Help, ik weet niet waar ik moet beginnen met opruimen
“Waar moet ik beginnen? Ik weet dat ik mijn huis moet aanpakken maar er moet zo veel gebeuren: ik weet echt niet wat ik eerst moet doen?”
Als je de checklist opruimen wilt downloaden, kun je aangeven wat je grootste vraag is over opruimen. Voor mij is dat een prettige, laagdrempelige manier om te vernemen wat jij en alle andere lezers zoeken op deze website.
Heel vaak wordt er gevraagd: “Ik weet niet waar ik moet beginnen. Waar moet ik beginnen?”
Vraag jij je dat ook wel eens af?
Ik schaam me wel een beetje dat ik er niet eerder aan gedacht heb er een post over te schrijven. Dat maak ik bij deze goed!
Inhoud:
- Het korte antwoord
- De professionele manier
- Begin met het trio afval, wasgoed en vaat
- Alles dat een eigen plek heeft kan terug naar die plek
- Tijd om uit te zoeken wat je wilt houden
- Ik weet niet waar ik moet beginnen is vaak een andere manier om te zeggen: “Ik heb hier helemaal geen zin in.”.
- Je kunt overal beginnen waar je bereid bent redelijk wat weg te doen
- Valkuilen
- Voorbeeld van Anneke
Het korte antwoord
Het korte antwoord is: het maakt niet uit waar je begint. Als je maar begint.
Weet jij niet waar je moet beginnen met:
- Het opruimen van een kamer die veel te vol is?
- Een lange lijst van opruimklussen die allemaal gedaan moeten worden?
- Klussen die op elkaar ingrijpen?
In eerste instantie is het veel belangrijker om te beginnen, waarmee dan ook, waar dan ook dan om een plan te hebben. Als je eenmaal bezig bent en merkt dat je succes hebt, krijg je vanzelf genoeg moed om een plan te maken.
Meer lezen over opruimen of over spullen wegdoen?
- Maak opruimen gemakkelijk
- 5 Strategieën om wegdoen gemakkelijker te maken
- Opruimen, uitzoeken en wegdoen als je dat heel erg moeilijk vindt
- Staat er altijd vaat op je aanrecht?
De professionele manier
Een professional heeft geen binding met de spullen in een huis. Dat is een heel groot voordeel. Een professional kan heel doelgericht aan de slag gaan terwijl jij (en ik) altijd emoties er bij krijgen.
Laten we even kort kijken naar hoe een professional een huis zou opruimen. Daarna kunnen we het hebben over de dingen die er voor zorgen dat jij niet altijd weet waar te beginnen.
Stel je eens voor dat je als een professional jouw huis binnen kwam met de opdracht het zo ver op te ruimen dat het bijvoorbeeld geschikt zou zijn voor een bezichtiging. Waar zou je beginnen als je een huis binnenkwam met het enige doel om het op te ruimen?
Je zou:
- Zorgen dat looproutes vrij kwamen. Niks zo onhandig als telkens dezelfde stapel omver lopen. Je zou dus beginnen met stapels in de gang, op de overloop, op de trap weg te halen. Ook alles wat aan deuren hing zou je weghalen.
- Daarna zou je kijken naar de leefbaarheid. De kamers die het meest worden gebruikt, zou je het eerst vrij maken: de keuken, de woonkamer, slaapkamers.
- Daarna zou je aan de slag gaan met minder gebruikte kamers zoals kantoortjes en logeerkamers.
- Als laatste zou je ingebouwde bergruimte zoals de gangkast, de zolder, de kelder of de garage leeghalen.
Soms kun je een huis aanpakken alsof je een professional was. Bijvoorbeeld als je het huis van een overleden familielid leeghaalt of als je alles inpakt voor een verhuizing. Vaak lukt het natuurlijk niet op die manier. Je leeft nog in je huis en je wilt spullen houden.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Begin met het trio afval, wasgoed en vaat
Is je huis of een kamer helaas zo vol geraakt dat je eigenlijk geen plekje meer over hebt om spullen uit te zoeken en te sorteren? Je kunt dan het beste beginnen met het trio afval, wasgoed en vaat.
- Neem een grote afvalzak en doe er alle afval in waar je bij kunt. Denk aan verpakkingen, restjes, lege enveloppen, snippers papier, wegwerpservies.
- Daarna pak je een wasmand en zoek je zoveel mogelijk rondzwervende kledingstukken bij elkaar. Alle kleding die een behoorlijke tijd op de grond of in een stapel heeft gelegen is niet meer schoon en moet eerst gewassen voor het terug de kast in kan.
- Terwijl de wasmachine draait maak je een rondje door het huis om alle serviesgoed bij elkaar te zoeken. Hopelijk lukt het om de vaatwasser te starten. Anders mag je het even in de keuken laten staan.
