Troep! versus spullen
“Het is in mijn huis zo’n troep! Ik krijg het echt niet meer opgeruimd.”
Deze woorden heb ik nu al zo vaak gehoord en gelezen. Bijna elke klant spreekt ze uit. Ik word daar altijd een beetje verdrietig van. Weet je waarom? Omdat de manier waarop je tegen jezelf praat, heel veel invloed heeft op hoe je je voelt. Als je steeds tegen jezelf zegt: “Mijn huis is vol met troep.” dan wordt dat een enorme berg in je hoofd waar je niet meer overheen kunt.
Troep is voor mij afval, zoals lege verpakkingen, oud papier, een kattenbak die overstroomt. Misschien kunnen grote hoeveelheden spullen die je niet meer gebruikt en die eigenlijk afgevoerd kunnen worden soms ook troep genoemd worden. Maar meestal is er sprake van spullen! Jouw spullen, die je gebruikt, of die emotionele waarde voor je hebben of hadden. Spreek de volgende zinnen maar eens hardop uit en let op welk gevoel je er bij krijgt:
“In mijn huis is het zo’n vreselijke troep!”
“In mijn huis hebben best veel spullen geen duidelijke plaats waar ik ze gemakkelijk op kan ruimen.”
“In mijn huis zijn best veel spullen die ik niet meer gebruik en die ik weg zou willen doen.”
Van welke zin wordt je meer wanhopig? Van de eerste, toch? Welke zin geeft je het gevoel dat er geen oplossing mogelijk is? De eerste! Laten we dus afspreken dat je alleen nog over troep spreekt als je afval bedoelt.
Als je jezelf elke keer weer vertelt dat het zo’n troep is kunt je het zicht verliezen op hoe erg het werkelijk is. Je prent jezelf in dat het heel erg is, zonder nog te kunnen zien dat het best meevalt. Je gelooft dan niet meer dat je probleem oplosbaar is. Je hebt jezelf in een visuele cirkel doen belanden!
Er zijn verschillende gradaties die ik hier wel graag met je wil delen zodat je voor jezelf kunt nagaan of het om troep gaat of om spullen.
1) Ziet je huis er zo uit als in het TLC programma “Hoarders”?
2) Sta je tot over je enkels in het afval?
3) Moet je je buik inhouden om langs de dozen en andere spullen naar binnen te schuiven?
4) Heb je veel spullen die je eigenlijk weg zou willen doen?
5) Liggen allerlei spullen niet op de juiste plek?
6) Liggen er meer stapeltjes dan je zou willen?
7) Heb je moeite met een specifieke plek in huis of bijvoorbeeld met een deel van je administratie?
Zullen we afspreken dat je alleen in de eerste twee gevallen over troep spreekt! Voor hulp in de andere situaties maak je hier een afspraak.
Lees meer over hoe je het opruimen kunt aanpakken en bergruimte het beste kunt inrichten in de serie blogs over “Maak opruimen gemakkelijk”
Deel deze tips met vrienden
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!