Test jezelf! In welke valkuilen trap jij?

test jezelf. in welke valkuilen trap jij in de communicatie over het huishoudenn

Deze pagina hoort bij de blog over de valkuilen bij het praten over het huishouden.

Je kunt hier testen in welke valkuilen jij wel eens trapt.

Welke patronen spelen in jullie relatie?

Op welke manier maak jij je relatie onbedoeld zuurder dan nodig is?

Er zijn acht vragen. Beantwoord elke vraag en onthoud hoe vaak je JA of NEE hebt geantwoord. Onderaan kun je lezen wat jouw uitkomst betekent voor je relatie.

 

De vragenlijst

Vraag 1

Zou je willen dat je lief anders was dan hij of zij is? Probeer je hem/haar te veranderen? Heb je het gevoel dat je alleen kunt houden van iemand die precies zo is als jij verwacht? Straf je, met andere woorden, kleine en grote overtredingen af door je liefde in te trekken?

JA NEE

Vraag 2

Heb je de neiging vooral te zien wat je lief zoal verkeerd doet? En zeg je dat ook steeds tegen hem? Of klaag je er over tegen je vriendinnen?

JA NEE

Vraag 3

Zeg eens eerlijk, ligt jouw hele focus meer op wat hij/zij niet goed doet dan op wat hij/zij wel goed doet? Vraag je je wel eens af waarom je eigenlijk een relatie bent begonnen met deze persoon?

JA NEE

Vraag 4

Als jullie ruzie hebben, kun je er dan rustig over praten of vallen er grote woorden zoals: “Jij hebt ADHD!” of “Ik weet niet of ik de relatie wel wil voortzetten.” ook als de aanleiding van de ruzie eigenlijk vrij klein is?

JA NEE

Vraag 5

Ben je er van overtuigd dat je gelijk hebt met je kritiek? Jouw manier is de enige logische manier?

JA NEE

Vraag 6

Hoe reageer je als je lief kritiek op jou heeft? Leidt dat er automatisch toe dat jij gaat vertellen wat hij/zij verkeert doet?

JA NEE

Vraag 7

Heb je de neiging om het persoonlijk op te vatten als je lief iets doet dat jou niet bevalt? Als haar tas op tafel ligt, heb je dan het gevoel dat ze dat doet om jou dwars te zitten? Omdat ze weet dat jij er een hekel aan hebt en ze het toch doet?

JA NEE

Vraag 8

Als je moe en gestrest bent, bijvoorbeeld van een vermoeiende dag op het werk, reageer je dat dan wel eens af op je lief? Zeg eens eerlijk?

JA NEE

Tel hoe vaak je JA of NEE hebt geantwoord en kijk welke actie je vandaag nog kunt ondernemen om je relatie gezelliger te houden ondanks het huishouden!


echt ontspannen huishouden. Om je te helpen het huishouden echt ontspannen te doen, schreef ik dit boekje. Het is speciaal bedoeld voor die mensen die alles al geprobeerd hebben. Zo lukt het wel


Check de patronen in jullie relatie. In welke valkuilen trap jij?

Je hebt de vragenlijst ingevuld om te testen in welke valkuilen jij trapt in de communicatie met je partner over het huishouden.

Hoe vaak heb je JA geantwoord?

Heb je 8 keer NEE geantwoord? GELUKKIG!! Jullie hebben geen patronen die maken dat je steeds vruchteloos ruzie maakt over het huishouden. Het huishouden is geen bedreiging voor jullie relatie. Je trapt niet in de valkuilen.

Heb je 1 of 2 keer JA geantwoord? Misschien vind je het fijn om op de site te lezen wat je zou kunnen veranderen om minder ruzie te maken. Begin bijvoorbeeld hier.

Heb je op vraag 4 en/of 6 JA geantwoord? Oei. Dit zijn erg destructieve patronen waar eigenlijk geen relatie tegen bestand is. Klopt het dat je ook regelmatig aanvaringen hebt met anderen, zoals collega’s op het werk? Je leven zou veel ontspannener kunnen zijn en je relaties met anderen beter maar daar moet je wel iets voor doen. Je hebt waarschijnlijk een coach of een therapeut nodig om de verandering voor elkaar te krijgen. Ik kan je helpen als je er echt aan toe bent om te veranderen. 

Heb je 3, 4, 5 of 6 keer JA geantwoord? Ik hoop het niet want dan heb je last van een aantal patronen die je relatie er niet leuker op maken. Maar als het toch zo is, wil je misschien op deze site lezen wat er achter zou kunnen zitten én hoe je oplossingen kunt vinden. Als je snel vooruitgang wilt boeken, kan ik je helpen om in een paar sessies echt vooruit te komen.

Terug naar de uitgebreide beschrijving van de acht manieren om je relatie te verzuren over het huishouden of lees ze hier in het kort nog een keer door.


Kun je wel wat hulp gebruiken? Klik hier voor coaching


De acht manieren om je relatie te verzuren over het huishouden

1. Eis dat je lief het recht op jouw liefde verdient.

Je kunt alleen van iemand houden die zich precies aan je voorwaarden houdt, toch? Kleine overtredingen straf je af door je liefde in te trekken.

2. Kleineer je lief zo vaak als je kunt.

Let scherp op alles wat hij fout doet en vertel hem dat zo vaak mogelijk.

3. Negeer alles wat leuk en fijn is.

Jouw hele focus ligt op wat ze niet goed doet. Je vraagt je dan ook al snel af waarom je eigenlijk een relatie met haar bent begonnen.

4. Formuleer je kritiek zo heftig mogelijk

Vertel haar dat ze ADHD heeft of autistisch is, dat er niets van haar deugt, dat je niet weet of je de relatie wel wilt voortzetten, elke keer als ze het dopje niet op de tube tandpasta heeft gedaan.

5. Wees er absoluut van overtuigd dat jouw manier de enige juiste is.

Als je vriend anders in elkaar zit dan moet hij dat maar snel afleren!

6. Vat elke opmerking op als een oorlogsverklaring.

Wat? Zij durft kritiek op jou te hebben? Nou, je zult haar eens gauw vertellen wat ze zelf allemaal fout doet!

7. Ga er ten alle tijde van uit dat je lief er op uit is jou dwars te zitten.

Staat haar handtas al weer op de bank? Dat doet ze met opzet! Ze doet het alleen maar om jou dwars te zitten!

8. Gebruik je lief als zondebok.

Na die zware dag op het werk zit je vol met stress. Die negatieve energie leef je even lekker uit op je lief. Gelukkig doet ze genoeg dingen fout dus een aanleiding vind je altijd!