Zo maak je een weekschema
Deze post maakt deel uit van een serie over hoe je je huishouden efficiënt kunt doen.
Worstel jij er mee je huishoudelijke taken goed over de week te verdelen? Kijk dan even mee naar het weekschema van Petra.
Heb je hulp nodig om het perfecte weekschema op te stellen? Voel je dan vrij om contact op te nemen.
Petra had 15 jaar lang een hulp in de huishouding. Nu was de hulp gestopt en wilde ze eerst eens kijken of ze zelf het schoonmaakwerk kon doen.
Petra belde mij met de vraag haar te helpen een weekschema te maken:
- Ze voelde zich overweldigd door hoe veel er gedaan moest worden.
- Ze wist niet wanneer ze wat zou moeten doen in haar verder ook erg drukke week.
- Ze had het gevoel dat ze het poetsen was verleerd.
Het gezin van Petra bestaat uit haarzelf, haar man, een meervoudig gehandicapte grote zoon en een kleindochter van 7 jaar. Petra zelf heeft reuma en is dus beperkt in wat ze kan doen en hoe lang ze achter elkaar kan doorwerken.
Het voordeel van een weekschema
In een weekschema verdeel je alles wat je moet doen over de tijd. Je schrijft op wanneer je de keuken schoonmaakt en de was doet. Maar ook wanneer je gaat sporten of gaat oefenen voor het koor. Als je een heel gedetailleerd schema maakt, schrijf je zelfs op hoe laat je pauze neemt en op welk tijdstip je de badkamer schoonmaakt.
Je maakt een weekschema om je hoofd te ontlasten. Je denkt één keer systematisch na over wat je moet en wilt doen en wanneer. Daarna hoef je alleen maar het schema te volgen. Je hoeft geen denkenergie te verspillen aan vragen als:
- Is de badkamer al toe aan een poetsbeurt?
- Wanneer zal ik dat dan doen?
- Heb ik er nu wel zin in?
- Hoe krijg ik mezelf van die bank af?
In de post over Uitstelgedrag, het geheim van discipline wordt verder uitgelegd hoe dit werkt.
Hoe maak je een weekschema
Je stelt jezelf zes simpele vragen:
- Welke klussen, taken, ander dingen wil ik in het schema opnemen?
- Welke eisen gelden er en welke keuzes maak ik?
- Hoeveel tijd is nodig voor elke klus?
- Hoeveel tijd heb ik beschikbaar?
- Wat doe ik zelf en wat kan ik door anderen laten doen?
- Wat doe ik wanneer?
Wil je weten hoe je een to do lijst maakt die werkt? Of heb je behoefte aan tips om te doen wat je je hebt voorgenomen?
Het weekschema van Petra
We nemen samen de zes vragen door. Lees even mee om te zien hoe je de vragen op jouw situatie kunt toepassen.
Welke klussen wil ik in het schema opnemen?
Als we de vragen doornemen blijkt dat Petra al een goed uitgewerkt schema heeft. Haar week is druk en vol. De was, de boodschappen, het koken, de administratie en het kleine schoonmaakwerk, zoals een dagelijks rondje langs de toiletten, heeft ze al goed in de vingers. Ook haar verplichtingen buitenshuis zijn helder. Het gaat er nu om het grote schoonmaakwerk en het verschonen van de bedden in te plannen in de week.
Welke eisen gelden er en welke keuzes maak ik?
Het geeft helderheid als je onderscheid maakt tussen dingen die moeten en dingen die je wilt.
Sommige eisen worden als het ware van buiten opgelegd. Als je een huisgenoot hebt met astma, zul je vaker moeten schoonmaken. Andere eisen komen voort uit je eigen normen. Hier kun je keuzes maken. Als je bijvoorbeeld vindt dat je twee keer per week moet afstoffen, ben je daar meer tijd aan kwijt dan als je één keer per twee weken genoeg vindt. Beide keuzes zijn goed als je maar een bewuste keuze maakt.
De kleindochter is nog niet droog ‘s nachts. Haar bed moet verschoond worden als het nodig is. Het bed van de zoon ook. Dit zijn eisen. Je kunt in zo’n situatie niet beslissen dat je de bedden één keer per veertien dagen verschoont.
