Waarom doe je dat niet gewoon weg?
Waarom bewaar je dat?
Wat moet je er mee?
Gooi die oude rommel toch gewoon weg!
Heb jij dit soort uitspraken al vaak gehoord? Vast wel. Zeker als je het moeilijk vindt om afscheid van spullen te nemen, hoor je dit soort dingen vaker dan je lief is.
Rationeel gesproken heeft de vragensteller ook gewoon gelijk. Rationeel, met je verstand weet je dat wel. Maar toch kun je geen afscheid nemen van die spullen. Zelfs niet als ze al 20 jaar ongebruikt in een doos op zolder hebben gestaan.
Je zit in een rare klem. Aan de ene kant staan spullen in de weg. Je weet met je verstand dat je ze niet gaat gebruiken. Aan de andere kant verzet alles in jou zich tegen wegdoen en afscheid nemen. Ze hebben sentimentele waarde. En dat is de klem. Verstand tegen gevoel.
Iedereen heeft hier wel eens last van. Ik ook. Deze post is een verslag van mijn eigen worsteling met de vraag: “wegdoen of houden?”
Wil je geen persoonlijk verhaal maar gewoon hulp en informatie kijk dan eens naar deze posts over wat wegdoen zo moeilijk maakt en wat je er aan kunt doen:
- Waarom afscheid nemen van spullen zo moeilijk is.
- 5 strategieën om opruimen gemakkelijker te maken
- Ontspullen via de email
- Maak jij deze fouten bij het opruimen?
- De valkuil van opslag
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Waarom doen we de kinderwagen niet weg?
Een paar weken geleden waren we bezig met een grote reorganisatie. Een kast moest leeg en een deel van de spullen uit die kast (de kerstversiering om precies te zijn) kon het beste worden opgeborgen op de bovenste plank in de garage waar tot nu toe de kinderwagen lag. Mijn man zei: “Hebben we die nog? Die kan wel weg.”
Mijn verstand weet: hij heeft helemaal gelijk. Onze jongste is 16. Wat moeten wij met een kinderwagen.
Maar mijn gevoel zegt iets heel anders. Mijn gevoel herinnert zich hoe geweldig het voelde om achter de kinderwagen te lopen toen de kinderen nog baby’tjes waren. Het idee dat de kinderwagen weggegooid zal worden of gebruikt om kranten te vervoeren of zo, vervult me met afschuw.
Als je het moeilijk vindt om afscheid van spullen te nemen zul je dit gevoel herkennen. Er is zo’n groot verschil tussen wat je weet en wat je voelt. Je gevoel haalt ook nog nare trucjes met je uit. Het voert je rationalisaties. Zoals de overtuiging dat zodra de kinderwagen weg is, iemand in onze omgeving er één nodig zal hebben.
Normaal gesproken hecht ik niet zo aan spullen maar nu zat ik toch even klem. Gelukkig wel een herkenbare klem. Ik heb hem al vaak bij cliënten gezien.
Hoe gaat het verder met de kinderwagen?
Een tijd stond hij uitgeklapt in de garage vreselijk in de weg te staan. Ik merkte dat ik de tijd nodig had om te kiezen: Neem ik afscheid of hou ik vast aan de herinneringen en de droom?
Er is een techniek die we in coachingssessies gebruiken als iemand helemaal niet kan kiezen tussen twee opties omdat de argumenten als slierten spaghetti door elkaar lopen en een knoop vormen.
Wat je doet is de discussie die binnenin je woedt, naar buiten halen. Zoals een verschil van mening tussen mensen niet kan worden opgelost als iedereen maar door elkaar blijft schreeuwen, zo krijg jij ook geen helderheid over wat je wilt als alle gevoelens en gedachten maar ronddraaien en elkaar interrumperen. Je laat dus eerst de ene kant alle argumenten geven en daarna de andere. Vaak weet je aan het eind wat je echt wilt.
Laat ik deze techniek eens toepassen op de vraag of de kinderwagen mag worden bewaard of niet.
Voor bewaren:
- Het is een degelijke en dure kinderwagen geweest die nog gemakkelijk een ronde mee kan.
- Ik vond hem prettig in gebruik en comfortabel voor de baby en voor ons.
- Er zijn zo veel prettige herinneringen aan verbonden. Zodra ik mijn hand op de duwstang leg, voel ik me weer zoals ik me toen voelde: de koning te rijk.
- Een vriendin gebruikte de wagen waar ze zelf in had gelegen (van hetzelfde degelijke merk) voor haar eigen kinderen. Dat heb ik altijd zo mooi gevonden, dat wou en wil ik ook.
- Als we hem wegdoen weet ik gewoon dat hij voor vreselijke dingen zal worden gebruikt ipv als kinderwagen omdat moderne wagens heel anders zijn.
- Stel nou dat iemand verlegen zit om een kinderwagen dan is het toch heerlijk om er één te hebben.
- Ik hou van die wagen!
Voor weggooien:
- Op dit moment is er eigenlijk geen plek in huis waar de kinderwagen niet tenminste een beetje in de weg staat.
- Ik moet dus een keuze maken: of de kinderwagen gaat weg óf iets anders. Liever de kinderwagen of liever de kerstversiering?
- Het duurt hopelijk nog wel tien jaar voor eventuele kleinkinderen zich aandienen. Wil ik hem dus nog 10 jaar in de weg laten staan?
- Hoe groot is de kans dat ze dan graag deze kinderwagen willen gebruiken? De tegenwoordige wagens zijn veel lichter en wendbaarder.
- In de afgelopen jaren heeft nooit iemand om een kinderwagen gevraagd dus waarom zouden ze dat in de komende 10 jaar wel doen?
- Mocht er ooit wel een kinderwagen nodig zijn dan kopen we er maar één. Tweedehands zijn kinderwagens niet duur.
- Als ik in een klein huisje zou wonen, dan zou ik hem niet bewaren.
Het is eigenlijk het laatste argument dat de doorslag geeft. Het is herinneringen en dromen tegenover de realiteit dat er eigenlijk geen plek voor is. Als we zouden verhuizen naar een veel kleiner huis, zou ik de kinderwagen niet mee verhuizen. Dus hij mag weg. Met een zucht en een traan, dat wel. Ook dat herken ik van cliënten. Ik zeg niet voor niks vaak: “Niemand zegt dat je niet mag huilen onder het opruimen. Als je er uiteindelijk maar vrede mee kunt hebben.”
Ben jij op zoek naar een coach om je te helpen met opruimen en ontspullen en nieuwsgierig hoe het is om met mij te werken? Neem dan contact op of lees eerst hoe anderen mijn hulp hebben ervaren.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.