Te veel kleren
Ik geloof dat iedereen wel eens voor de kledingkast staat en ontevreden is. Te vol, te rommelig. Er worden in elk geval veel vragen over gesteld.
Weet je een goede tip om mijn kledingkast snel op te ruimen en geordend te houden?
Het is bijna tijd om te wisselen van zomer- naar winterkleren. Een goed moment om je kledingkast aan te pakken. Laten we samen eens kijken hoe je dat doet.
In deze post bekijken we
- hoeveel kledingstukken een gemiddelde Nederlander heeft
- hoe je kunt bepalen of je te veel kleding hebt
- de nadelen van te veel kleren
- tips als je je kledingkast uit wilt ruimen
- wat je kunt doen als je echt ongelukkig wordt van je kledingberg
Tip nr 1: Stop (voorlopig) met kopen
De beste tip als je minder kleren wilt is: stop met kopen!
Je hebt al meer dan genoeg kleren.
We kopen vaak kleding op de automatische piloot of omdat we een oppepper nodig hebben. Thuis verandert die gave nieuwe broek in een sta in de weg. In je kast is geen plek voor broek nr 27 dus gaat hij zwerven door je slaapkamer of zelfs door je huis.
Kun je niet stoppen met kopen? Kom dan eens met mij praten over de redenen die daar achter zitten.
Kleding heeft een grote milieubelasting. De uitbuiting in de kledingindustrie is verschrikkelijk. Los van je opbergprobleem thuis zijn er echt heel goede redenen om even te stoppen met nog meer kleren te kopen. Draag eerst de kleren die je al hebt, zoek uit wat je precies nog nodig hebt en ga dan bewust in de winkel op zoek naar ontbrekende stukken.
Meer lezen over te veel kleren:
- Stoppen met te veel kleren kopen
- Pas op voor de Kon Mari valkuil
- Opruimen en weggooien als je dat heel erg moeilijk vindt
- Zo groeit de was je niet boven het hoofd
Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken per persoon
In 2017 is er vanuit de Hogeschool van Amsterdam een onderzoek gedaan naar hoeveel kleding Nederlanders gemiddeld bezitten. Hou je vast:
173 kledingstukken hebben we per persoon gemiddeld in de kast. Best wel veel, vind je niet?
50 daarvan hebben we al een heel jaar niet gedragen.
Per jaar kopen we 46 kledingstukken erbij en we gooien er 40 weg. Na tien jaar heb je dus 60 extra kledingstukken.
Bijna een derde van de kledingstukken in je kast, heb je al een heel jaar niet gebruikt! Geen wonder dat je kast zo vol en rommelig is.
Hoe is dat bij jou? Hoeveel kledingstukken heb je en hoeveel draag je eigenlijk niet?
Meer weten? Download de infographic met alle gegevens over de Nederlandse kledingberg.
Ileen Montijn schreef een heel aardig boekje over hoe we nu met kleding omgaan en hoe dat vroeger was: ” Tot op de draad De vele levens van oude kleren” Ze gaat terug naar de tijd waarin een broek een maandsalaris kostte.
Hoeveel kledingstukken heb jij?
Tel eens al je kledingstukken?
Hoeveel heb je niet gedragen het afgelopen jaar?
Intermezzo: mijn kledingkast
Als je al meer gelezen hebt op deze website dan weet je dat ik dol ben op dit soort onderzoeken. Het maakte me direct nieuwsgierig naar hoe het met mijn kledingkast gesteld is. In eerste instantie was ik wel een beetje verbaasd over de cijfers. 173 kledingstukken leek me best veel. Ik ging tellen:
- onderbroeken (14)
- sokken (10 paar = 20)
- lange broeken (7)
- korte broeken (3)
- jurkjes (9)
- rokjes (7)
- bloesjes (5)
- truien (13)
- jasjes (3)
- bh’s
- hemden
- aikido pakken (4)
- andere sportkleding en zwemkleding
- shirts met lange mouw (12)
- shirts met korte mouw (9)
- vesten (10)
- zomerjas
- winterjassen (3)
- badjas
- pyjama’s (2)
- oude kleding voor verven en andere klussen
Ik heb eigenlijk niet zo veel kleding vind ik zelf maar als je het zo op een rijtje zet, kom ik toch wel in de buurt van 173 kledingstukken. Ik werd een beetje bang dat er in mijn kast misschien ook wel 50 ongedragen kledingstukken verstopt zaten. Ik ben de kast ingedoken en heb alles er uit gehaald dat ik afgelopen jaar niet gedragen heb:
- 1 hele warme trui die ik draag als we gaan schaatsen
- 1 aftands fleecevest
- 2 jurkjes
- 1 leuk paars vestje van 15 jaar geleden
- 1 feestelijk bloesje van minstens net zo lang geleden
Dat viel gelukkig mee. Op de hele warme trui na is alles de bak in gegaan.
