Wat doet die vieze stapel knipsels in je huis
Een interessant artikel, een mooi plaatje uit een tijdschrift, een lekker recept, een breipatroon uit de Libelle, een print van een website met goede informatie. We knippen, scheuren, printen en bewaren met enthousiasme. Wat leuk! Wat belangrijk! Daar gaan we zeker wat mee doen! NOT.
Je bewaarde dat knipsel omdat je geen zin had er direct iets mee te doen. Je was aan het uitstellen tot later door te knippen, te scheuren of te printen.
Later krijg je niet meer zin om er iets mee te doen maar juist steeds minder en voila er groeit een mega stapel knipsels. Een stapel die je niet weg kunt doen want het enige dat je hebt onthouden over de inhoud is dat je het ooit belangrijk vond.
Wat is een knipsel?
Een knipsel is een pagina uit een tijdschrift of een artikel dat uit een krant is geknipt. Een uitdraai van een webpagina of een email is een moderne variant van een knipsel. Aantekeningen op vodjes papier, enveloppen en servetten en soms in notitieboekjes reken ik ook tot de knipsels. Net als ansichtkaarten die je niet durfde weg te gooien. We zouden nog veel meer voorbeelden kunnen verzinnen. Tijdschriften bijvoorbeeld of de recepten/reclame magazines van de supermarkten.
Laten we zeggen dat een knipsel ieder stuk papier is waarvan je:
- Meent dat het belangrijke of interessante informatie bevat.
- Niet weet waar je het kunt bewaren.
- Bang bent het weg te gooien omdat je het later nog wilt lezen of denkt nodig te hebben.
- En, en dit is het belangrijkste kenmerk, waar je sinds je het apart hebt gelegd nooit meer naar gekeken hebt.
In mijn ervaring komen knipsels nooit alleen. Als knipsels een probleem vormen dan komt dat omdat het er honderden zijn. Je hebt een enorme berg knipsels gecreëerd waar je nooit meer naar kijkt, waar je niks in terug kunt vinden, waarvan je niet eens meer weet wat er in zit.
Laat mij je stapel knipsels zien en ik weet dat je:
- Last hebt van beslis-stress,
- Overzicht mist en niet gemakkelijk hoofdzaken van bijzaken kunt onderscheiden
- Angst hebt voor wegdoen en later spijt hebben
- Uitstelt
En dat is de reden waarom ik er zo’n hekel aan heb. Omdat jij van al deze dingen last hebt, zit je opgescheept met een enorme, stoffige, rommelige stapel knipsels waar je geen afscheid van durft te nemen.
Alle posts over administratie
- Administratie als je geheugen slechter wordt
- Stapel op de eettafel
- De zelfgemaakte hel van onbetaalde rekeningen
- Ondergesneeuwde rekeningen in de mail?
- Alles geprobeerd? Niet opgeven!
Goede redenen om knipsels te bewaren
Er zijn soms best goede redenen om een artikel uit te knippen of van een website iets te printen. Maar te vaak zijn die redenen minder goed dan je zelf denkt.
Een verzameling met recht bewaarde knipsels voldoet aan twee voorwaarden:
- De verzameling is netjes geordend en opgeruimd
- De verzameling wordt daadwerkelijk gebruikt.
Alle andere verzamelingen knipsels worden vieze, stoffige, chaotische stapels papier met dode, onvindbare en vergeten informatie.
Hieronder een paar voorbeelden van verzamelingen knipsels die oké zijn. Onthoud dat wie daadwerkelijk uit interesse verzamelt en niet uit onvermogen, zal zorgen voor een goed archiefsysteem én er regelmatig naar kijken.
Rechter Tie
Als kind knipte ik elke week de strip van Rechter Tie uit de Leeuwarder Courant. Elke aflevering werd in een plakboek geplakt en zo nu en dan herlezen. Ik wilde op een goedkope en leuke manier een stripboek maken voor mezelf.
De fan van een idool
De fan van een zanger verzamelt alle informatie die ze maar te pakken kan krijgen over haar idool. Ze hangt mooie foto’s aan de muur en weet precies welke show in welk plakboek te vinden is.
De verzamelaar van ammonieten
De verzamelaar van ammonieten (mijn man) heeft ordners vol met zorg en toewijding verzamelde informatie over soorten en vindplaatsen. Informatie die niet gemakkelijk te vinden is, zelfs niet op het internet, en dus waardevol is voor de verzamelaar. Heeft hij een ammoniet gevonden die hij nog niet kent dan zie je hem met zijn ordners en boeken aan de slag gaan om uit te vogelen wat voor ammoniet het is.
