar je verantwoording aan aflegt over je successen en ook over je mislukkingen. Jij bent verantwoordelijk voor de verandering dus jij neemt het initiatief.
Een paar tips om te stoppen met kopen
Er zijn een paar algemene tips die succesvol kunnen zijn:
Fase 1, voorbereiding
- Wees eerlijk tegen jezelf: wil je echt stoppen met kopen?
- Schrijf alle redenen op waarom je wilt stoppen
- Schrijf alle redenen op waarom je NIET wilt stoppen. Wees eerlijk want of je nu open bent tegen jezelf of deze redenen verstopt laat zitten, ze zullen je blijven pushen om te kopen.
Fase 2, Inventariseren wat er precies gebeurt
- Zijn er speciale omstandigheden die er toe leiden dat je gaat kopen? Bijvoorbeeld je:
- hebt ruzie gehad
- verveelt je
- hikt aan tegen een gesprek of een lastige klus
- salaris is net gestort of je geld is juist helemaal op
- hebt honger of moet ongesteld worden
- bent toevallig in een winkel
- adhd medicatie is uitgewerkt
- Hoe voel je je,
- vlak voor je besluit te gaan winkelen (in het echt of online)? Deze gevoelens zijn cruciaal, beschrijf ze dus gedetailleerd.
- terwijl je aan het uitzoeken bent?
- vlak nadat je hebt afgerekend?
- als je de gekochte spullen thuis hebt?
Fase 3 welke concrete oplossingen kun je bedenken?
Welke oplossingen voor jou werken, hangt af van de omstandigheden waarin je tot kopen wordt verleidt en de gevoelens die er aan verbonden zijn.
Er zijn twee soorten oplossingen:
- Oplossingen gericht op verhinderen dat je iets koopt in een bepaalde situatie
- Lange termijn oplossingen die achterliggende redenen aanpakken.
Je hebt beide soorten oplossingen nodig. Daarnaast heb je iemand nodig waaraan je verantwoording aflegt over je vooruitgang of het gebrek daar aan.
Voorbeelden van oplossingen om te voorkomen dat je iets koopt in een bepaalde situatie:
- Neem geen pinpas of creditcard mee maar beperk je tot een bedrag dat je elke week pint.
- Geef desnoods je pinpas en creditcard aan iemand in bewaring.
- Durf al je aankopen aan iemand anders te laten zien om samen te beoordelen of dit een ongewenste impulsaankoop was. Retourneer alle spullen die je niet nodig hebt.
- Winkel altijd met een boodschappenlijst.
- Blijf weg uit winkels (echte en online) op momenten waarop je extra kwetsbaar bent.
- Spreek met jezelf af dat je nooit direct iets koopt maar altijd eerst een dag wacht. Als je het de volgende dag nog steeds graag wilt hebben mag je teruggaan naar de winkel om het te kopen.
- Voor sommige mensen werkt het om een lijst bij te houden van elke aankoop die ze niet hebben gedaan. Het uitgespaarde bedrag kunnen ze later gebruiken om iets moois en groots te kopen.
Lange termijn oplossingen om van je gevecht met ongewenste aankopen af te komen:
- Ben je ongelukkig? Werk daar dan aan. Met professionele hulp als dat nodig is. Als even iets kopen het enige lichtpuntje in je dag is, gaat het niet goed met je. Als je leven weer leuk is, hoef je niet meer zoveel te kopen.
- Kun je geen weerstand bieden aan impulsen, bijvoorbeeld omdat je ADHD hebt? Zorg dan dat je precies weet wat ADHD inhoudt én zorg voor een systeem dat je helpt om niet in de verleiding te komen.
- Haal alle dingen uit je huis die je in een opwelling gekocht hebt maar toch niet gebruikt of draagt. Ja, er is heel veel geld aan verloren gegaan maar dat geld krijg je niet terug door de spullen nu ook nog ruimte te laten innemen. Je kunt natuurlijk wel proberen zo veel mogelijk te verkopen.
- Richt je leven zo in dat je niet in de verleiding komt: niet elke week winkelen, niet online bestellen. Vraag iemand anders om een bestelling te doen als je echt iets nodig hebt.
Wil jij ook stoppen met kopen?
Blijf jij ook alsmaar spullen kopen die je niet gebruikt? Kleding of boeken of gadgets of gereedschap? Vind je het afschuwelijk hoe veel geld je weggooit op deze manier maar kun je toch niet stoppen met kopen? Begrijp je niet waarom je dat steeds doet?
Neem dan alsjeblieft contact op voor hulp.
Wil je eerst wat meer lezen over de invloed van factoren die je ongelukkig maken op:
- Hoeveel spullen je hebt
- Hoe gemakkelijk je afscheid kunt nemen van spullen
- Je vermogen om het huishouden te doen?
Vraag dan het gratis e-book (pdf) “Alles geprobeerd? Niet opgeven” aan.
Klik op de foto om alleen het boek in te zien. Of schrijf je in voor de wekelijkse “Tips voor een prettig huishouden”. Je krijgt dan PDF dan automatisch toegestuurd met de eerste mail.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Beste Hester,
Onlangs gelezen : Als je de intentie hebt om een kledingstuk te kopen, vraag jezelf dan af of je het 30 keer zal dragen , indien niet dan NIET KOPEN.
Ziezo, nog bedankt voor al je goede tips!
Gertie
Dat is een goede tip Gertie! Dank je wel.