Petra heeft een hoge norm voor schoon in de woonkamer. Ze wil dat de woonkamer twee keer per week gestoft en gedweild wordt. Dit is een voorbeeld van een eigen norm, waar ze een keuze heeft. De toiletten maakt ze dagelijks schoon. Voor de andere ruimtes vindt ze één keer per twee weken voldoende.
Petra heeft reuma en dus beperkingen waar ze rekening mee moet houden. Ook beperkingen zijn eisen. Een dweil uitwringen is bijvoorbeeld erg moeilijk. Daar moet een oplossing voor komen. Lang achter elkaar doorwerken gaat niet, daar moeten we rekening mee houden. Het zou kunnen dat je op bepaalde tijdstippen minder goed kunt schoonmaken omdat dan de kinderen thuis zijn. Ook dat is een eis waar je rekening mee houdt als je een weekschema opstelt.
Nog even over het uitwringen van de dweil. Daar is eigenlijk een eenvoudige oplossing voor. Ik geef haar het advies een plantenspuit met allesreiniger te gebruiken om de vloer in te zepen. Met een vlakke dweil op een stok kan ze dweilen. Na gebruik gaat de dweil in de wasmachine. Indien nodig kan ze een paar dweilen gebruiken. Uitwringen is helemaal niet nodig.
Hoeveel tijd is nodig voor elke klus
We bekijken samen hoeveel tijd er voor elke klus nodig is én hoe vaak Petra de klus wil doen.
Er is ongeveer een uur nodig om de keuken of de badkamer schoon te maken. Petra kiest ervoor de ene week de keuken schoon te maken en de andere de badkamer.
Elke week reserveert Petra een uur voor “losse klussen” zoals ramen lappen, koelkast schoonmaken etc.
Petra kiest ervoor de bedden één keer per twee weken te verschonen, als regel. Het bed van haar kleindochter wordt verschoond als het nodig is. Als het bed is verschoond, wil ze ook de slaapkamer dweilen. Omdat bedden verschonen een erg zware klus is, verdelen we het over twee weken. Elke week is hier ongeveer een half uur voor nodig.
De woonkamer opruimen, afstoffen en dweilen kost ongeveer 30 minuten per keer. Petra doet dit twee keer per week.
Hoeveel tijd is beschikbaar?
Haar week is behoorlijk strak ingedeeld. Omdat Petra reuma heeft, kan ze niet te veel doen op een dag. Alleen op dinsdag en vrijdag heeft ze nog geen grote activiteit staan. Dit zijn dus de dagen waarop ze een aantal uren aan schoonmaken kan besteden in de middag en de avond.
Wat doe ik zelf en wat kan ik door anderen laten doen?
Petra kiest er op dit moment voor zelf schoon te maken.
Als ze wel zou kiezen voor een hulp in de huishouding, zou er minder tijd nodig zijn. In het schema is rekening gehouden met het feit dat Petra reuma heeft. Een gezonde hulp in de huishouding zou deze klussen in een uur of twee per week moeten kunnen doen.
Wat doe ik wanneer?
Petra kiest er voor de klussen zo te verdelen:
Dinsdagmiddag:
De ene week de keuken, de andere week de badkamer schoonmaken: 1 uur.
De helft van de bedden verschonen en die slaapkamers dweilen: 30 minuten.
Dinsdagavond:
De woonkamer stoffen en dweilen: 30 minuten.
Vrijdagmiddag:
Losse grote klussen: 1 uur.
Vrijdagavond:
de woonkamer stoffen en dweilen: 30 minuten.
Nu alles zo overzichtelijk op papier staat, blijkt het best mee te vallen met hoeveel het is en hoeveel tijd het kost. Petra is opgelucht om te ontdekken dat ze in 3, 5 uur per week alles schoon kan maken.
Bedankt Hester ik heb veel gehad aan de tips die je mij gaf.
Ik ben na je advies begonnen zoals je gezegd had en dat gaat best wel goed
~Petra~
Kun je wel wat hulp gebruiken?
Vind je het lastig om zelf een weekschema op te stellen en vooral om je er aan te houden? Aarzel dan niet om hulp te vragen. Contactgegevens vind je hier.
Deel deze tips met vrienden
PS: Vind je dit artikel interessant en denk je dat je vriend(in) hier ook wat aan heeft?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn met de knoppen bovenin.
Heel erg bedankt!