Hoelang kun je zonder wassen?
Als je geen zin hebt om al je kledingstukken te tellen, kun je je ook afvragen hoelang je schoon gekleed kunt gaan zonder te hoeven wassen.
Stel dat je elke dag iets schoons aan trekt (Ik hoop dat je dat niet doet want je creëert op die manier veel te veel was, maar veronderstel het even.) hoeveel dagen kun jij dan vooruit voor je moet wassen? Als je 32 broeken hebt, 8 jurken en 12 rokken dan zou je 52 dagen gekleed kunnen gaan zonder ooit hetzelfde te dragen.
Alleen doe je dat niet.
Je draagt meestal wel hetzelfde. Je hebt een paar favoriete setjes die je afwisselt. De rest van je kleren ligt stof te verzamelen.
Hoeveel kleding is normaal?
Eigenlijk heb ik er geen mening over hoeveel kleding jij hebt. Dat moet je lekker zelf weten. Ik vind het belangrijk dat je tevreden bent met de hoeveelheid kleding. Als je stress krijgt van je kleding is het teveel.
Als je heel eerlijk bent hoe zou je de volgende vragen dan beantwoorden?
Past je kleding nog in je kast? Je maakt zelf een keuze over hoeveel ruimte je in je huis wilt gebruiken voor het bewaren van kleren. Hou je van kleren dan zorg je voor een enorme kast. Vind je andere dingen belangrijker dan heb je een kleinere kast. Is je kastruimte al maximaal dan kun je alleen nog de kledingvoorraad verminderen.
Heb je genoeg kleren om 2 maanden of langer elke dag iets schoons aan te trekken zonder tussendoor te wassen? We dragen gewoonlijk vooral onze favoriete stukken. Als je genoeg kleding hebt om 2 maanden of langer elke dag iets nieuws aan te trekken is de kans groot dat je veel kleding hebt die je nooit draagt.
Hoeveel kledingstukken in je kast heb je het afgelopen jaar (en het jaar daarvoor) niet gedragen? Uit het onderzoek blijkt dat er in een gemiddelde klerenkast 50 ongedragen kledingstukken zitten. Wat een verspilling van ruimte! Maar als jij 500 kledingstukken hebt die je nooit draagt welke conclusie trek je dan?
Kun je in het algemeen moeilijk afscheid nemen van spullen? Dan is de kans groot dat je het heel moeilijk vindt om kleding weg te doen. Zelfs mensen die over het algemeen redelijk opgeruimd zijn, vinden het vaak moeilijk om hun klerenkast uit te mesten.
Vind jij dat je te veel kleding hebt?
Wat je niet draagt mag echt weg
De ervaring leert dat je een broek die je al een jaar niet gedragen hebt, waarschijnlijk ook niet meer gaat dragen. Er is iets mee waardoor je steeds voor een andere broek kiest.
Als je de klerenkast op wilt ruimen is de eerste stap dat je nagaat welke kledingstukken je al een jaar niet gedragen hebt. Die kunnen in elk geval uit je kast.
De tweede stap is dat je voor jezelf een lijstje maakt. Hoeveel broeken heb ik nodig? Hoeveel overhemden? Hoeveel rokjes? Stel je besluit dat je 12 broeken nodig hebt en je hebt er 36. Dan kies je de 12 beste broeken uit de stapel van 36 en de rest gaat weg.
Passen je kleren op zich nog in je kast maar wil je graag wat meer ruimte en overzicht? Dan zijn deze tips voor jou misschien nuttig:
- Om voor jezelf helder te krijgen welke kledingstukken je wel en niet gebruikt, start je het project, “Ik draag alles dat in de kast ligt één keer”. Je komt er al snel achter wat niet meer past, wat niet lekker zit, waar eigenlijk toch wel vlekken op zitten. Al die kledingstukken doe je weg. Niet stiekem terug grijpen op je favoriete setjes, hè! Maak het helemaal af.
- Je kunt ook de hangers van gedragen kledingstukken (als ze uit de was komen) andersom hangen. Na een half jaar of zo, weet je precies wat je niet gedragen hebt en dus weg kunt doen.
- Kun je het nog niet over je hart verkrijgen om overtollige kledingstukken weg te gooien, doe ze dan in een doos op zolder. Heb je volgend jaar om deze tijd (maak een aantekening in je agenda!) nog niet in de doos gekeken? Breng hem dan maar naar de kringloop.