Alles dat een eigen plek heeft, kan terug naar die plek
Nu je het afval, kleding en het serviesgoed er tussenuit gezocht hebt, kun je beginnen aan het terugzetten van spullen op hun eigen plek. Gereedschap naar de schuur, boeken in de boekenkast, schoenen in de gang. Soms kan het handig zijn spullen wel terug te brengen naar de juiste ruimte maar ze nog niet in de kast te zetten, bijvoorbeeld omdat er geen ruimte in de kast is.
Tijd om uit te zoeken wat je wilt houden
Je stapels bestaan nu alleen nog uit dingen die je uit moet zoeken om te beslissen wat je wilt houden en wat je weg wilt doen. Misschien heb je zelfs de vorige stappen niet hoeven te doorlopen omdat je huis wel schoon is maar gewoon vol. Je kunt nu kiezen uit twee strategieën:
1 Begin met wat je het gemakkelijkst weg kan doen
Het kan verstandig zijn om te beginnen met spullen die je het gemakkelijkst weg kan doen ook als die in een afgesloten opruimplek staan zoals de zolder. De kans is groot dat je minder binding hebt met de spullen op zolder. Het doet minder pijn om ze weg te doen en daarom kun je er goed mee oefenen. Je hebt er ook echt iets aan want de stapel dozen in de gang kan misschien naar de zolder als je op zolder voldoende ruimte weet te maken.
2 Of juist met de stapels die het meest in de weg staan
Je kunt ook kiezen om te beginnen met stapels die de meeste hinder geven. Een enorme stapel onuitgezochte spullen, post en reclamefolders op het aanrecht bijvoorbeeld. 0f een berg kleren voor de kledingkast waardoor je niet meer in de kast kunt komen.
Deze voorbeelden laten al zien dat de vraag “Waar moet ik beginnen” niet zo eenvoudig is. Het gaat eigenlijk niet over de vraag waar je zult beginnen. Het gaat er over hoe ingewikkeld het wordt als je eenmaal begonnen bent. Het kan heel ingewikkeld worden met heel veel onplezierige beslissingen die genomen moeten worden.
De echte uitdaging als je niet weet waar je moet beginnen
Ken je het gezegde “Waar een wil is, is een weg.”? Omgekeerd is ook waar: waar geen wil is, gebeurt het niet.
Vaak is “Ik weet niet waar ik moet beginnen.” een andere manier om te zeggen: “Ik heb er helemaal geen zin in.”
Er zijn eigenlijk maar vijf redenen waarom je dingen uitstelt:
- geen zin
- niet weten wat je precies moet doen
- niet geloven dat je het kunt
- je tijd en energie wordt door iets anders in beslag genomen
- je bent ziek of ongelukkig
Als het op opruimen aankomt, kunnen er wel 3 of 4 redenen tegelijk van toepassing zijn! Je hebt geen zin, je weet niet hoe je het aan moet pakken omdat het zo veel is, je gelooft niet dat je het ooit voor elkaar zult krijgen en je hoofd zit vol met zorgen over andere dingen. En dan schaam je je vaak ook nog.
Niet zo gek dus dat je tegelijk heel erg verlangt naar een opgeruimd huis, begrijpt dat het zo niet langer kan en toch niet aan de slag gaat.
Niemand zal je dat kwalijk nemen. Ik niet in elk geval. Het kan een afschuwelijke berg lijken die je moet beklimmen. Een pad vol pijnlijke confrontaties en moeilijke beslissingen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen! Ik kan je helpen.
Angst voor de pijn en stress die je zult voelen is vaak een veel grotere hobbel dan niet weten waar te beginnen. De wil om te beginnen en door te zetten ontbreekt al zeg je niet letterlijk: “Ik wil het niet doen.”.
Als je eerlijk bent, hoe is dat dan bij jou?
Opruimen: Je kunt overal beginnen waar je bereid bent redelijk wat weg te doen
Het maakt echt niet zo veel uit waar je begint. Het belangrijkste is dat er ergens ruimte komt. De ruimte die ontstaat kun je later gebruiken om andere gebieden in je huis te ontlasten.
Belangrijk is de vraag: wil en kun je wel wegdoen? Als je huis heel vol is, heb je te veel spullen voor de beschikbare ruimte. Je zult dus dingen weg moeten doen. Het past niet meer. Hier zit vaak een veel grotere hobbel dan bij de vraag waar te beginnen.
Je kunt overal beginnen waar je bereid bent redelijk wat weg te doen.
Vind je het heel moeilijk om afscheid van je spullen te nemen? Kies dan om te beginnen een stapel waar je redelijk gemakkelijk afscheid van kunt nemen. Bijvoorbeeld:
- Papieren ouder dan 10 jaar
- Een grote stapel (plastic en papieren) tasjes
- Tijdschriften en kranten
- Gebruik je oude handdoeken en heb je een stapel nieuwe in de kast liggen? Ruil ze om en doe de oude weg.