Wie op deze manier en met een duidelijk doel informatie verzamelt is met recht een verzamelaar. Iedereen heeft recht op een paar verzamelingen. Met zulke knipsels heb ik geen moeite. Ze voldoen aan mijn twee eisen voor goede knipsels:
- Met zorg gearchiveerd en
- daadwerkelijk gebruikt.
Slechte redenen om knipsels te bewaren
De meeste mensen die knipsels verzamelen doen dat om een heel andere reden. Drie andere reden. Ze:
- Stellen acties en beslissingen uit
- Zijn bang om iets belangrijks te missen
- Proberen zichzelf ergens aan te herinneren door een zichtbare reminder.
Een paar voorbeelden om je te laten zien waarom dit slechte redenen zijn om knipsels te bewaren.
Oversluiten van de hypotheek
Je ziet in de Libelle een artikel over het oversluiten van hypotheken. Ergens voel je dat dat een onderwerp is waar je je wat meer in moet verdiepen. Heb je dat eigenlijk wel goed geregeld?
Het onderwerp is een beetje overweldigend en ook niet erg interessant. In plaats van de koe bij de hoorns te vatten en dat artikel te lezen, scheur je het uit en leg je het aan de kant.
Uitstellen: Je wilt de inspanning om het artikel te lezen en de informatie tot je door te laten dringen nu op dit moment niet leveren.
Bang om iets belangrijks te missen: Het voelt als een belangrijk onderwerp waar je je in zou moeten verdiepen.
Zichtbare reminder: Het papier zal je er aan herinneren dat je het moet lezen. Binnen een paar weken ligt er een stapel van 20 cm bovenop het artikel. Je zult het nooit meer lezen.
De school van je zoon
Je ziet in de krant een artikel over de school waar je zoon vroeger naar toe ging. Ach wat leuk, je ziet op de foto zijn oude klas en is dat Meester Jan? Je pakt een schaar en knipt het artikel uit.
Uitstellen: Je hebt niet direct een logische plek om het artikel te bewaren. Feitelijk is je keuze: direct opruimen op zo’n manier dat je het terug kunt vinden of het maar direct weggooien. Beide vind je lastig dus het artikel belandt op de stapel post naast de bank.
Bang om iets belangrijks te missen: Het artikel is gekoppeld aan je zoon dus per definitie belangrijk. Tenminste zo ervaar jij dat. Om dezelfde reden vinden mensen het moeilijk om foto’s weg te gooien.
Zichtbare reminder: Het voelt alsof je alleen maar aan je zoon kunt denken als je alle informatie die op hem betrekking heeft, bewaard.
Informatie over het opruimen van je huis
Je huis is te vol. Je probeert uit alle macht om het beter te doen maar je bent het gevecht met de spullen aan het verliezen. Op de website van een opruimcoach vind je goede informatie. Je voelt je gesterkt door wat je leest en bent zeker van plan om haar adviezen op te volgen. Je abonneert je op haar nieuwsbrief en print alle mails en ook een deel van de website uit.
Uitstellen: Het voelt een beetje overweldigend om al die informatie toe te passen maar het zijn goede adviezen dus je wilt ze wel onder handbereik houden.
Bang om iets te missen: Je bent bang dat je in je mailbox of op internet niet zo gemakkelijk terug kunt vinden wat je aansprak als je er straks aan toe bent om er echt mee aan de slag te gaan, dus print je alles uit. Die stap heb je in elk geval gezet!
Zichtbare reminder: Natuurlijk kun je zoveel informatie over een toch wel beladen onderwerp, niet in je hoofd houden. Je hebt een geheugensteuntje op papier nodig.
Na een tijdje huur je mij in en ik trek al die prints uit je stapels. “Dit kan allemaal weg” zeg ik als ik uit-geniest ben, “kijk, de inkt is verbleekt en er zit een dikke laag stof op. Je hebt er in jaren niet meer naar gekeken. Het is niet de bedoeling dat informatie over opruimen je huis nog voller en rommeliger maakt! Ik wil echt niet dat mijn stukjes bijdragen aan jouw clutter en ik weet zeker dat die andere organizer waar je veel van geprint hebt er hetzelfde over denkt.” (Overigens is dat ook de reden dat al mijn boeken alleen als PDF te downloaden zijn. Ik wil niet dat mijn boeken bijdragen aan het steeds voller worden van je huis.)