Heb jij heel veel stress van je kleren? Dan helpen deze tips waarschijnlijk niet meer. Verderop gaan we het hebben over wat je kunt doen als je veel te veel kleren hebt.
Kleding kopen
Hier boven zei ik al: “Stop met kopen als je al te veel kleding hebt.” Hoe logisch het ook klinkt, je vindt dit waarschijnlijk ontzettend moeilijk.
- Koop je kleding elke keer als je wel een oppepper kunt gebruiken?
- Denk je bewust na voor je nieuwe kleding koopt of is het een gewoonte?
- Koop je elk seizoen voor € 2000 nieuwe kleding zonder je af te vragen of je bestaande garderobe nog een ronde mee zou kunnen?
- Sneup je elke zaterdag in de tweedehands winkel en scoor je daar de meest fantastische dingen zonder je af te vragen of je ze wel nodig hebt?
Als je niet gemakkelijk kunt stoppen met het kopen van kleding dan moet daar eerst iets aan gedaan worden. Welk probleem verstop je achter je kledingberg? Ik schreef een aparte post over Stoppen met kleding kopen.
Oorzaken van te veel kleren
- Je blijft nieuwe kleren kopen als oppepper of op de automatische piloot.
- Je leven is een nieuwe fase ingegaan maar je kast weerspiegelt nog je oude leven. Je bent bijvoorbeeld gestopt met werken maar je 15 mooie maatpakken hangen nog in de kast.
- Je hebt een complete garderobe in verschillende maten. Ook in maten die je nooit meer zult bereiken.
- Je hebt een geweldige blouse in een moeilijke kleur. Niet één van je broeken past er bij. Je bewaart de blouse tot je een bijpassende broek hebt gekocht.
- Je “durft” geen kleren weg te doen omdat je bang bent later geen geld te hebben om nieuwe te kopen.
- Alle redenen waarom mensen in het algemeen moeite hebben met wegdoen van spullen gelden ook voor kleren.
De nadelen van te veel kleding
Ik som de nadelen even voor je op:
- Je draagt een paar favoriete stukken, de rest neemt ruimte in en wordt stoffig.
- Je kunt je favoriete stukken niet gemakkelijk terugvinden tussen de rest.
- Je hebt geen overzicht meer. Welke kleding heb je? Wat is nog goed? Wat moet vervangen? Je kunt het niet meer zien.
- Kleding past niet meer in de kast. Je moet proppen en je gaat steeds meer buiten de kast bewaren.
- Je heb ongelooflijke bergen was, vuil en schoon.
- Je wordt nog wel blij van het kopen van kleren maar niet meer van het hebben van kleren.
- De noodzaak je klerenkast uit te mesten drukt op je en vergalt je plezier.
Als je echt te veel kleren hebt
Ik zeg het nog maar eens: ik heb geen oordeel over hoeveel kleren jij hebt. Het enige dat ik belangrijk vind is dat je geen stress krijgt van je kleren. Heb jij een collectie van 10.000 stuks en een geweldige walk in closet met de topstukken in een vitrine? Hartstikke fijn! Deze blogpost is niet voor jou geschreven. Deze blog is voor mensen die echt stress krijgen van hun kledingberg.
Je hebt te veel stress van je kleding als:
- Overal in huis kleren zijn. Je schaamt je ervoor en laat geen bezoekers meer binnen.
- Je de kast niet meer open kunt doen door alles wat er voor staat. Je hebt dus een (meer dan) complete garderobe in de kast én een complete garderobe buiten de kast.
- Het emotioneel heel ingewikkeld geworden is. Je wilt nog steeds kleren kopen maar je zou ook willen dat je kleren op magische wijze verdwenen.
Ik wou dat ik je goed nieuws kon geven maar helaas: als je te veel kleren hebt is het voor jou dus extra moeilijk om te minderen. Als het niet zo moeilijk was, had je immers al lang een deel van je ongedragen kleren de deur uit gedaan.
Je hebt ongetwijfeld al heel vaak geprobeerd de kledingberg terug te brengen tot normale proporties. De kans is groot dat je het al even vaak hebt opgegeven. De meest gemaakte vergissing is dat je van ieder kledingstuk apart gaat bedenken of je het wilt houden. Het antwoord is bijna altijd ja! Ja ik wil het houden want:
- Het is nog goed.
- Ik draag het als ik lekker op de bank hang.
- Het is mooi.
- Binnenkort ga ik afvallen en dan past het weer.