- Een stapel kleren die al een jaar in de hoek van je slaapkamer ligt
- De tent als je in geen jaren meer bent wezen kamperen en dat ook niet van plan bent
- Die wetsuits op zolder, past daar überhaupt nog een gezinslid in?
- Hoeveel fototoestellen vind je dat je moet hebben als je tegenwoordig altijd je smartphone gebruikt? En hoeveel daarvan zijn analoog (dus voor filmrolletjes)?
- Hoeveel beddengoed heb je nodig? Waarom ligt die dekbedhoes die zo gekrompen is dat hij niet meer past nog in je kast?
- Je studieboeken als je jaren geleden bent afgestudeerd. (houd gerust die ene waar je regelmatig in kijkt).
- Die enorme stapel bordspellen.
Veel voorkomende valkuilen
In de loop van de jaren heb ik natuurlijk heel wat hobbels en valkuilen voorbij zien komen. We maken het onszelf over het algemeen behoorlijk moeilijk. We geloven dat een bepaalde klus alleen op een bepaalde manier kan worden aangepakt en zijn blind voor gemakkelijkere manieren.
valkuil 1: Je maakt het te moeilijk voor jezelf.
Als je merkt dat je niet weet waar te beginnen, denk dan nog eens na over je plan en vraag je af:
- Maak ik het mezelf zo gemakkelijk mogelijk?
- Vraagt de aanpak die ik gekozen heb te veel van me? (eerlijk zijn!)
- Dwing ik mezelf met deze aanpak om een enorme, onoverzienbare klus aan te pakken?
- Kan ik stoppen en pauzeren zonder dat er extra moeilijkheden ontstaan?
Al deze vragen kun je samenvatten in de vraag: Past mijn plan bij mij?
Houd ik voldoende rekening met:
- de beschikbare tijd
- onvermijdelijke stoorzenders (kinderen!)
- mijn vaardigheden en karaktertrekken
- de dingen die ik hartstikke moeilijk vind
- afscheid nemen van spullen
- plannen maken
- aandacht erbij houden en doorgaan
- mijn algemene energieniveau
Als een plan niet goed is, is het niet goed. Je wilt jezelf dwingen iets aan te pakken op een manier die niet bij je past. En dus start je niet.
Valkuil 2: Er is één manier die de meest efficiënte is en die moet ik zien te vinden
Nee. Je bent geen aannemer die zo veel mogelijk klussen in één dag moet zien af te ronden! Ik ben heel erg voor efficiënt werken maar soms moet jet het loslaten. Ken je het spreekwoord “Het betere is de vijand van het goede?” Als je maar blijft nadenken over de beste manier om een bepaalde klus te starten, wordt dat een blokkade. Een reden om de klus niet uit te voeren. Je zoekt een manier die bij jou past en je mag best even experimenteren om te kijken wat het beste werkt voor jou in jouw situatie.
Valkuil 3: Als er meer kasten of planken nodig zijn, moet je die als eerste neerzetten of ophangen zelfs als je geen ruimte hebt om alle spullen tijdelijk aan de kant te doen
Nee. Als je zoveel spullen hebt dat je ze niet tijdelijk even ergens anders neer kunt zetten, heb je dus te veel spullen. Een extra kast of nieuwe planken gaan je opbergprobleem niet oplossen. Daarom kun je rustig beginnen met uitzoeken en wegdoen. Tegen de tijd dat je voldoende werkruimte hebt vrijgemaakt om de nieuwe kast te plaatsen, heb je met een beetje geluk precies genoeg ontspuld om alles in de kast kwijt te kunnen.
Valkuil 4: Er is zoveel te doen. Het lukt toch niet om het allemaal af te krijgen
De kinderkamers moeten nodig eens grondig onder handen genomen worden. De kasten in de keuken puilen uit. De woonkamer is begraven in stapels. Het raam lekt maar er staat zoveel voor dat je er niet bij kunt komen. Je slaapkamer lijkt meer op een berghok dan op een prettige plek. En de berging….
Het kan helpen op te schrijven wat je allemaal wilt gaan doen. Het kan ook zijn dat je daar juist erg door ontmoedigd raakt omdat de lijst zo lang is.
Soms heb je zo’n lange lijst van klussen dat de moed je in de schoenen zakt. Je weet dat waar je ook begint, je nog steeds ontevreden zult zijn over de rest. Je weet ook dat je voorlopig niet klaar zult zijn. Het is een beetje als het schilderen van de Golden Gate Bridge. Als je aan het eind bent gekomen, kun je weer opnieuw beginnen.