Herken jij deze redenen om knipsels te bewaren bij jezelf?
Bewaar jij knipsels omdat je:
- Nog even geen zin hebt om ze te lezen
- Niet weet waar je ze wilt opbergen?
- Bang bent om belangrijke informatie te missen?
- Denkt dat je er ooit iets mee wilt doen maar nu geen zin hebt om actie te ondernemen?
- Je jezelf herinnert aan mooie, interessante of belangrijke dingen door ze onder handbereik te houden?
Geloof me dan maar. Er gaat niets mis als je er afscheid van neemt. De informatie in de stapels papier is al dood, want onvindbaar en ongebruikt. Bewaar die stoffige, muffe stapel papier niet langer in je huis.
Recepten en patronen: een speciale, extra ellendige categorie knipsels
Recepten zijn een knipsels in het kwadraat. Mensen vinden het nog moeilijker om afscheid van recepten te nemen dan van andere knipsels. Met uitzondering van patronen. Patronen kunnen we nog moeilijker weg doen dan recepten. Breipatronen, borduurpatronen, naaipatronen zijn meer waard dan goud, lijkt het wel.
De enthousiaste kookster
Ze krijgt vaak gasten en houdt er van om uitgebreid te koken.
“Kijk”, ze laat me met trots vijf ordners en drie tijdschriftencassettes zien die een hele keukenkast in beslag nemen, “alle recepten die me lekker lijken, ruim ik hier netjes op. Van jou heb ik geleerd dat je papier niet per se in ordners hoeft te bewaren maar dat tijdschriftcassettes ook goed werken met minder gedoe.”
Ik zie de dikke laag stof die overal op ligt en vraag: “Welke recepten maak je regelmatig?” “De meeste dingen weet ik uit mijn hoofd en vaak als ik iets speciaals wil maken zoek ik het op op zo’n handige receptenwebsite of ik maak iets lekkers uit de nieuwste Allerhande.”
Met andere woorden ze stopt wel regelmatig nieuwe recepten uit de Magriet en de Allerhande in haar archief maar ze kookt er nooit uit. Ze bewaart een droom. De droom dat ze op een dag een geweldige maaltijd zal willen koken en dan heerlijk door al haar recepten zal bladeren om de meest lekkere te bereiden. Een droom die nooit werkelijkheid wordt. De overweldigende en ietwat viezige verzameling uitgeknipte recepten is helemaal niet aantrekkelijk om in te bladeren.
In haar kleine keuken neemt haar receptenverzameling onevenredig veel ruimte in. Mijn vraag of ze wel eens heeft overwogen om de hele pubs in één keer in het oud papier te doen, ontmoet grote verontwaardiging. Natuurlijk niet! Al die heerlijke recepten. Ze wil extra ruimte in haar keuken maar niet ten koste van haar receptenverzameling. “Misschien” zegt ze “kan ik er wel eens doorheen kijken en minder relevante recepten weg doen.” Een heel slecht idee. Dan zou ze een boel tijd besteden aan iets waar ze helemaal geen plezier van krijgt en nooit iets mee doet.
Recepten zijn een aparte, extra ellendige categorie knipsels. Ze voelen zo belangrijk en positief terwijl ze net zo nutteloos en verrommelend zijn als alle andere knipsels.
Ik heb er niets op tegen als jij je hoogst persoonlijke kookboek aanlegt door de allerlekkerste recepten te verzamelen in een plakboek of op je tablet zolang je er maar regelmatig uit kookt.
Als je niet eerlijk kunt zeggen dat je meerdere keren per maand iets kookt uit je verzameling recepten, dan kunnen ze weg. Waarom wil je een vieze, vettige en stoffige stapel ongebruikte papieren in je keuken bewaren?
De breister
Het zou ook over een naaister kunnen gaan of over een borduurster. Ze kunnen allemaal geen patroon aan zich voorbij laten gaan. De breister dus. Overal in haar huis komen we breipatronen tegen. Soms patronenboeken maar ook vaak uitgescheurde pagina’s uit tijdschriften. Breien was een periode uit toen hadden de tijdschriften geen breipatronen maar tegenwoordig zijn ze er weer. Die kan ze natuurlijk niet weg doen. Zelfs als het vestje haar niet zo vreselijk aanspreekt, bewaart ze het patroon toch. Misschien vindt ze het over een paar jaar wel mooi.
