Zo zorg je dat je kinderen hun speelgoed opruimen
Kinderen. Van nature zijn het niet van die opruimwonders. Tegelijk hebben ze een enorme berg spullen. En ze hebben de neiging een spoor achter te laten van alles wat ze op een dag in hun handen hebben gehad. Niet zo gek dus dat er regelmatig een vraag wordt gesteld over kinderen, speelgoed en opruimen.
“Hoe hou ik de woonkamer een beetje toonbaar met al het speelgoed dat er ligt?”
“De kinderkamers zijn zo rommelig. Is er nou geen manier om ze een beetje opgeruimd te houden?”
“Hoe zorg ik dat de kinderen ook eens wat doen in het huishouden?”
Zijn dit voor jou herkenbare vragen? Lees dan gauw door. In deze blog komt aan de orde:
- De checklist kinderkamer opruimen
- Oplossingen voor te veel speelgoed
- Een praktijkvoorbeeld op RTL4, de kamer van Vicky
- Een oplossing voor knuffels en poppen
- Bergruimte in de kinderkamer
- Kinderkamer opruimen met ADHD
- Aansturing en begeleiding van je kind
Checklist kinderkamer opruimen
Hoe moeilijk of gemakkelijk opruimen is, hangt er voor een groot deel van af hoeveel spullen je hebt én hoe je bergruimte er uit ziet. Heb je genoeg bergruimte? Past de bergruimte bij de spullen? Kun je overal gemakkelijk bij? Het boek “Alles wat je moet weten over opruimen” gaat hier over.
De algemene regels voor opruimen gelden ook voor speelgoed en de kinderkamer.
Een kind (van elke leeftijd) kan best opruimen als er aan drie voorwaarden is voldaan:
- Er is een overzichtelijke hoeveelheid speelgoed.
- Er is voldoende en geschikte bergruimte.
- Het kind weet wat het moet doen.
Als de kinderkamer of de woonkamer een bende wordt, is aan één of meer van deze voorwaarden niet voldaan. Het heeft dan geen zin om op je kinderen te mopperen! Jij als ouder moet aan de bak om te zorgen voor de omstandigheden waarin je kind wel kan opruimen.
Laat mij je helpen.
Vul eerst eens de “Checklist kinderkamer opruimen” in. Aan de hand van een (korte) checklist identificeer je waar bij jullie thuis de verbeterpunten zitten.
Daarna help ik je verder met oplossingen voor te veel speelgoed, het regelen van goede bergruimte en de aansturing van je kind.
Oplossingen voor te veel speelgoed
Laten we het maar onder ogen zien: onze kinderen hebben ontzettend veel speelgoed. Alles waar je (te) veel van hebt, is moeilijk op te ruimen. Stel je voor dat je kind net zo veel speelgoed zou hebben als in een speelgoedwinkel én ook net zo veel kasten en planken als in de winkel. Denk je dat je kind al dat speelgoed dan opgeruimd zou kunnen houden? Zou JIJ het opgeruimd kunnen houden? Het antwoord is: “Nee!”.
In de winkel lukt het wel om het netjes te houden waarom lukt het dan thuis niet? Om twee redenen: de winkel heeft personeel dat steeds bezig is met opruimen én in de winkel wordt niet met het speelgoed gespeeld. Stel je even voor hoe de speelgoedwinkel er uit zou zien als alle lego-dozen waren leeggegooid om er een geweldig bouwwerk van te maken? Zie je het voor je? Begint het al een beetje op de kamer van je kind te lijken?
Er zijn oplossingen om te veel speelgoed hanteerbaar te maken zoals het speel-o-theek systeem. In deze blog lees je er meer over.
Wil je een praktijkvoorbeeld zien? Dat kan! Voor EditieNL van RTL4 ruimden we de kamer van Vicky op. Het stappenplan voor het opruimen en sorteren van te veel speelgoed vind je in de blog over Vicky’s kamer.
Nadine Roos van Hunk-Design ontwierp een leuke oplossing voor het opruimen van knuffels waarbij er wel is opgeruimd maar de knuffels toch deel blijven uitmaken van de belevingswereld van je kind. De bouwbeschrijving mag via deze website worden verspreid en kun je gratis downloaden!
Bergruimte voor speelgoed hoe richt je dat in?
Opruimen moet bijna nog gemakkelijker zijn dan iets zomaar even neerleggen. Zeker voor kinderen. Het opruimgedrag van je kinderen is een goede graadmeter voor de gebruiksvriendelijkheid van bergruimte. Kinderen ruimen echt niet op als het niet gemakkelijk genoeg is.
Kijk dus eerst even heel goed naar de bergruimte voor je kwaad wordt op je kind omdat het zo’n bende is. De “Checklist kinderkamer opruimen” helpt je daarbij.
Grofweg zijn de eisen waar bergruimte in de kinderkamer aan moet voldoen:
- Er is meer dan ruim genoeg bergruimte
- De bergruimte past bij het soort speelgoed
- De bergruimte past bij je kind
- De bergruimte houdt rekening met het gebruik dat het kind van de kamer maakt.
Het staat hier een beetje abstract maar in de post over “Bergruimte in de kinderkamer” wordt precies uitgelegd hoe goede bergruimte in een kinderkamer er uit ziet en waarom.
Heeft je kind ADHD? Dan is het nog belangrijker dat speelgoed en bergruimte met elkaar in balans zijn. In de blog “Kinderkamer opruimen met ADHD” lees je meer tips.
Aansturing en begeleiding van je kind
Jammer genoeg hoor ik best vaak dat ouders en kinderen elke dag ruzie hebben over opruimen en het doen van kleine huishoudelijke klusjes. Vooral ouders met pubers. Ruzie over het opruimen van jassen en schoenen, rugzakken, de vaatwasser. Zit jij ook in die situatie? Lees dan alsjeblieft de post “Kinderen laten helpen in het huishouden“.
Als je teleurgesteld bent en geërgerd over hoe weinig je kinderen doen, weet dan dat jij zelf daar uiteindelijk verantwoordelijk voor bent. De meeste kinderen staan het grootste deel van de tijd niet te trappelen om allerlei klusjes te doen, zoals het opruimen van hun speelgoed. Iemand moet ze leren hoe je zo’n klus aanpakt en vervolgens moet iemand ze motiveren om het te doen. En die iemand ben jij. Elke keer opnieuw. Het kost behoorlijk wat energie om kinderen klussen in het huishouden te laten doen. Je mag gerust als stelregel nemen: “Het kost minstens net zo veel energie om je kinderen iets te laten doen dan om het zelf te doen.”.
Het helpt om je dat te realiseren. Hoef je je niet zo kwaad te maken elke keer als blijkt dat je kinderen niet spontaan doen wat je van ze verwacht. Waarschijnlijk moet er bij jou iets veranderen voor je kinderen veranderen. Eerder schreef ik een veelgelezen post over “Kinderen laten helpen in het huishouden“. In die post komen niet alleen praktische tips aan de orde maar laat ik je ook zien hoe je je kinderen jouw hulp en begeleiding nodig hebben om uiteindelijk ook hun bijdrage in het huishouden te leveren.
Wil jij je huishouden meer ontspannen, efficiënter en opgeruimder?
Kun jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Schrijf je dan in voor de Tips voor een prettig huishouden. Elke week een praktische tip in je mailbox.