Een gegeven dat overigens niet verhindert dat de Golden Gate Bridge geschilderd wordt! Laat je daar door inspireren. Het is een fact of life: het huishouden heeft een cyclisch karakter. Alles wat je gedaan hebt, zul je na een tijdje weer opnieuw moeten doen. Het is niet anders.
Daarom maakt het niet zo veel uit waar je begint. Het is belangrijk dat je begint.
Valkuil 5: Een kamer die helemaal vol staat, richt je het beste opnieuw in door alles er uit te halen, uit te zoeken en weer terug te zetten.
NEE! Waarom zoveel mensen geloven dat je om alle spullen uit te zoeken, de hele kamer leeg moet ruimen, snap ik echt niet. In de post over Marie Kondo legde ik al uit waarom dit voor een boel mensen niet werkt.
Je kunt helemaal klem komen te zitten op drie punten:
- Er is geen ruimte voor al die spullen.
- Zo lang achter elkaar doorgaan is te zwaar voor jou.
- Je raakt volledig overweldigd door alle keuzes die je zult moeten maken.
Laten we deze laatste casus samen eens beter bekijken aan de hand van Anneke haar verhaal.
Het huis is zo vol dat je niet meer weet waar je met de spullen naartoe moet
Anneke zit helemaal klem. Haar slaapkamer is zo vol dat er alleen nog een klein gangetje is van de deur naar het bed. De kasten zijn niet meer toegankelijk. Een situatie die zichzelf in stand houdt. Omdat je geen kleren meer uit de kast kunt halen, bouw je op de vloer voor de kast een extra garderobe op. Die stapel maakt het vervolgens nog moeilijker om in de kast te komen. Er moet dus echt wel iets gebeuren.
Anneke wil de slaapkamer uitruimen zodat ze kan sorteren wat ze wil bewaren en wat weg kan maar er is nergens in huis plaats. De overloop staat ook helemaal vol. De woonkamer biedt geen ruimte meer. De zolder puilt al uit. Als je alleen woont kun je hier heel wanhopig van worden. Als je samenwoont zoals Anneke, kun je in dit stadium grote ruzies verwachten. De emotionele belasting van de situatie is groot en een oplossing is niet eenvoudig.
Wat kan Anneke doen om te beginnen?
Anneke heeft bedacht dat ze gaat wachten op mooi weer om alles in de tuin te zetten. Een erg bevredigende oplossing is dat niet. Stel je voor dat het gaat regenen? Bovendien, als de klus heel groot is, hoe lang staan haar spullen dan in de tuin? Ooit woonden wij in Den Haag in een bovenwoning. De buren op de begane grond hadden jarenlang een berg spullen in de voortuin staan onder een blauw zeil. Op den duur waren die spullen natuurlijk helemaal vergaan. Allemaal uitgestelde beslissingen. Ze hadden net zo goed direct alles kunnen wegdoen.
Anneke gelooft stiekem dat ze haar probleem kan oplossen door alles netjes op te vouwen en handiger in de kast terug te doen. Ze heeft ook het plan om extra kasten te kopen. Ze wil nog niet onder ogen zien dat ze veel te veel spullen heeft voor de beschikbare ruimte zelfs met extra kasten. De enige manier waarop ze al haar spullen in de kast kan krijgen, is door radicale keuzes te maken en spullen weg te doen.
Ik heb aan Anneke voorgesteld wat ik meestal voorstel aan cliënten die echt heel vol zitten: begin gewoon. Zoek een plaats in je huis waar de kans groot is dat je er vrij veel weg zult kunnen gooien. Begin daar de dingen er tussenuit te zoeken die weg mogen. Doe dit rustig aan! Half uurtje hier, uurtje daar. Langzaam maar zeker zul je zien dat op die plek de vloer weer tevoorschijn komt. Na een tijdje kun je bij de kast en begin je daar ruimte te maken. Op deze manier gaat het langzamer maar je kunt het gemakkelijker volhouden.
Houd het klein dan gaat het beter
Als je al wat meer op deze website gelezen hebt dan weet je dat ik je elke keer weer aanraad:
- Houd het klein. Je hoeft niet je hele huis in één keer te doen.
- Stel geen hoge eisen aan jezelf.
- Het hoeft niet vandaag af.
- Elke dag een kwartiertje ergens aan werken levert op de lange duur meer resultaat op dan wachten op de grote dag waarop je uren de tijd zult hebben.
Al doe je elke dag maar één ding dan nog heb je aan het eind van het jaar flink wat werk verzet.
Bedankt wat een goede tips weer! Ik kan nog wel lopen in mn huis maar na 2 verhuizingen vorig jaar heb ik nog steeds te veel spullen. Ik ga weer met frisse moed beginnen.