Als deze breister een netjes archiefsysteem heeft waarin ze haar patronen bewaart, er regelmatig in kijkt en ook kan vinden wat ze zoekt, dan heb ik er geen moeite mee dat ze elk patroon bewaart. Maar als ze een losse stapel uitgescheurde bladen in de kast bewaart, waar ze niets in kan terugvinden, waar delen van patronen kwijt zijn, waar ze nooit in kijkt en als ze toegeeft dat het vijftien jaar geleden is dat ze daadwerkelijk iets gebreid heeft, vind ik het net zo’n ellendige stapel knipsels als alle andere.
Knipsels bewaren is een gewoonte van vroeger
Toen we nog geen internet hadden, moest je zelf zorgen dat je informatie verzamelde. Het was verstandig om lekkere recepten uit de krant te knippen of interessante artikelen. Boeken waren duur en de bibliotheek had niet alles. Je kon je zelfs abonneren op breipatronen of een cursus doe-het-zelven. Eigenlijk was dat hartstikke leuk. Elke week een enveloppe met de nieuwste kaartjes die je in de map moest stoppen.
Wie vroeger knipsels verzamelde, borg ze goed op. De verzameling liep niet snel uit de hand want zo veel informatie was er gewoon niet voorhanden. Je gebruikte je knipsels echt want andere manieren om dezelfde informatie te krijgen waren er niet zo gemakkelijk.
Tegenwoordig zoeken we alles op internet op. Zelfs de encyclopedieën zijn verdwenen uit de huiskamers. Er is zoveel informatie voorhanden en die informatie veroudert zo snel dat je het gewoon niet meer allemaal kunt bewaren zonder er in te verdrinken.
Informatie is niet zo belangrijk als je denkt, bewaar het niet
Weet je waarom je geen informatie uit tijdschriften en kranten hoeft te bewaren?
- Tegenwoordig kun je bijna alle informatie op internet vinden.
- Informatie veroudert razendsnel.
- Je archiefsysteem deugt niet dus je kunt wat je bewaart niet terugvinden
- Je bewaart knipsels vaak omdat het onderwerp je niet echt genoeg interesseert om er actie op te ondernemen.
Wat te doen met stapels oude knipsels?
Heb jij plastic tassen of zelfs dozen vol knipsels staan? Ruiken ze stoffig en muf?
Stel jezelf eens de vraag wanneer je voor het laatst iets opgezocht hebt in die dozen en tassen? Nooit? Gooi ze dan weg in hun geheel. Vermoei jezelf niet met alle knipsels nog eens te bekijken. Denk je eens in wat een informatie-overload en beslisstress je daarvan zou krijgen!
Gewoon uitschudden in de oud papier container.
De enige uitzondering is als je weet dat je soms ook wel belangrijke dingen in de stapels knipsels hebt gestopt. Geld bijvoorbeeld of je paspoort. Dan moet je wel alles doorkijken. Maar doorkijken is niet hetzelfde als lezen!
Ben jij een cliënt die zichzelf er niet toe kan brengen om de hele stapel knipsels in één keer weg te gooien? Dan dealen we meestal met knipsels door ze allemaal te verzamelen in een grote doos of dozen. Jij belooft jezelf dan om die doos binnenkort door te kijken om te ziften wat weg mag en wat bewaard moet blijven. Soms doe je dat ook. Anders blijft de doos op zolder of achter in de kast staan tot je erfgenamen hem wegdoen.
Bewaar alleen knipsels als je:
- Ze netjes ordent en opruimt, en
- Daadwerkelijk regelmatig informatie opzoekt in je verzameling knipsels en er niet alleen maar nieuwe bij stopt.
Ik geef toe dat deze post alleen maar mijn mening over knipsels geeft. Ik haat knipsels. Stofnesten, verzamelingen oud papier, vies, met achterhaalde en ongebruikte informatie.
De tijdverspillende nutteloosheid van het uitzoeken van oude stapels knipsels ergert me. De tijd die nodig is om 6 of 7 verhuisdozen vol nutteloze knipseltjes door te spitten, zou zo veel beter gebruikt kunnen worden. Om de badkamer weer toegankelijk te maken bijvoorbeeld.
Jij mag er uiteraard anders over denken.
Vind je het in het algemeen moeilijk om afscheid van spullen te nemen? Schrijf je dan in voor de e-mail cursus Opruimen en weggooien als je dat heel moeilijk vindt of download het boek
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.
Lees meer
Ontspullen via de email
Meld je aan voor de gratis email serie over ontspullen. Samen lukt het wel om op te ruimen.