- Ooit ga ik weer jurken dragen.
Als je merkt dat je in dit soort gedachten vast blijft zitten, kun je beter hulp inschakelen. In je eentje krijg je die kledingberg niet weggewerkt. Na een hele middag hard werken heb je waarschijnlijk nog meer kleding nog handiger in de kast gepropt en je hebt heus wel wat weggegooid maar de kledingberg is nog net zo hoog als hij was.
Als je mij zou vragen om je te helpen zouden we beginnen met de volgende drie vragen:
- Hoe ziet jouw relatie met kleren er uit?
- Wat zijn de voordelen als het lukt om kleding weg te doen?
- Hoeveel kledingstukken heb je eigenlijk nodig?
Je relatie met kleren
Voor je kunt beginnen met het verminderen van je kledingberg zul je eerst na moeten denken over je relatie met kleren:
- Wat betekent kleding voor jou?
- Wanneer wordt je het meest blij van kleding:
- als je het koopt?
- als je het draagt?
- als je het ziet in je kast of in de rest van je huis?
- Heb je een tijd in je leven meegemaakt waarin je je niet zo kon kleden als je wilde? Je had bijvoorbeeld niet genoeg geld voor kleren of mocht alleen maar afdankertjes dragen?
- Wat is de overheersende gedachte als je kleding weg wilt doen? Hoe realistisch is die gedachte?
- Het was duur?
- Het is een mooie bloes? (al staat hij me niet, zit hij niet lekker)
- Misschien heb ik later geen geld meer om nieuwe kleren te kopen?
- Ik weet zeker dat ik het nog een keer wil dragen?
De voordelen van minder kleding
Daarna ga je voor jezelf heel uitgebreid de voordelen van minder kleren bedenken:
- Je niet meer schamen voor bezoekers.
- Weer bij de kast kunnen.
- Alle kleren in de kast kunnen bewaren.
- Gemakkelijk je favoriete stukken kunnen vinden.
- Geen ruzie meer met je partner over “de bende”.
- Alles past.
- Al je kledingstukken laten zich gemakkelijk met elkaar combineren.
- Veel minder was.
Hoeveel wil je houden
Nu komt de grootste hobbel: je gaat daadwerkelijk kleren uitzoeken om weg te doen. De meest eenvoudige en rationele manier is om uit te kiezen wat je wilt bewaren. Maak maar een lijstje van wat jij een goede hoeveelheid vindt. Bijvoorbeeld:
- 12 broeken
- 16 shirts met lange mouw
- 20 shirts met korte mouw
- 14 overhemden
- 8 colbertjes
- 10 vesten
- 20 jurken
- 20 rokken
Je ziet dat je helemaal niet terug hoeft naar een minigarderobe. Maar kies wel vóór je gaat opruimen hoeveel je wilt houden. Het is handig om de hoeveelheden af te stemmen op het formaat van je kast.
Daarna ga je winkelen in je eigen kledingkast. Je zoekt uit je 63 broeken de 12 die je het mooiste vindt en die je het vaakst draagt. De rest gaat weg.
Wauw!
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Wow, wat een super artikel!
Ik heb 2 kledingkasten en 6 kledingrekjes….vol. ik was vorig jaar al gestart: 14 vuilniszakken vol met kleding weggegeven. Nu ik dit artikel lees, moet ik doorpakken, want ik ben een kei in opvouwen en opbergen en verder stapelen dat ik niet meer weer dat ik het heb! Ik ben een fashionista (ik durf niet eens te tellen hoeveel broeken, jurkjes, jeans etc ik heb) maar ben ook bang dat ik me zulks misschien nooit meer kan kopen en bewaar maar en koop maar..
Gisteren weer wat metertjes gemaakt en in mijn slaapkamer krijg ik al meer plek en overzicht (de krukjes met kleding gepiled erop zijn weg), ook in het washok (waar ik teveel poetsdoeken etc bewaard heb en waar mijn schoenenkasten staan…ik stapelde bijna tot aan het plafond, oef. Het geeft onmiddellijk rust. Iedere dag een paar metertjes…ik ben nog wel even bezig, maar ik ga er komen!
Groet Fashionista.
Deze site zet me echt aan het denken. De hamvraag blijft in mijn geval: Wat probeer ik op te lossen/verbergen achter mijn shopping acties ?
Ik heb zeker weten ernstig overgewicht maar dit is ontstaan na mijn medicijnen die ik helaas al 17 jaar slik en waar ik ook niet meer vanaf kom.
Om me een beetje vrolijk te voelen koop ik dan maar weer een jurk.