Uitstelgedrag, de oorzaak
Uitstelgedrag
Uitstelgedrag is de noemer voor alle gevallen waarin je niet begint iets te doen waarvan je vindt dat je het wel moet doen. In het Engels heet het procrastination.
Eigenlijk heeft iedereen er last van. Sommige mensen hebben voor zichzelf een systeem ontwikkeld waardoor ze er in bepaalde delen van hun leven minder last van hebben. In andere delen van hun leven lopen ze er nog steeds wel tegenaan. Op het werk hebben ze de zaken bijvoorbeeld wel in de hand, thuis niet.
Mensen die een systeem gevonden hebben dat voor henzelf werkt, hebben de neiging anderen te vertellen hoe het moet. Op deze site gebeurt dat ook. Je krijgt adviezen om te doen wat je je hebt voorgenomen, een masterplan te maken en blij te zijn met elk kwartiertje dat je aan je huishouden kunt besteden. Als je Googelt op uitstelgedrag krijg je 86.900 adviezen hoe je uitstelgedrag kunt voorkomen. Procrastination levert zelfs 21,5 miljoen zoekresultaten op. Een deel van die zoekresultaten komt met dooddoeners als “Showing up is 80% of succes.” Een deel bestaat uit goed doordachte, interessant gebrachte cursussen bedoeld om jou voor eens en voor altijd te helpen van je uitstelgedrag af te komen.
Ik weet niet hoe het komt
Moet ik er dus ook nog over schrijven? Voegt dat iets toe aan al die informatie die al beschikbaar is? Kennelijk vinden mensen al die informatie toch niet zo gemakkelijk te vinden of toe te passen. Ik krijg tenminste regelmatig mailtjes met de zin:
“Ik weet niet hoe het komt maar …
… het kost me zoveel moeite mijn huis opgeruimd en schoon te houden.”
… de administratie te doen.”
… achter de computer te gaan zitten en die brief te schrijven.”
… de telefoon te pakken.”
Het maakt eigenlijk niet uit welk ding je niet doet. Het gaat nu om het eerste deel van de zin “Ik weet niet hoe het komt…”
Als je eerlijk bent, weet je vaak wel hoe het komt. Je vindt de reden alleen niet fijn! Daarom zeg je: “Ik weet niet hoe het komt.”
Je begint niet aan het huishouden bijvoorbeeld, omdat je het niet leuk vindt, je verder ook weinig leuke dingen in je leven hebt of omdat je gewoon te moe bent. Misschien loopt de relatie met je partner zo moeizaam dat je gewoon geen puf meer hebt voor het huishouden. Je doet de administratie niet omdat je dan geconfronteerd wordt met problemen die je liever vergeet. Je schrijft die brief niet omdat je eigenlijk niet weet wat je moet schrijven. Je belt niet omdat je bang bent dat de persoon aan de andere kant vervelend zal doen.
Het kan ook zijn dat er tijdelijk iets speelt dat (bijna) al je energie in beslag neemt.
- Je moeder heeft een hersenbloeding gehad.
- Het UWV heeft je arbeidsongeschiktheidspercentage verlaagd.
- Je baan staat op de tocht.
- Je hebt verschrikkelijke ruzie gehad met je lief.
- Je kind heeft een ADHD-diagnose gekregen.
Als je je zorgen maakt of nieuwe dingen moet doen, blijft er minder energie over voor alle andere dingen die ook moeten gebeuren.
Je weet dus wel hoe het komt
Het ding dat je niet doet is een symptoom van een onderliggend probleem. Als je het onderliggende probleem niet aanpakt zal waarschijnlijk ook het symptoom niet verdwijnen. Je kunt dan wel op jezelf blijven mopperen, maar daarvan ga je niet aan de gang.
Soms zul je moeten accepteren dat je tijdelijk niet de puf of de tijd hebt om alles te doen wat je zou moeten doen. Soms heb je energie nodig om te rouwen, om voor anderen te zorgen of om te wennen aan een nieuwe stand van zaken. Dat mag! Geef jezelf de tijd en de ruimte die je nodig hebt. Hoe meer begrip je voor jezelf hebt, hoe eerder je weer met je volle energie aan de gang kunt.
Als uitstellen chronisch is, is het nog belangrijker om uit te zoeken wat er achter zit:
- Zit er een emotie achter zoals boosheid of angst?
- Eis je van jezelf dat je dingen doet maar weet je niet goed hoe je het aan moet pakken?Leg je de lat te hoog voor jezelf?
- Zit je vast in een negatieve spiraal van dingen niet doen en dan jezelf straffen? Zulk gedrag kan verslavend zijn.
- Heb je een probleem met tijd en plannen? Dit komt veel voor bij ADHD.
Als één van deze oorzaken achter je uitstelgedrag zit, kun je alle tips van de wereld toepassen. Je zult niet slagen voor je de achterliggende oorzaak hebt aangepakt. En dat is de reden dat ik er toch maar over schrijf. Hopelijk geef ik je net dat zetje dat JIJ nodig hebt om op te houden lelijk te doen tegen jezelf en de echte oorzaak aan te pakken.
Ik kan je helpen om uit te zoeken wat er achter zit en oplossingen te vinden die je verder helpen.
Meer lezen over uitstelgedrag en discipline
- Download gratis het boekje “Echt ontspannen huishouden“.
- Als je wilt achterhalen wat voor jou de oorzaak is, raad ik je het uitstekende boek “Negaholics” van Cherie Carter Scott aan. In hoofdstuk 3 gaat ze uitgebreid in op het mechanisme dat er voor zorgt dat je blijft doen wat je niet wilt.
Op de website van mijn coachingspraktijk vind je ook een aantal blogs over uitstelgedrag:
Deze post maakt deel uit van een serie over doen wat je je hebt voorgenomen.
Deel deze tips met vrienden
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!
Wat schrijf jij fijn Hester! Ik kom gauw terug als ik meer tijd heb, moet nu het huishouden gaan doen haha!
Ben voor het eerst op de site.
Wat weet je goed de essentie te raken!
Ook dat je adhd benoemt als evt oorzaak vind ik heel volledig.
Ik lees snel verder,
Groet sofie
Bedankt Hester ik heb veel gehad aan de tips die je mij gaf Ben nu bezig om alle klussen in stukjes(tijd) te hakken
en ga beginnen aan het schema voor het schoon houden van mijn huis